Hopp til innhold

Beatles til himmels!

Den 4. februar 2008 gjorde NASA noe helt utenom det vanlige: for aller første gang ble en pop-låt overført ut i rommet! Hvilken låt? Beatles-klassikeren "Across the universe", selvsagt!

Universet sett gjennom Hubble-teleskopet
Foto: Wikipedia / NASA

Overføringen som ble startet nøyaktig kl 1900 EST (0100 norsk tid) er rettet mot Nordstjernen, ca 431 lysår fra oss, og Beatles-klassikeren vil reise gjennom rommet med en snittfart på ca 300.000 km/sek - tett oppunder lysets hastighet der, altså.

Nett-TV: Se og hør om Beatles i rommet!

Les mer om prosjektet her!

 

Jubileumsprosjekt

Foruten å være fullbyrdelsen av en ønskedrøm for mange av NASAs Beatles-frelste forskere, markerer prosjektet flere jubiléer:
det er i disse dager 40 år siden Beatles spilte inn låten, 
det er sånn sirka 50 år siden både Beatles og NASA ble startet  og det er nøyaktig 50 år siden NASA skjøt opp Explorer 1, amerikanernes aller første vellykkede hjemmellagde himmellegeme.

Paul McCartney

McCartney er begeistret over himmelfarten!

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Som en konsekvens av denne begivenheten er  4. februar fra og med i år utropt til offisiell “Across the Universe”-dag av Beatles-fans over hele verden, og for å markere hendelsen ble Beatles-fans over hele verden oppfordret til å spille låta samtidig med NASAs overføring. Hvorvidt dette har medført at vi nå kan telle Beatles-fans også blant interstellare humanoider, gjenstår selvfølgelig å se...

Begeistret Paul

I en uttalelse fra Paul McCartney heter det at Beatles-legenden er begeistret over at Lennon-låta ble blitt valgt ut til dette ærefulle prosjektet:

- Utrolig! Godt jobbet, NASA! Send min kjærlighet til romvesenene! Beste hilsner, Paul.

Yoko Ono betrakter overføringen som meget viktig og understreker det med følgende uttalelse for evigheten:

- Jeg tror at dette er starten på en ny tidsalder der vi vil komme til å kunne kommunisere med milliarder av planeter over hele universet, sier Lennons enke.

 

Verdensrommet

Mye der ute - nå også Beatles-låter!

Foto: Scanpix

Beatles-låter i rommet

Dette var for øvrig ikke første gang Beatles’ musikk ble anvendt i rom-sammenheng. McCartney fremførte nylig ”Good Day Sunshine” på en konsert som ble direkteoverført til den internasjonale romstasjonen, og både ”Here Comes the Sun”, ”Ticket to Ride” og "A Hard Day’s Night ” har tidligere blitt brukt til å vekke astronauter i rommet.

Kulturstrøm

 • Sel diamantar

  Diamantane til Shirley Bassey varte ikkje evig – slik ho song i James Bond-filmen: Denne helga sel ho mange av smykka sine på auksjon.

  Bassey, i dag 87 år gammal, song tittellåten til James Bond-filmen «Diamonds Are Forever» frå 1971.

  Men no melder Reuters at ho sel unna ein del av smykka og klokkene sine på auksjon til inntekt for velgjerande formål som ho sjølv har valt ut.

  (NTB)

  FILE PHOTO: The Bal de la Rose in Monaco
  Foto: Pool / Reuters
 • Norsk film fikk pris

  Den norske filmen Armand, som er regissert av Halfdan Ullman Tøndel, får prisen for beste lyddesign (Prix de la Meilleure Création Sonore) under filmfestivalen i Cannes.

  Den er nominert i sideprogrammet «Un Certain Regard». Dette er Ullman Tøndels debutspillefilm der Renate Reinsve har hovedrollen. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen.