Hopp til innhold

Asbjørn Rydland fikk Uprisen

Lillehammer (NRK): Den tjukkeste nominerte boken, som attpåtil er skrevet på nynorsk, stod igjen som ungdommenes favoritt da Uprisen skulle deles ut.

Asbjørn Rydland

Asbjørn Rydland var veldig stolt over å motta Uprisen.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Jubelen i salen var stor da Asbjørn Rydlands «Galderstjerna» ble kåret til vinner av Uprisen under dagens U-show på Norsk Litteraturfestival.

Galderstjerna

«Galderstjerna» fikk Uprisen 2017.

– Boken er den lengste av de nominerte, og den er på nynorsk, men det viste seg å ikke være noe problem, sa juryens to representanter Lane Omed Kader og Madhu Vatn til publikum.

De understreket at forfatteren hadde forstått hvordan ungdommer er og oppfører seg.

– Vi kjenner oss igjen i boken. Mange av oss levde seg inn i personene. Det var akkurat som om karakterene var tatt ut av virkeligheten, sa de.

Prisvinneren viste stor takknemlighet for at ungdommenes valg falt på hans bok.

– Uprisen er en veldig viktig pris. Jeg er utrolig stolt over å få den, sa han fra scenen.

Lane Omed Kader og Madhu Vatn

Lane Omed Kader (til venstre) og Madhu Vatn fikk æren av å dele ut Uprisen til Asbjørn Rydland.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Måtte overtale elever til å lese boken

NRKs journalist hadde gleden av å være til stede på jurymøtet da avgjørelsen ble tatt før selve utdelingen. Der fikk han se ni gutter og fem jenter som virket langt mer interessert i romanene de hadde lest enn brusflaskene og pizzaen som stod på bordet.

Etter tre timer med intense diskusjoner, ble det til slutt klart at «Galderstjerna» var boken de likte best.

Jurymedlem Lane Omed Kader var veldig fornøyd med valget.

– Da klassen min fikk den tilsendt, var det nesten ingen som orket å begynne på den fordi den var skrevet på nynorsk. Men jeg leste boken likevel, og skjønte at dette var noe mange kom til å like. Flere ble hektet etter at jeg anbefalte den, sa hun.

Upris-juryen

Etter tre timer med intense diskusjoner, klarte juryen til slutt å bestemme seg for årets vinner av Uprisen.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Skriv om dop og nakenbilder

Etter å ha lest en drøss med ungdomsbøker det siste året, var jurymedlemmene klare på hva de gjerne skulle sett mer av i litteraturen.

– Forfatterne burde skrive mer om dop og nakenbilder, men på en annen måte enn det de fleste av dem gjør nå. Jeg skjønner ikke hvorfor det alltid skal ende godt. Det er ikke realistisk, sa Madhu Vatn.

Det var Lane Omed Kader helt enig i.

– Virkeligheten har ikke alltid en «happy ending», så det er helt unødvendig at ungdomsbøkene alltid skal ende godt, sa hun.

  • Beskrivelse av vinnerboka (fra Samlaget):

Første bok i spennande fantasyserie om dataspelaren Eirik

Etter at Eirik og mora held på å køyre på ein sølvrev på veg heim til det nye huset sitt, står merkelege hendingar i kø: Ein framand mann slår Eirik i svime, og han vaknar opp med eit mystisk runesymbol på brystet. Korleis har dette skjedd, og kvifor finn Eirik det same symbolet i dataspelet han og kompisen Khalid speler?

Vegandi-serien er eit medrivande univers med gudar, magi, dataspel og parallelle dimensjonar. I denne første boka blir Eirik kasta ut i ei verd som er mykje større, farlegare og meir forvirrande enn han aner, og han blir sett på harde prøvar både i si eiga verd og parallellverda dataspelet fører han inn i.

  • Anbefalt videre lesning:

Anbefalt litteratur

NRK Bok så nærmere på ungdomslitteraturen under årets Ungdomsbok-uke.

NRK Bok anbefaler ungdomsbøker. Man finner både latter, tungt alvor og store doser fantasi i vårens ungdomsbøker. Les saken og anbefalingene

Mannen som elsket Yngve

Jarle Klepp (til venstre), her fra filmatiseringen av «Mannen som elsket Yngve», kunne finne på å si både «pikk» og «pule». Det førte til at noen norsklærere boikottet boken.

Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge

«Hør på dette forferdelige språket» Da norsklæreren min slaktet Jarle Klepps vokabular, skjedde det noe med leselysten. Les saken og få anbefalt voksenbøker som like gjerne kan leses av ungdom.

Kulturstrøm

  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP