Hopp til innhold

Beatles til himmels!

Den 4. februar 2008 gjorde NASA noe helt utenom det vanlige: for aller første gang ble en pop-låt overført ut i rommet! Hvilken låt? Beatles-klassikeren "Across the universe", selvsagt!

Universet sett gjennom Hubble-teleskopet
Foto: Wikipedia / NASA

Overføringen som ble startet nøyaktig kl 1900 EST (0100 norsk tid) er rettet mot Nordstjernen, ca 431 lysår fra oss, og Beatles-klassikeren vil reise gjennom rommet med en snittfart på ca 300.000 km/sek - tett oppunder lysets hastighet der, altså.

Nett-TV: Se og hør om Beatles i rommet!

Les mer om prosjektet her!

 

Jubileumsprosjekt

Foruten å være fullbyrdelsen av en ønskedrøm for mange av NASAs Beatles-frelste forskere, markerer prosjektet flere jubiléer:
det er i disse dager 40 år siden Beatles spilte inn låten, 
det er sånn sirka 50 år siden både Beatles og NASA ble startet  og det er nøyaktig 50 år siden NASA skjøt opp Explorer 1, amerikanernes aller første vellykkede hjemmellagde himmellegeme.

Paul McCartney

McCartney er begeistret over himmelfarten!

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Som en konsekvens av denne begivenheten er  4. februar fra og med i år utropt til offisiell “Across the Universe”-dag av Beatles-fans over hele verden, og for å markere hendelsen ble Beatles-fans over hele verden oppfordret til å spille låta samtidig med NASAs overføring. Hvorvidt dette har medført at vi nå kan telle Beatles-fans også blant interstellare humanoider, gjenstår selvfølgelig å se...

Begeistret Paul

I en uttalelse fra Paul McCartney heter det at Beatles-legenden er begeistret over at Lennon-låta ble blitt valgt ut til dette ærefulle prosjektet:

- Utrolig! Godt jobbet, NASA! Send min kjærlighet til romvesenene! Beste hilsner, Paul.

Yoko Ono betrakter overføringen som meget viktig og understreker det med følgende uttalelse for evigheten:

- Jeg tror at dette er starten på en ny tidsalder der vi vil komme til å kunne kommunisere med milliarder av planeter over hele universet, sier Lennons enke.

 

Verdensrommet

Mye der ute - nå også Beatles-låter!

Foto: Scanpix

Beatles-låter i rommet

Dette var for øvrig ikke første gang Beatles’ musikk ble anvendt i rom-sammenheng. McCartney fremførte nylig ”Good Day Sunshine” på en konsert som ble direkteoverført til den internasjonale romstasjonen, og både ”Here Comes the Sun”, ”Ticket to Ride” og "A Hard Day’s Night ” har tidligere blitt brukt til å vekke astronauter i rommet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober