BBC snur: Fjerner ikke episode fra «Hotell i særklasse»

John Cleese har stått i spissen for en voldsom kritikk av BBC etter avgjørelsen om å fjerne en episode av «Hotell i særklasse» fra strømmetjenesten UKTV. Nå blir episoden lagt ut igjen.

Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth, Andrew Sachs

Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth og Andrew Sachs på feiringen av 30-årsjubileet for «Hotell i særklasse» i 2009.

Foto: Edmond Terakopian / AP

Episoden fra 1975 heter «The Germans», og inneholder Basil Fawltys ikoniske stat «Don't mention the war!».

Episoden er mest kjent for at Basil Fawlty går fullstendig av hengslene i sitt forsøk på å ikke nevne andre verdenskrig i nærheten av en tysk familie som gjester hotellet.

Bakgrunnen for at episoden ble fjernet skal være rasistisk språkbruk. Den inneholder en scene der hotelleier Basil Fawlty, som spilles av John Cleese, er tilsynelatende sjokkert over å bli behandlet på sykehus av en mørkhudet lege.

Fredag gikk Cleese selv ut på sin Twitter-konto og kalte BBC feige.

Han mener målet med den rasistiske språkbruken var å latterliggjøre rasisme, og skriver at BBC nå styres av «en blanding av markedsføringsfolk og smålige byråkrater».

«BBCs avgjørelser tas av personer som bryr seg mest om å ikke miste jobbene sine. Det er derfor de er så feige og ynkelige,» skrev Cleese.

Laster Twitter-innhold

Lørdag melder BBC selv at episoden vil bli gjort tilgjengelig igjen, med en advarsel om at den inneholder «støtende innhold og språk».

«Hotell i særklasse», som originalt heter «Fawlty Towers», ble i fjor kåret til tidenes beste britiske komiserie.

Flere TV- og filmproduksjoner har blitt fjernet fra strømmetjenester etter store demonstrasjoner mot rasisme flere steder i verden etter George Floyds død. Blant annet har BBC og Netflix fjernet «Little Britain» etter kritikk mot bruken av såkalt blackface.

UKTV sier i en uttalelse at de vil fortsette å evaluere innholdet i arkivet sitt, og at mer innhold vil bli merket med advarsler om kontekst.

Kulturstrøm

  • Klassiker med koronatiltak

    Det legendariske teaterstykket «The Mousetrap» – bygget på Agatha Christies hørespillkrim fra 1947 – måtte lukke dørene i vår for første gang på 68 år. Nå forbereder man gjenåpning med koronatiltak. En video på BBC viser hvordan teatret planlegger sosial distansering med to tomme seter mellom hvert par som får plass.

    Musefellen/The Mousetrap
    Foto: MAX NASH / Scanpix