Hopp til innhold

BBC snur: Fjerner ikke episode fra «Hotell i særklasse»

John Cleese har stått i spissen for en voldsom kritikk av BBC etter avgjørelsen om å fjerne en episode av «Hotell i særklasse» fra strømmetjenesten UKTV. Nå blir episoden lagt ut igjen.

Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth, Andrew Sachs

Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth og Andrew Sachs på feiringen av 30-årsjubileet for «Hotell i særklasse» i 2009.

Foto: Edmond Terakopian / AP

Episoden fra 1975 heter «The Germans», og inneholder Basil Fawltys ikoniske stat «Don't mention the war!».

Episoden er mest kjent for at Basil Fawlty går fullstendig av hengslene i sitt forsøk på å ikke nevne andre verdenskrig i nærheten av en tysk familie som gjester hotellet.

Bakgrunnen for at episoden ble fjernet skal være rasistisk språkbruk. Den inneholder en scene der hotelleier Basil Fawlty, som spilles av John Cleese, er tilsynelatende sjokkert over å bli behandlet på sykehus av en mørkhudet lege.

Fredag gikk Cleese selv ut på sin Twitter-konto og kalte BBC feige.

Han mener målet med den rasistiske språkbruken var å latterliggjøre rasisme, og skriver at BBC nå styres av «en blanding av markedsføringsfolk og smålige byråkrater».

«BBCs avgjørelser tas av personer som bryr seg mest om å ikke miste jobbene sine. Det er derfor de er så feige og ynkelige,» skrev Cleese.

Laster Twitter-innhold

Lørdag melder BBC selv at episoden vil bli gjort tilgjengelig igjen, med en advarsel om at den inneholder «støtende innhold og språk».

«Hotell i særklasse», som originalt heter «Fawlty Towers», ble i fjor kåret til tidenes beste britiske komiserie.

Flere TV- og filmproduksjoner har blitt fjernet fra strømmetjenester etter store demonstrasjoner mot rasisme flere steder i verden etter George Floyds død. Blant annet har BBC og Netflix fjernet «Little Britain» etter kritikk mot bruken av såkalt blackface.

UKTV sier i en uttalelse at de vil fortsette å evaluere innholdet i arkivet sitt, og at mer innhold vil bli merket med advarsler om kontekst.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters