Hopp til innhold

Episode fra «Hotell i særklasse» fjernes i Storbritannia

Episoden er blant flere kjente TV- og filmproduksjoner som fjernes fra strømmetjenester i kjølvannet av demonstrasjoner mot rasisme og George Floyds død.

Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth, Andrew Sachs

FJERNES: Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth og Andrew Sachs

Foto: Edmond Terakopian / AP

BBC-eide strømmetjenester har midlertidig fjernet episoden fra TV-komiserien «Hotell i særklasse» med det ikoniske sitatet til Basil Fawlty: «Don't mention the war!», melder The Guardian.

Bakgrunnen for at de fjerner episoden skal være rasistisk språkbruk.

«Hotell i særklasse», som originalt heter «Fawlty Towers», fra 1970-tallet ble i fjor kåret til tidenes beste britiske komiserie.

Flere TV- og filmproduksjoner har blitt fjernet fra strømmetjenester etter store demonstrasjoner mot rasisme flere steder i verden etter George Floyds død. Blant annet har BBC og Netflix fjernet «Little Britain» etter blackface-kritikk.

En talsperson for BBC sier at de har fjernet serien fordi «tidene har forandret seg», skriver Daily Mail, som først omtalte saken.

«Don't mention the war»

Den aktuelle episoden, som ble vist første gang i 1975, inneholder en scene der hotelleier, Basil Fawlty (som spilles av John Cleese) er tilsynelatende sjokkert over å bli behandlet på sykehus av en mørkhudet lege.

I episoden besøker en tysk familie hotellet. Episoden er kjent for at Basil Fawlty går fullstendig av hengslene i sitt forsøk på å ikke nevne andre verdenskrig eller få de andre ansatte til å gjøre det.

Samtidig er manuset fullt av politisk ukorrekt språk. Dette skal nå bli sett på av UKTV.

Vil se på språkbruken

En talsperson for UKTV har flere ganger nektet å si hvorfor episoden fjernes fra strømmeutvalget eller si om det er en permanent avgjørelse.

– Vi kommenterer ikke enkelttitler. Vi går imidlertid gjennom programmene våre med jevne mellomrom, redigerer, legger til advarsler og gjøre sendetidsendringer der det er nødvendig for å sikre at våre kanaler møter vårt publikums forventninger.

Fredag formiddag kom likevel UKTV med en oppdatering på episoden som er blitt fjernet.

Laster Twitter-innhold

TV 2 beholder episoden

I Norge sendes «Hotell i særklasse» på TV 2 Sumo.

Programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 gjør det klart at TV 2 ikke vil gjøre som BBC.

– Jeg er fryktelig glad for at verden går fremover, men er veldig skeptisk til at vi skal skrive om historien. Vi har derfor besluttet ikke å avpublisere denne episoden, sier Haldorsen til NTB.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)