I anledning 100-årsjubileet la Frokost-TVs reporter Olav Viksmo Slettan inn et besøk hos Bama - navnet kommer fra de første bokstavene i Banan-Mathiessen - sitt bananmodneri på Ulven.
Bananer i lange baner
Fra bananens yngre dager (Foto: NRK)
Hvert år spiser vi 361 millioner bananer her i landet. Det blir mellom 14 og 15 kilo per snute. Slik var det slett ikke i 1905, da Christian Marius Emil Matthiessen – bedre kjent som Banan-Matthiessen - introduserte den gule godsaken her til lands. I starten var selgerne til og med nødt til å forklare folk at bananen måtte skrelles før bruk!
Datastyrt modning
Til bananmodneriet kommer mange tusen kasser hver uke for å klargjøres til salg. Et datastyrt anlegg passer på så bananene blir perfekte når de kommer ut i butikkene. Oddvar Kåre Olsen har modnet bananer i 46 år og kan fortelle at utviklingen har vært enorm.
(Foto: Knut Domaas/Bama)
- Før skar vi bananene av stokken, og pakket dem sirlig i kasser. Midt på natta var vi nede på båtene og sjekket temperaturen i lasta, så ingenting skulle bli ødelagt. Og mens vi skar, dukket det rett som det var en diger edderkopp, giftige slanger og skorpioner, ler Olsen.
Ti fakta om bananer
- Bananen er faktisk ingen frukt, men et bær
- Det tar akkurat ni måneder fra spiren settes i jorden til frukten er moden
- Hver plante bærer frukt bare én gang
- Bananen har vært kjent i Asia i godt over 2500 år
- En fullmoden banan inneholder mer vitaminer enn en umoden.
- Den inneholder både magnesium og kopper, som gir bedre søvn.
- Den inneholder også krom som hjelper mot sjokolade- og godtesjuke
- Bananskall fungerer glimrende som gjødningsmiddel for rosebusker
- Mange svensker går rundt og tror at banan heter "gulebøy" i Norge
- Lite modne bananer motvirker forstoppelse, mens modne søte bananer kan hjelpe mot diaré.