NRK Meny
Normal

Belgia er i krise - igjen

Statsministeren har innlevert sin avskjedssøknad, men det er vanskelig å stable en ny regjering på beina. Nå kan Belgia bli delt i to.

Belgia
Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP

Hør: Alt om Belgia

Splittelsen mellom folkegruppene vallonerne og flamlenderne er dyp. Konflikten mellom de fransktalende og de flamsktalende er gammel, ja kanskje vi kan trekke linjene helt tilbake til Romerriket og Julius Cæsar. For romerne opprettet provinsen Gallia Belgica, og siden har dette landet vært i skjæringspunktet mellom latinsk og germansk kultur og språk.

Vil dele landet

Etter at Belgia ble selvstendig var det lenge kun fransk som var offisielt språk og Vallonia var med sine gruver og industri det rikeste område. Etter 2. verdenskrig var veksten kraftigst i Flandern som ble modernisert, mens Vallonia sakket akterut. Folketallet økte i nord, og i dag er 60 prosent av de 10,5 millioner innbyggerne flamlendere. De er lei av å betale for problemene i Vallonia og halvparten sier i meningsmålinger at landet bør deles.

Splittet på hjemmebane

Ekstreme flamske partier, delvis med nynazistisk tilsnitt, har vært i vekst. Alle partiene er delt etter språkgrensene. Bare Bryssel, som er egen region, er tospråklig. Belgia har ledet an i arbeidet for et forent Europa. På hjemmebane er landet splittet og i konflikt med seg selv.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Jobbar mot neste års festival

  Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

 • Maler for åpen scene

  I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

  Laster Instagram-innhold