Hopp til innhold

Belgia er i krise - igjen

Statsministeren har innlevert sin avskjedssøknad, men det er vanskelig å stable en ny regjering på beina. Nå kan Belgia bli delt i to.

Belgia
Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP

Hør: Alt om Belgia

Splittelsen mellom folkegruppene vallonerne og flamlenderne er dyp. Konflikten mellom de fransktalende og de flamsktalende er gammel, ja kanskje vi kan trekke linjene helt tilbake til Romerriket og Julius Cæsar. For romerne opprettet provinsen Gallia Belgica, og siden har dette landet vært i skjæringspunktet mellom latinsk og germansk kultur og språk.

Vil dele landet

Etter at Belgia ble selvstendig var det lenge kun fransk som var offisielt språk og Vallonia var med sine gruver og industri det rikeste område. Etter 2. verdenskrig var veksten kraftigst i Flandern som ble modernisert, mens Vallonia sakket akterut. Folketallet økte i nord, og i dag er 60 prosent av de 10,5 millioner innbyggerne flamlendere. De er lei av å betale for problemene i Vallonia og halvparten sier i meningsmålinger at landet bør deles.

Splittet på hjemmebane

Ekstreme flamske partier, delvis med nynazistisk tilsnitt, har vært i vekst. Alle partiene er delt etter språkgrensene. Bare Bryssel, som er egen region, er tospråklig. Belgia har ledet an i arbeidet for et forent Europa. På hjemmebane er landet splittet og i konflikt med seg selv.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.