Pianist Gisle Børge Styve

Pianist Gisle Børge Styves første musikalske opplevelse var da han fant en dyp kvint på familiens salmesykkel (familiens trøorgel) som fireåring. Når han ikke er opptatt i Beat for beat spiller han i Gisle Børge Styves Trio og med Heine Totland.

Pianist Gisle Børge Styve
Foto: NRK

Se presentasjon av Gisle Børge Styve

TEN SING TIL JAZZPIANO

Gisle Børge er den ene av Beat for Beats utrolig dyktige pianister, med et nesten usannsynlig stort repertoar på hjernen.

Han er født i 1970 og vokste opp i Førde. Han har alltid vært glødende interessert i alt som har med musisering å gjøre og gikk og lærte klassisk fiolin i noen år. Ved siden av spilte han hele tiden piano og gitar på egen hånd. Han plukket opp mye kunnskap av søstrene sine, og andre som kunne mye mer enn han, som han selv sier. Som 14-åring startet han i Førde Ten Sing og der ble han utfordret til å synge solo og spille flere instrumenter.

Som 23-åring kom han inn på Norges Musikkhøyskole på jazzpiano. Der gikk han i 5 år. Nå er han her i Beat for Beat, og her skal vi prøve å gjøre deg litt mer kjent med Gisle Børge.

STYVES FAVORITTER

Hva er din første musikalske opplevelse? Då eg som ca 4-åring satt å spelte på salmesykkelen vår (trø-orgel) og fann ein djup kvint (to tonar samtidig). Lyden likna på lyden av eit sjøfly og var svært suggererande. Stort!

Hvem var dine favorittartister da du var liten? Alf Prøysen, Anita Hegerland, Dizzy Tunes og Roger Whittaker.

Hvem var dine favorittartister da du var fjortis? Mellom anna Pat Matheny, Al Jarreau, Koinonia og James Taylor.

Og hvem er dine favorittartister nå? Nina Simone, Bobby McFerrin, Prince, Ahmad Jamal og Frank Zappa pluss mange, mange fler!

Hvilken artist har du spilt mest luftgitar foran speilet til? Evt. brukt hårbørsten som mic? Spelte aldri luftgitar trur eg. Men eg satte opp sofaputer som eit trommesett i sofaen og brukte dei tjukkaste strikkepinnane som trommestikker. Spelte i timesvis til plater og radio.

Din mest minnerike konsertopplevelse? Trur det var då Geirr Lystrup var i kinosalen på Førdehuset ein gang på 70-talet. Det var første gang eg såg eit menneske eg kjende frå tv. Stort.

Er det en konsert du kunne ligget i en uke i kø for å få billett til? Hm..., nei.

Hvilken artist har du vært på flest konserter med? Prince og Michael Jackson.

Kommer du fra en musikalsk familie? Ja. Far min var sjølvlært på salmesykkel, piano og fele og dei tre eldre søstrene mine sang fint både solo og i kor og spelte piano og gitar.

Spiller du noe annet instrument enn piano? Eg leflar framleis med fele, gitar og bass, men noko høgt nivå er det ikkje.

10 PÅ TOPP PÅ EN ØDE ØY

Prince

Prince og 'Purple Rain' er førstevalget på en øde øy.

Foto: Mark J. Terrill / AP

Du havner dessverre på en øde øy. Her kan du ta med deg kun 10 plater (album/CDer). Hvilke blir det?

Dette er vanskeleg, men eg prøvar:

1. Prince – Purple rain

2. Bobby McFerrin - Bang! Zoom

3. Joni Mitchell - Joni Mitchell Both Sides Now (2000)

4. Ahmad Jamal - Ahmad's Blues

5. Al Jarreau – Glow

6. Frank Zappa - You Can't Do That On Stage Anymore, Vol. VI

7. Trond-Viggo Torgersen & Eyvind Solås (1980)

8. The Singers Unlimited - Magic Voices (Disc 1)

9. James Taylor – JT

10. Elvis Presley - Elvis' Christmas Album (må jo ha med ei juleplate og.)

Eg veit eg no har tatt med meg 10 plater, men om eg kunne hatt med meg ei låt til hadde det vorte låta ”Buster” med danske Nanna (frå barne-tv-serien Buster).

