Hopp til innhold

Bassist Erik Højgaard Anti

Beat for Beat-bassist Erik startet karrieren på luftbass til Elvis Presley. Men for å få hoftevrikken skikkelig igang må han ha James Brown på anlegget.

Erik Anti
Foto: Lisa Thue / NRK

Se videopresentasjon av Erik her: Erik Anti presentasjon

Erik Højgaard Anti, bandets trygge og groovie bassist, ble født i 1971 i Washington DC. Han hadde sine første barneår i USA, men kom som 8-åring med familien til Sandefjord hvor han begynte i 2. klasse på barneskolen.

Erik har gått 5 år på konservatoriet i Kristiansand, og har til og med en mastergrad fra Norges Musikkhøgskole.

I Beat for Beat-bandet er han det ferskeste tilskuddet, men han er allerede tiltrodd oppgaven å lage medleyoppgaver til programmet. Vil du vite litt mer om Eriks musikkinteresser følger mer her.

FØRST LANGBEIN, SÅ ELVIS

Hva er din første musikalske opplevelse? Den første bevisste opplevelsen må vel være da jeg hørte Langbein spille klarinett-trio med seg selv. Hadde en single som het noe sånt som ”Goofy and his crazy clarinets”. Det hender jeg finner den fram når jeg er hjemme hos mamma.

Elvis Presley

Erik vokste opp i 'Elvis-land'.

Foto: AP

Hvem var dine favorittartister da du var liten? The King; Elvis. Hjemme i Sandefjord digget du enten Kizz eller Elvis. Jeg bodde midt i Elvis-land.

Hvem var dine favorittartister da du var fjortis? Alt som var på VG-lista, egentlig. Men jeg var spesielt fan av Duran Duran. Etter hvert begynte jeg og å digge Level 42 (jeg spiller jo bass!), Prince, Sting, Paul McCartney, Michael Jackson, Mezzoforte, Tower of Power, James Brown. All slags musikk fra GRP (plateselskap som gir ut lightjazz). På gymnaset fikk jeg en del venner som også hørte på funk, be-bop og frijazz. Alt var fett i mine ører.

Har du noen favorittartister i dag? Jeg er schizofren. En side er pop/rock og den andre er jazz. Mine ”all time favorites” er og blir The Beatles. The Police er på en god annenplass. I jazzavdelingen er det Miles Davis og hans medarbeidere/ bandmedlemmer som er favoritter.

Hvilken artist har du spilt mest luftgitar (evt. luftbass) foran speilet til? Helt sikkert Elvis.

Din mest minnerike konsertopplevelse? Det må være en klubbkonsert med Mike Stern i New York i januar 94. Billige billetter, billig drikke, godt selskap og vi var midt i Greenwich Village. Herlig!

Er det en konsert du kunne ligget i en uke i kø for å få billett til? I grunnen ikke. Ingen er verd en hel uke med dårlig søvn.

Hvilken artist har du vært på flest konserter med? Sting, tror jeg.

Spiller du noe annet instrument enn bass? Spiller gitar hjemme, og klunker fram noen akkorder på piano.

10 PLATER PÅ EN ØDE ØY

Du havner på en øde øy og får ta med deg kun ti plater. Hvilke blir det?

Den øya kan ikke være mye øde hvis jeg får spilt plater!

”The White Album” m/The Beatles

Beatles

The Beatles er obligatorisk på en øde øy.

Foto: AP

“Ten Summoner’s Tales” m/Sting

“A love supreme” m/John Coltrane

“Jaco Pastorius” m/Jaco Pastorius

“One Trick pony” m/Paul Simon

“Painted from memory” m/Costello og Bacharach

“Plastic Ono Band” m/John Lennon

“Aretha live at Fillmore West” m/Aretha Franklin

“Time on my hands” m/John Scofield

“Songs in the key of life” m/Stevie Wonder

Dette er ikke nødvendigvis de jeg hører mest på nå for tiden, men jeg tror disse hadde sørget for at jeg ikke hang meg etter en uke. Når jeg nå har laget listen kommer jeg selvfølgelig på 10 andre jeg heller vil ha med…

X-BOX OG FIFA

Du må ta en tatovering. Hvilken artist blir det som får pynte din kropp? Tja….spørsmålet sier ingenting om hvor på kroppen den tatoveringen skal befinne seg Tatoveringer gjør vondt, gjør det ikke? Da går jeg for Michael Jackson. Jeg er allerede hvit, så da trenger ikke tatoveringen masse fargelegging.

Hva gjør du når du ikke spiller i Beat for Beat? (Det kan virke som noen tror dere har innmari lang sommerferie……. ) Da spiller jeg x-box, og helst Fifa i en eller annen utgave. Ellers underviser jeg på Ringerike Videregående Skole. Litt musisering blir det og tid til.

Har du spilt med noen store internasjonale stjerner? Gisle Børge Styve

INGEN DANSELØVE

Hvilken sang får deg til å danse? Jeg er en horribel danser. ”Hvilken drink får deg til å danse?” ville vært et mer betimelig spørsmål. Men når jeg først forviller meg ut på dansegulvet er sjansen stor for at det er noe James Brown på anlegget.

Hvilken sang er best å kjøre bil til? Jeg har ikke lappen, så musikk ville nok vært det siste jeg tenkte på hvis jeg kjørte. ”Road to hell” m/Chris Rea?

Hvilken sang er best å slappe av til? Tja…det er lett å roe seg med duoplatene til Niels Henning Ørsted Pedersen og Kenny Drew.

Hvilken sang er best å vaske huset til? Gud signe vårt dyre fedreland

Hvilken sang er best å trene til? Dette spørsmålet forutsetter at man faktisk trener.

Hvilken sang er best å kline til? Jeg er fornøyd bare det blir klining.

LITT TRIVIA

Og tilslutt litt trivia om Erik.

Når du skal kose deg. Hva spiser du helst da? Indisk

Og til dette drikker du helst? Cola. (…eller pils.)

Favorittdessert? Eplekake med is

Favorittsjokolade? Freia melkesjokolade

Når du skal reise bort for å slappe helt av reiser du helst til? Har ikke noe godt svar på denne. Jeg liker byferie.

Men vil du ha en opplevelsesferie? New York City!!!!

Har du noen favorittforfatter eller favorittbok? Har lest nesten alt av Lars Saabye Christensen. Nick Hornby liker jeg godt å lese. I det siste har jeg lest bøker jeg burde ha lest for lengst, som for eksempel ”Den onde hyrde” av Jens Bjørneboe, men det går mye i biografier. Quincy Troupes' biografi om Miles Davis anbefales.

Har du et barndomsminne du husker spesielt godt? Tja…kanskje gleden av å sykle til stranda første dag i sommerferiene.

Favorittfilm? Umulig å si. Al Pacino er i alle fall godt representert på min topp 10 liste. Gudfaren 1+2+3, Heat…

Men den største filmopplevelsen jeg har hatt var da jeg så Star Wars på kino i 76-77. Pappa og jeg så den to ganger. Jeg var ca 6 år gammel.

Beste TVprogram (utenom BfB!) Dessverre er ikke så mange av favorittene mine å se på NRK. 24, Lost, Prison Break, Sopranos (NRK-serie!), Heroes (kommer ikke den på NRK3?).

Hvilke aviser liker du å lese? Det blir mye Dagbladet og VG, men jeg liker det ikke.

Hvilke festivaler liker du å gå på? Det blir helst jazzfestivaler. Her foregår de fleste konsertene innendørs. Å slåss i gjørme i en uke for å se en scene som står 200 meter unna er ikke for meg.

Kulturstrøm