Hopp til innhold

Away from her

- Jeg tror jeg er i ferd med å forsvinne, sier Julie Christie i rollen som Fiona. Kvinnen på noen og seksti år er i den gryende fasen av alzheimer.

Julie Christie og Michael Murphy
Foto: SF Norge AS

Away from her, er regissert og skrevet for lerretet av canadiske Sarah Polley. En filmkunstner mange kjenner i roller foran kamera. Nå viser hun seg som en innsiktsfull og og spennende regissør.

Regissør Sarah Polley
Foto: SF Norge AS

Kjærlighet i eldreår

Filmen er basert på ”The Bear came over the mountain” av Alice Munro. Kløktig overført til lerretet. Filmen er en lavmælt, men sterk og vakker historie om kjærlighet i eldre år. En intelligent og velspilt film med melankolske undertoner og mye humor.  

Julie Christie
Foto: SF Norge AS

Stekepanne i fryseren

Fiona og Grant har vært gift i 45 år i et nært og varmt ekteskap. De er sporty. går daglige skiturer, og hygger seg i hverandres selskap med matlaging og høytlesing. Fiona har fått diagnosen Alzheimer. Hun begynner å bli vimsete, putter stekepannen i fryseren. Og verre blir det. Hun tar seg en skitur og glemmer hvor hun bor. Da tar hun avgjørelsen og ber ektemannen legge henne inn på en institusjon for Alzheimer pasienter.  

Julie Christie og Michael Murphy
Foto: SF Norge AS

Ekteskapet krøller seg

Hun vil bevare verdigheten og ektemannens respekt og kjærlighet. Så skjer det. Fionas hukommelse om samlivet svikter – hun finner seg en ny venn, en ny kjærlighet blandt pasientene! Har hun glemt ektemannen eller er det et spill? Straffer hun ham for et sidesprang en gang for lenge siden? Grant tar heftige metoder i bruk for å bevare en livslang kjærlighet. 

Alzheimer og pårørende

Filmen handler selfølgelig om hvordan Alzheimer oppleves av pårørende og pasienter. Men først og fremst er dette en tankevekkende og engasjerende historie om offervilje og kjærlighet.

De Bellis kaster terningen

Filmen er karakter-drevet og fortelles rett frem med små tilbakeblikk fra ungdomstiden. Julie Christie, sexbomben fra 60/70 tallet, er mer fascinerende en noen sinne. Dette er skuespiller kunst av ypperste klasse.

Terningkast 5

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.