Hopp til innhold

Blir overvåket - bryr seg ikke

Google leser Gmailen din, Facebook eier bildene dine og My Space bruker det du publiserer. - Det er bekymringsfullt hvordan vi lar oss overvåke på nettet, mener Gisle Hannemyr.

Google
Foto: RENE TILLMANN / AP

IT-forsker ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr sitter i den nyopprettede Personvernkommisjonen som skal finne ut hvordan personvernet kan bedres her i landet. Han mener at loven er moden for en oppdatering.

 Mange "lillebrødre"

Da George Orwell skrev boka "1984" var det Staten som var den fryktede Big Brother som overvåket innbyggerne. I dag overvåker alle hverandre, sier Hannemyr.

- Den overvåkningen vi i dag blir utsatt for er en annen form for overvåkning enn den klassiske "Big Brother”- overvåkningen. Nå er det masse ”småbrødre”. Man kan sette opp webkamera som viser naboens bakgård, og man kan legge ut bilder fra fester på nett. Dette gjør at folk får sitt privatliv invadert, sier Hannemyr. 

Selv om det kan virke uskyldig å samle inn informasjon om oss, for å sende oss målrettet reklame, mener Hannemyr utviklingen gir grunn til bekymring:

- Jeg mener den er svært bekymringsfull av flere grunner. Våre liv blir kartlagt på måter vi ikke har godkjent eller godtatt, og som vi sannsynligvis ikke ville godta om vi ble eksplisitt spurt om det, men som blir lurt inn bakveien gjennom alle de digitale tjenestene vi bruker og boltrer oss i, sier han.

Gisle Hannemyr

IT-forsker ved UiO, Gisle Hannemyr

Foto: Gisle Hannemyr

Informasjonen kan utnyttes

Mer fokusert og rettet reklame er en relativt uskyldig ting, mener Hannemyr. Det han frykter er at informasjonen i neste omgang kan brukes til noe langt skumlere.

- Informasjonen kan brukes til å kartlegge politiske og religiøse preferanser, og kartlegge hvor vi står i verdispørsmål, som gitt i en annen samfunnsform enn den vi lever i dag, kan ha veldig alvorlige følger.

- Vi vet allerede i dag at myndighetene i USA har vært på Google, som sitter på vanvittig mye informasjon om sine brukere gjennom Gmail, for å hente ut informasjon for å lage profiler av pedofile og andre som kan mistenkes for å forgripe seg på barn. I dag er det pedofile. I morgen kan det være folk som har sympati med Osama Bin Laden, og i overmorgen kan det være folk som politisk er litt til venstre for sentrum, sier han.

Markedsførere, ja. Foreldre, nei!

- Er det noen typer overvåkning som vi eller de unge ikke er så begeistret for?

- Det er interessant at ungdommer er veldig tolerante ovenfor kartleggingen av deres liv, deres forbruksvaner, preferanser osv. Men foreldre, det synes de ikke noe om. I visse ungdomskulturer gjør de opprør fordi gamlisene har gjort sitt inntog på Facebook. Det er greit at markedsførerne er inne og kikker i kortene, men ikke at mor og far gjør det.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters