Bærum-festival ba om 14 millioner – får null

Kadetten-festivalen får ingenting fra kompensasjonsordningen for kulturlivet. 7000 billettkjøpere venter fortsatt på refusjon etter årets avlyste festival.

Kadetten

Kadetten i Sandvika i Bærum bød på superstjernen Cardi B og solgte alle billettene i fjor sommer.

Foto: HEIDI FJØRTOFT KLOKK / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Kulturrådet offentliggjorde i dag vedtaket, som sier at Kadetten AS ikke får ett rødt øre i fra kompensasjonsordningen for kulturlivet etter å ha søkt om 14,4, millioner kroner.

Kulturrådet behandler fortløpende søknader om statlig kompensasjon for arrangementer som har måttet avlyse på grunn av korona mellom mai og august. 1,4 milliarder kroner er nå i ferd med å deles ut i kompensajon til kulturlivet for at de måtte stenge ned i sommer.

– Lite realistisk

Musikkfestivalen på Kadettangen i Bærum får altså tommel ned etter at Kulturrådet og revisorer har sett på søknaden.

Kulturrådet sin begrunnelse er at Kadetten har søkt på grunnlag av budsjett for i år heller enn gjennomsnittlig resultat for de siste tre årene. De oppfatter også budsjettet som er lagt frem som lite realistisk.

– Dermed har vi i stedet gjort en vurdering basert på resultatet for de siste tre årene. Der har de i gjennomsnitt et klart negativt driftsresultat, og dermed er det ikke grunnlag for kompensasjon, skriver Kulturrådet i en e-post til NRK.

Lovte billettrefusjon

Festivalen i Sandvika ble helt utsolgt i fjor, men hadde ifølge Aftenposten store økonomiske utfordringer ved nyttår, før pandemien. Kadettens årsregnskap og revisjonsberetning viste at Festivalen hadde en negativ egenkapital på 7,3 millioner.

Nettstedet Ballade skrev sist måned at Kadetten berget seg etter at kemneren i Asker og Bærum begjærte dem konkurs. Dette skyldtes at en ny deleier kom inn på eiersiden og betalte skatten som festivalen skyldte til kommunen.

Styreleder Anton Solberg ved Kadetten AS sier at det er et sjokk å få avslaget.

– Jeg har ikke fått noen tilbakemelding fra Kulturrådet, og dette mener vi er en støtte vi var berettiget til. Det er helt absurd. Vi kommer til å ta kontakt med dem for å se om det er mulig å få anket vedtaket, sier Solberg.

For en måned siden skrev Kadetten på sine hjemmesider at de vil refundere billettene til alle som hadde sikret seg plass på årets festival. Men at dette ikke ville skje før kompensasjonsmidlene fra staten var på plass. Noe de altså ikke er.

– Dere lover på hjemmesidene deres og på Facebook at de 7000 som har kjøpt billetter skal få pengene tilbake. Kommer det til å skje nå?

– Vi skal først summe oss og få kontakt med kulturrådet, og så må vi ta en vurdering på det.

– Kan du garantere refusjon?

– Vi skal finne en løsning, men det er for tidlig nå å si hva den blir.

Kadetten har allerede lovet at det blir festival i juni 2021.

– Blir det Kadetten neste år?

– Vi er i dialog med artister og var klar til å trykke på knappen for å legge ut billettene for salg. Nå må vi utsette det inntil vi har fått en avklaring med Kulturrådet.

Kulturrådet opplyser til NRK at det er anledning til å påklage disse vedtakene.

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde

Kulturstrøm