Normal

Bergen er en liten by!

Bergen er en by med et lite, koselig og oversiktelig sentrum - og forgreininger som tyter ut i alle de retninger det er mulig å tyte ut i.

Bergen fra Ulriken
Foto: Trond Tandberg, Tandberg, Trond / Scanpix

Og inn fra alle disse tyta-stedene reiser det folk hver morgen:

Mange kjører bil! Noen påstår at de sykler! Andre hevder at de jogger (Når været tillater det - dvs. nesten aldri!)

Og noen kjører buss!

 

Hør Helges buss-kåseri her!

 

Streng timeplan

Hver eneste dag, i storm og stille, toger en trøtt gjeng gjennom regn og mørke ned til landlige og litt urbane busskur for å humpe inn til Bergen på sine faste plasser på bussen.

Inne i bussen sitter de samme trøtte trynene som satt der i går … og i forgårs … og dagen før i forgårs …, og som ganske sikkert vil sitte der i morgen også!

En vanlig morgen kan fortone seg omtrent på denne måten:

06:23 Frokost - Det er så vidt tid til en siste hastig kjeft med kaffe, som inntas litt for fort og fører til flekk på skjorten. I verste fall tømmer du hele koppen i fanget!

Du må bytte skjorte / bukse eller begge deler!

06:35 Avskjed - Du er seint ute, og må skynde deg ned til bussen. Været er ustadig, men du tar sjansen på opplett. Det ligger et fuktig drag i luften!

(Og omvendt: Tar du på gummistøvler og sydvest blir det sol).

 

Bergensbuss

Buss på vei til Bergen

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

På holdeplassen

På veien ned til skuret treffer du damen med den veldig gamle hunden som nå er blitt så gammel at den ikke en gang gidder å løpe etter verken pinner eller baller. Du veksler noen ord om metrologi og må småspringe den siste biten ned mot busskuret.

Vel under tak har det fuktige draget i luften slått over til jevn nedbør. Dessverre er skuret plassert langt inn fra veien og i ly bak en knaus. For å sikre deg mot at bussen farer rett forbi finner du det tryggest å stå ute i vegkanten, på utsiden av selv skuret. - Der blir du blir våt!

06:49 Bussen kommer! - Du går på og hilser blidt til sjåføren og alle kjente.

06:50 Bussen starter med et rykk! - Du sjangler ned til den faste plassen litt foran bakdøren.

Nå er tiden inne for å tenke igjennom ting, lese litt, lytte til vakker musikk, meditere eller duppe av.

 

Terje Søviknes og Lisbeth Axelsen

På Bergensbussen

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I bussen

06:57 Du våkner med et trykk! - Det er tid for å bytte buss. Alle sitter på alert'en og speider etter korresponderende buss til sentrum. Korrespondansen kommer og alle piler ut - … og inn - og dumper ned på neste faste plass (Et stykke bakenfor bakdøren denne gangen!).

Det er lurt å ha hevd på en plass ved et vindu slik at du både kan kikke, støtte hodet, lytte og ha en rute å lene nesen inn i mot.

06:59 Transportetappen! - Her er det en fordel å ha noe å henge øynene eller ørene på. Fra min hevdvunne plass i bakre halvdel har jeg gleden av å lytte til minst fire ulike iPod'er puss ymse samtaler - samtidig.

Nå burde jeg sikkert snakket om det sosiale fellesskapet på bussen. Kanskje drømt frem librettoen til "På bussen – Et syngespill".

”På bussen er vi alle venner,

der kan du møte de du kjenner.

Bussen den er stygg og stor,

den tar deg vekk fra der du bor.."

Men nei, dette er som sagt transportetappen, og den er noe helt annet enn både Leif Juster muntre bydgebuss og The Magical Mystery Tour. - Bussen kverner seg gjennom morgenrøden av gammel vane.

 

Bergen sentrum

Endelig sentrum!

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

Mot sentrum

07:25 Vi ankommer et sentralt trafikknutepunkt! - Sjåføren leverer et muntert "God morgen!". Det ligger en lav feed-back i intercom'en når han med vennlig stemme opplyser at "Denne bussen går videre. De som skal andre steder må bytte!"

Noen skal videre, andre skal bytte - og nye kommer på.

Turen har så langt gått gjennom landlige omgivelser og på landsens veier. Nå inntar vi urbane strøk, og alt stopper opp.

Hvis du har sans for femtitalls arkitektur kan du nå studere detaljer på hus og vegger. iPod'ene spiller omkapp med hverandre og med lydene fra trafikken. I de rosa Pod'ene kvinker fagre syngedamer med god plass til lungene. I de svarte skriker bleike og tynne menn med tatoveringer og spikerklubbe.

07:39 Mot slutten! - Bussen snegler seg over Puddefjordsbroen, gjennom en siste tunnel - og ankrer opp ved Lille Lungegårdsvann. - Det har nå gått drøyt en time og syv-og-tredve kilometer siden du sølte kaffe på skjorten.

Bergen er en liten by!

 

Hør Helges buss-kåseri her!

Kulturstrøm

  • Lanserer musikkdokumentar-serie

    I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

  • Unik releasekonsert

    Jærbuen Hilde Selvikvåg er en av Norges mest spilte artister på radio. Nå vil hun bruke musikken til noe hun brenner for. 27-åringen skal samle inn penger til demenssaken, og starta med konsert i hjembyen.

    Jærbuen Hilde Selvikvåg er en av Norges mest spilte artister på radio. Nå vil hun bruke musikken til noe hun brenner for. 27-åringen skal samle inn penger til demenssaken, og starta med konsert i hjembyen.

Flere kulturnyheter