TRENER MED COLDPLAY

Simone Larsen

Simone Larsen og D´Sound er en bilfavoritt for Gisle Børge.

Foto: NRK

Du må ta en tatovering. Hvilken artist blir det som får pynte din kropp? Og nei, du kan ikke svare; ingen, jeg liker ikke tatoveringer. Ja ja.., trur det ville vorte ”Elvis”

Hva gjør du når du ikke spiller i Beat for Beat? Eg er musikant på heiltid og spelar (og syng) for tida mest konsertar med ”Gisle Børge Styve Trio” og duo med Heine Totland.

Har du spilt med noen store internasjonale stjerner? Gjeld Lisa Nilsson? Og så har eg spelt playback med Lisa Stansfield..

Hvilken sang er best å danse til? Billie Jean - Michael Jackson

Hvilken sang er best å kjøre bil til? Birthday – D’sound

Hvilken sang er best å slappe av til? At Last – Joni Mitchell (frå plata Joni Mitchell Both Sides Now)

Hvilken sang er best å vaske huset til? Sorry eg får ikkje vaska ferdig til berre ei låt så eg vel meg Frank Zappa og albumet ”You Can't Do That On Stage Anymore, Vol. VI”

Hvilken sang er best å trene til? Clocks - Coldplay

Hvilken sang er best å kline til? Bring It On – Seal

LITT TRIVIA

Og tilslutt litt trivia om Gisle Børge

Når du skal kose deg. Hva spiser du helst da? Søll (flatbrød og surmelk,), eller heimelaga thaimat.

Og til dette drikker du helst? Surmelk eller rødvin.

Favorittdessert? Er ingen dessertmann, men is er godt.

Favorittsjokolade? Melkesjokolade

Når du skal reise bort for å slappe helt av reiser du helst til? På segltur med mine gode kameratar.

Men vil du ha en opplevelsesferie? Ja då reiser eg gjerne også på segltur med mine gode kameratar.

Har du noen favorittforfatter eller favorittbok? Eg er praktiserande dystlektriker, men har gleda av å lese (litt sakte) likevel. Eg har lest alle ”Elling”-bøkene av Ingvar Ambjørnsen. Stort.

Har du et barndomsminne du husker spesielt godt? Vanskeleg å velge sjølvsagt. Men eg trur det blir haustferien 1978. Eg var på biltur med familien i vår mørkeblåe 1973 modell, Lada stasjonsvogn (som eg seinare arva og hadde til 1996). Vi var på tur til Oslo for å besøke største søstra mi. Det var første gang i hovudstaden. Luktene av by, T-bane, trikk, loppemarked, gamle skeive bygårdar, slottet, Holmenkollen. Det var skarp haustluft, tåke og jojo-feber. Har alltid hatt ei dragning mot Oslo sidan. Har det framleis. På turen tilbake var det nysnø over Strynefjell.

Favorittfilm? Så som i himmelen!

Beste TV-program (utenom BfB) Lange dyre/natur-program.

Hvilke aviser liker du å lese? Larson på baksida av Dagbladet. Og så likar eg å løyse dagens to sudokuar.

Hvilke festivaler liker du å gå på? Må faktisk seie at eg ikkje er så flink til, eller så glad i, å oppsøke festivalar (endå). Men om det finnes ein badstufestival som arrangeres i januar stiller eg opp.

Kulturstrøm

 • – Mer politisk bokmesse enn før

  Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

  Bokmessen i Frankfurt
  Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters
 • Tysk satiriker demonstrerte

  Den tyske satirikeren, forfatteren og politikeren Martin Sonneborn kledde seg i Wehrmacht-uniform, lik uniformen til en av de sentrale figurene i nazi-Tysklands motstandsbevegelse under krigen, for å demonstrere under bokmessen i Frankfurt i helgen. Med stort politioppbud, demonstrerte Sonneborn mot at den ytre høyre-politikeren Björn Höcke fikk lese høyt under et arrangement på bokmessen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Frankfurt-demonstrasjon
  Foto: ARNE DEDERT / AFP
 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox