Underslaget i Aschehoug dobbelt så stort som antatt

Aschehougs tidligere økonomidirektør ble i januar arrestert for underslag. Nå er det klart at underslaget er dobbelt så stort som tidligere antatt.

Fasaden på Aschehoug forlag på Sehesteds plass i Oslo

Den betrodde økonomidirektøren i Aschehoug forlag har erkjent å ha underslått 9,4 millioner kroner.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I januar ble det kjent at forlagstoppen innrømmet å ha begått et underslag på 4,4 millioner kroner fra forlagshuset. I etterkant av dette har forlaget gransket underslagssaken videre sammen med politiet og revisorselskapet KPMG.

Fasit er at underslaget er langt mer omfattende enn hva han erkjente. Det totale underslaget beløper seg til hele 9,4 millioner kroner – altså fem millioner mer enn hva forlagstoppen først innrømte.

Granskningen har avdekket ytterligere 21 urettmessige transaksjoner i perioden 2009-2011 enn hva som var kjent.

– Vi ville være sikre på å komme til bunns i både omfang og hvordan underslagene ble begått. Og vi føler nå at vi har kommet til bunns i alle forhold, sier forlagssjef Mads Nygaard i Aschehoug til NRK.

LES OGSÅ:

Denne uken ble de nye forholdene anmeldt til politiet.

– Min klient er avhørt av politiet og erkjenner straffskyld også for de nye forholdene, sier Aschehoug-toppens advokat, Anne Christine Stoltz, til NRK.no.

Mads Nygaard kommenterer underslaget

Video: Aschehougs forlagssjef Mads Nygaard kommenterer underslaget.

– Utspekulert og planlagt

Aschehoug satte i gang sin egen gransking, parallelt med politiets etterforskning. Forlagets rapport ble sendt til politiet 12. mai.

– Underslagene er gjennomført på en utspekulert og nøye planlagt måte som har vært troverdig og vanskelig å oppdage, forteller Nygaard.

Mislighetene tar utgangspunkt i kjente og ekte avtaler og forhold. Avtaler har blitt forfalsket ved at det for eksempel er lagt til avsnitt og utarbeidet fiktive vedlegg. De uekte avtalene er sannsynliggjort ved falsk korrespondanse og signert med falske underskrifter, ifølge Nygaard.

– Vi skal ikke legge skjul på at vi føler oss sveket. Dette er en svært betrodd medarbeider som har sittet sentralt i ledelsen, og som vi har jobbet tett med i mange år, sier Nygaard.

Advokat Anne Christine Stoltz

Advokat Anne Christine Stoltz sier at hennes klient har erkjent forholdene.

Høyt betrodd i forlaget

Kompetansehuset KPMG har gått gjennom Aschehougs sikkerhetsrutiner og internkontroll etter underslaget.

Konklusjonen er at mislighetene som er avdekket er svært vanskelige å oppdage med normale internkontrolltiltak. De er utført av en høyt betrodd person som systematisk har misbrukt fullmakter og tillit, heter det i sluttrapporten.

Forlaget har gode sikkerhetsrutiner, ifølge KPMG, men kommer likevel til å sette i verk tiltak for å styrke dem ytterligere.

Det er ingen andre selskaper enn Aschehoug som har lidd økonomisk tap.

– Kommer forlaget til å lide økonomisk som følge av underslagene?

– Når saken kommer opp for retten kommer vi til å be om å få erstattet beløpet i sin helhet.

Kulturstrøm