Hysj, hysj, hysj! Nå blir det virkelig stille

Fra nyttår blir det musestille for de minste i P1.

Alf Prøysen og Torbjørn Egner

Alf Prøysen og Thorbjørn Egner skapte sammen med Anne-Cath. Vestly en egen sjanger med episodebaserte fortellinger for Barnetimen. Fra nyttår fjernes halvtimen fra P1.

Foto: NRK/Arkiv

Hildri Gulliksen, programredaktør NRK Super

Hildri Gulliksen bekrefter det ikke lenger skal lages noe halvtimes radioprogram for barn på P1.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

«Superblokka» er rettet mot de minste barna, de mellom 3 og 7 år. Programmet, som tidligere het «Barnetimen for de minste» ble første gang sendt i 1947, og har siden blitt kringkastet på forskjellige radiokanaler i NRK.

Superblokka legges ned

Fra nyttår fjernes halvtimen, og «Superblokka» blir ikke erstattet. Barnas radiotilbud blir samlet i den digitale radiokanalen NRK Super, som tilbyr et barnetilbud dagen lang.

– Vi skal ikke lenger lage et halvtimes magasinprogram. TV og radioformatet er stadig i utvikling og vi forsøker så godt vi kan å tilpasse tilbudet til vår målgruppe, sier Hildri Gulliksen som er programredaktør i NRK Super.

– Trist, i vår familie var radioen hellig

Lisa Aisato N'jie Solberg

Illustratør og barnebokforfatter Lisa Aisato N'jie Solberg synes det er trist at man legger ned Barnetimen.

Foto: Dang Trinh / NRK

Barnetimen for de minste har preget flere generasjoner norske barn. I sin tid ble både Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly engasjert. Sammen med Thorbjørn Egner skapte de en egen sjanger med episodebaserte fortellinger iblandet muntlig fortellinger og viser.

– Det er trist at programmet blir lagt ned. Det er sikkert mye godt gammelt arkivmateriale man også kan sende, men det er viktig at det lages nytt også fordi samtiden hele tiden forandrer seg, sier illustratør Lisa Aisato N'jie Solberg.

Hun er en av mange barnebokforfattere hvis bøker er laget om til hørespill i regi av «Superblokka». I nyere tid har både Erna Osland, Kjetil Indregaard, Erlend Loe, Ingvar Ambjørnsen, Tove Nilsen og Margrethe Geelmuyden og en rekke andre skrevet barnetimefortellinger.

Anne Cath. Vestly under tiden i Barnetimen for de minste

Anne-Cath. Vestly under tiden i Barnetimen for de minste.

Foto: Jan Nordby / Scanpix

– I min barndom var barnetimen veldig viktig, spesielt hørespillet. Det var en gyllen halvtime. Radioen var nesten hellig for oss i vår familie, så dette er trist. Samtidig så er vi jo alltid skeptisk til forandringer, fordi man ikke vet helt hva man får igjen.

– Lydopplevelser gir verdi for barn

Programredaktør Hildri Gulliksen bekrefter at lydopplevelser for barn er av stor verdi og at å høre en god fortelling og selv skape bildene i hodet er viktig. Likevel reduserer man antall mennesker som skal jobbe med radioinnhold i «Superblokka».

Fra å ha vært seks stykker som har skapt innhold for barn, vil det nå være kun tre stykker som skal fylle radio NRK Super med innhold.

– Tre stillinger omdisponeres, og dette har med bemanningssituasjonen generelt å gjøre. Vi bruker våre ressurser der vi mener barna har best bruk for dem.

– Barn ledende på nye plattformer

Gulliksen viser til at nettbrettet har nå blitt barns viktigste plattform i tillegg til TV.

– Å lage innhold som er tilpasset brukermønstrene deres er viktig. Vi er opptatt av å nå frem til dem, og de er jo ledende i å ta i bruk nye plattformer. Da må vi være til stede med tilpasset innhold, sier Gulliksen.

Derfor vil hun heller bruke ressursene på å være til stede i et lengre strekk på radio NRK Super, med programledere, enn å opprettholde halvtimen med «Superblokka» på NRK P1 hver kveld.

Allerede i 2010 førte dårlige lyttertall til at radiosjefen i NRK varslet at han ville vurdere Barnetimens fremtid.

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)