Bernhoft vender hjem til Norge

Om halvannen uke kan Jarle Bernhofts USA-sjarmoffensiv bli kronet med en Grammy-pris. Nå er den norske soulstjernen mest av alt klar for å sette kursen hjem til Norge.

Jarle Bernhoft

SVIPPTUR HJEMOM: Jarle Bernhofts USA-eventyr kan få en ny milepæl når Grammy-prisene deles ut natt til mandag 9. februar norsk tid. Selv er han mer opptatt av å ta ned forventingene til norsk soul-suksess.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Jeg er jo han som ingen har hørt om, både i denne kategorien og under Grammy-utdelingen generelt, medgir Jarle Bernhoft når NRK møter ham på utestedet Dattera til Hagen på Grønland i Oslo.

Nordmannen har de siste årene hatt sitt hovedsete i USA, der han har forsøkt å slå gjennom som artist.

Nå som albumet hans «Islander» er nominert til Grammy-prisen i klassen for beste RNB-album, kan det se ut som om målet er innen rekkevidde.

Og nå vil han mest av alt hjem.

Første nordmann i sin klasse

Bernhoft er fortsatt satt ut over hvor ufattelig det er å være nominert til amerikanernes mest høythengende musikkpris.

– Med tanke på hvor mange RNB-plater som gis ut i USA, er det veldig, veldig merkelig å komme inn blant de øverste, det er helt sykt.

Det er første gang en ikke-amerikansk artist er nominert i kategorien for beste RNB-album.

Til sammenligning er storheter som Toni Braxton og Aloe Blacc blant de øvrige nominerte.

– Klar for å vende hjem

Bernhoft har i løpet av sitt USA-opphold gjestet store talkshow som «The Ellen DeGeneres Show» og vært gjest hos Conan O'Brian.

Likevel mener han at han muligens ikke har satset nok på et gjennombrudd.

– Jeg har nok ikke prioritert USA så godt som jeg kanskje egentlig burde dersom jeg skulle ha satsa ordentlig der. Jeg har vel egentlig bestemt meg for å vende nesa hjemover, forteller Bernhoft til NRK.

Natt til mandag 9. februar vil det vise seg om det blir en Grammy-pris på nordmannen, og om det i så fall kan få ham til å utsette flytteplanene.

Jarle Bernhoft har de siste årene satset i USA. Neste måned kan innsatsen bli kronet med Grammy-pris.

BERNHOFT VS. BLACC & BRAXTON: Den andre søndagen i februar er det klart for årets Grammy-utdeling. Jarle Bernhoft er den første utlendingen som er nominert i kategorien for beste RNB-album.

Kulturstrøm

 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK
 • Geelmuyden går av som toppsjef

  Hans Geelmuyden sluttar som toppsjef i PR- og kommunikasjonsselskapet Geelmuyden Kiese, melder Dagens Næringsliv. Han fortset som styreleiar i selskapet.

  Hans Geelmuyden
  Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix