Hopp til innhold

Ble dusjet med urin i verdens farligste by

Fotballkampen mellom El Salvador og Honduras førte til krig i 1969. Bård Tufte Johansen reiste til verdens farligste by, hvor han ble dynket i urin under landskampen som startet fotballkrigen.

Video nsps_upload_2010_3_17_14_47_0_918.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kvalik-kampen mellom El Salvador og Honduras førte til krig i hundre timer, mobilisering av 50.000 soldater og 2000 døde før røyken hadde lagt seg.

Se: Fotballkrigen i Nett-tv

Leder drapsstatistikken

Bård Tufte Johansen dro til El Salvadors hovestad San Salvador, for å se landskampen som gir utrykket "fotballkrig" en helt ny mening.

San Salvador er regnet som verdens farligste by og kan vise til hele 12 drap i snitt per dag. – Eller over tjue drap i døgnet på dårlige dager, i følge Tufte Johansen.

Slitsomt å passe på hele tiden

– Folk var veldig hyggelige, men det var stressende å være der i og med at man hele tiden ble påmint om at det var farlig.

– Det er ganske slitsomt å være på vakt hele tiden, men vi dro det gamle trikset med å kle oss mest mulig fattige for å slippe ubehagelige situasjoner, noe som funket så bra det kunne for hvite europeere.

– Hold snusen i sekken

Bård Tufte Johansen på kamp, rett FØR han ble truffet av en kopp urin.
Foto: NRK / NRK

Selv om byen er regnet som verdens farligste, havnet aldri Tufte Johansen i noen truende situasjoner.

– Vi følte oss aldri direkte truet ettersom det var væpnet politi og vakter over alt, men samtidig fikk vi beskjed om at hvis noen spurte om penger eller verdigjenstander, så burde de få det de spurte om med en gang.

– Hvis man prøvde å dra passet eller snusen ut av sekken først, ble man nok fort en del av statistikken, forteller Bård.

Går kriminell skole i USA

Tufte Johansen forklarer at det enorme voldsproblemet kommer fra USA hvor gjengmededlemmer "kurses" i kriminalitet.

– Gjengene består i stor grad av folk som har utvandret til Los Angeles. Der dannet de gjenger og gikk en god kriminell skole. Når de så ble utvist fra USA, kom de tilbake til et land som var fullt av våpen fra krigen. Og som resultat av dette, får man verdens voldeligste by.

Fikk urindusj på kamp

Det er ikke bare gjengene som setter sin blodige farge på byen, befolkningen vet hvordan de skal skape god stemning på tribunene også.

– I San Salvador har de lang tradisjon for å kaste urin på fotballkampene og det er jo litt uvant. Jeg var så uheldig å havne i kryssilden og fikk et colabeger med urin på buksa. Det var litt ekkelt, men jeg syns det er innenfor det jeg kan tåle.

– Heldigvis har jeg høy toleranse for ekle ting, men jeg passet nøye på å ikke ta meg i ansiktet eller slikke på fingerne under resten av kampen.

«Fotballkrigen» sendes på NRK1, torsdag kl 20.15

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP