NRK Meny
Normal

Barnslige utenlandske navn

Barnslige navn er morsomt. Eller: Morsomme navn er barnslig. Men like fullt finner du haugevis av dem på nett. Hils på Donald Brus og Andres Hallik.

Drita Tours & Travels
Foto: NRK

Barnslige navn er noe av den minst avanserte humoren som finnes. Men kanskje likevel noe av den morsomste. Vi tok en prat med NRK Alltid Moro  sin ekspert på barnslige navn. Av respekt for seg selv og sin familie velger han å være anonym, og går her under navnet "Håvard".

Enkelt og grovt

Freda Dong
Foto: NRK

- Jeg får inn en del tips, ellers er trikset å søke i Google, sier Håvard. Han forteller at mange søker på helt enkle og grove ting, som 'kuk' og 'tiss'.

- Det er vi litt ferdig med i Alltid Moro. Det samme gjelder norske etternavn som folk kan synes er komiske, for eksempel 'Homo' og 'Rass" og sånn. Da er det morsommere med folk i utlandet, som sikkert er lykkelig uvitende om at navnet deres betyr noe barnslig på norsk.

Har samlet inn over 250 navn

Til nå har Alltid Moro samlet inn ca. 250 barnslige navn - både personnavn og firmanavn - fra ulike utenlandske nettsteder. Gode eksempler er personer som Evi Liiv, Donald Brus, Freda Dong og en nederlansk gynekolog som heter Dr. Slikke. På firmasiden har vi blant annet det rumenske oljeselskapet Rompetrol, den bulgarske skolen Drita og en båttype i Spania ved navn Rompeola - som faktisk betyr 'bølgebryter' på spansk.

Tips til navnesøkere

Håvard har også en del tips til hvordan du selv kan søke etter og finne morsomme utenlandske navn. Det hele handler om å få en forståelse av hvilke språk og bokstavkombinasjoner passer som passer. Navn som er internasjonalt kjente ord, som "dum" eller "idiot" vil man for eksempel ikke finne noe på, fordi de betyr det samme alle steder.

Ord som inneholder Æ, Ø eller Å er også lite brukbare, ettersom de ikke finnes i de fleste andre språk. Jo lengre ord du finner, jo morsommer, men husk at det samtidig minsker sjansen for å få treff. Et av de lengste ordene vi har funnet er en indisk chutneyprodusent ved navn Badekar.

Estisk ideelt

Det beste er å samle en liste over rare ord, og så søke på kombinasjoner av disse somfornavn, og etternavn. Eksempler egne norske ord som fungerer er rumpe, flass, dust, ekkel og drita. Om du går inn på en av søkemotorene på internett og søker etter disse ordene på nettsteder fra land som Ungarn, Bulgaria, Tyrkland eller Estland, vil du kunne få mange morsomme resultater.

Spesielt estlandske nettsider har vist seg å være ideelt - et eldorado for folk som leter etter rare navn. Det spesielle med estisk er at lydene skrives helt likt som norsk. For eksempel er Andres et vanlig fornavn i Estland. Dermed kan man finne navn som doktor Andres Pille og Andres Sokk, Rosin og Hallik. Til og med det grove ordet K-U-K-K er et vanlig etternavn der. Ganske barnslig, dette. Men veldig morsomt! 

 

 

Kulturstrøm