NRK Meny
Normal

Banksy-bilde fjernet fra husvegg

Et Banksy-bilde er fjernet og skal selges på auksjon. Lokalbefolkningen i London får skylden for at kunstverket går under hammeren.

No ball game

«No ball game» er ansett som et av den berømte gatekunstneren Banksys mest betydningsfulle verker.

Foto: Flickr: Alan Stanton (Creative Commons)

Et av de mest kjente verkene til den renommerte gatekunstneren Banksy er skåret ut fra en vegg i London, til stor frustrasjon blant lokale beboere.

Graffitien ble laget på murveggen til en butikk i 2009, og var å finne i krysset mellom Tottenham Court Road og Phillip Lane i London til den ble fjernet i forrige uke.

Kunstverket viser to barn som leker med et «No ball game»-skilt og ble fjernet av selskapet Sincura Group, som mener det ikke ble tatt godt nok vare på.

Skylder på lokalbefolkningen

Selskapet mener at bildet var i ferd med å bli ødelagt og påstod videre at lokalmiljøet ikke satte tilstrekkelig pris på å ha det berømte kunstverket i nabolaget.

Dette er på ingen måte innbyggerne enige i, og flere stiller seg nå kritisk til hvordan et privat selskap kan gå inn og overprøve de beboernes ønsker.

– Alle kjente til det og kom hit for å ta en titt på det som var en ikonisk del av Tottenham. Nå vil vi bli mest kjent for å være stedet der en Banksy en gang var, sier, Janet Cooke, som er en av mange som har ensgasjert seg i saken.

– Bildet var et viktig kulturbidrag og at det er fjernet, viser hvordan lokalbefolkningens ønsker settes i andre rekke når det er mulig å tjene penger, sier Keith Flett i bydelsutvalget til BBC.

sincura Group vil ikke gå ut med hvem som er deres oppdragsgiver, men

Tilsvarende salg i fjor

Bildet er ventet å gå under hammeren for så mye som en million pund på auksjon, og pengene skal gå til veldedighet. Men dette er ikke første gang Sincura Group har fått kritikk for å la kommersielle interesser komme i veien for gatekunstens formål.

I 2012 la firmaet Banksys «Slave labour» ut for salg og den gang var det eieren av huset som så sitt snitt til en ekstra slant. Heller ikke da gikk det problemfritt for seg, og engasjerte gatekunstforkjempere fikk i en periode stoppet salget.

Kunstverket viser en gutt som syr det britiske flagget på en symaskin, og ble til slutt solgt for 750 000 pund.

Tony Baxter i Sincura Group sier til BBC at de skal bruke det neste halvåret på å restaurere «No ball game» før det legges ut for salg.

Banksy Slave Labour

Det var alt annet enn populært da et Banksy-bilde ble solgt i fjor.

Foto: Ap

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom