Hopp til innhold

ASAP Rocky tiltales for vold: – Han er skuffet og preget av situasjonen

Den amerikanske rapperen ASAP Rocky tiltales for vold av svenske påtalemyndigheter. Han forblir dermed i varetekt, til tross for Donald Trumps engasjement i saken.

A$AP Rocky

ASAP Rocky tiltales for vold etter en hendelse i Stockholm 3. juni.

Foto: Angela Weiss / AFP

ASAP Rocky, eller Rakim Mayers, og to personer i hans følge er tiltalt for vold etter flere uker i varetekt, melder svenske Aftonbladet.

Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic

Asap Rockys advokat i Sverige, Slobodan Jovicic.

Foto: Fredrik Persson/tt / NTB scanpix

– Han er ytterst preget av tre uker i varetekt. Han mener det ikke er noen grunn til at han skal holdes fengslet, og er lei seg for at man ikke har hørt på hans versjon, sier Mayers forsvarer Slobodan Jovicic.

Advokaten sier rettssaken skal starte allerede tirsdag, og vil pågå over tre rettsdager.

– Det var forventet at det kommer en tiltale. Vi kommer til å bruke tiden fram til tirsdag på å forberede rettssaken, sier Jovicic.

Går glipp av millioninntekter

Forsvareren sier rapperen i alle tilfeller vil måtte sitte varetektsfengslet til rettssaken er over. Jovicic sier Mayers har innstilt alle sine konserter fram til 18. august, og i denne perioden går glipp av inntekter i millionklassen.

På spørsmål om det kan være aktuelt å utlevere Mayers om han blir dømt, sier forsvareren at han mener det er mest sannsynlig at han vil sone en eventuell dom i Sverige.

– Men slik jeg ser det er det gode bevis som tilsier at han er uskyldig. Det er også det vi kommer til å anføre i rettssaken, sier Jovicic.

Disse bildene viser det som skal være rapperen ASAP Rocky i slåsskamp i Sverige

Disse bildene viser det som skal være rapperen ASAP Rocky i slåsskamp i Sverige

Selvforsvar

Bakgrunnen for tiltalen er en voldshendelse i Stockholm sentrum 30. juni. Mayers ble arrestert i den svenske hovedstaden 3. juli i år etter å ha holdt konsert på den svenske festivalen Smash.

Dette førte blant annet til at han måtte avlyse konserten på den norske festivalen Kadetten. Rapperen selv har hele tiden hevdet sin uskyld, og mener han handlet i selvforsvar.

Mayers har tidligere lagt ut videoer på sin Instagram-konto, som han mener viser hans uskyld i saken. Videoen viser likevel at Mayers kaster en person i bakken, noe han også erkjenner, sier advokaten.

– Hans forklaring er at han ble tilnærmet av ukjente menn som viste en aggressiv oppførsel. De angrep deretter hans livvakt. Han sier de brukte lang tid på å prøve å få dem til å slutte å følge dem. Da han ble redd for at det skulle komme et nytt angrep, slenger han den ene personen i bakken, og tråkker ham på hånden.

Video kan være redigert

Advokaten sier hans klient trakk seg tilbake da andre i hans følge konfronterte de to mennene. Ifølge svenske medier skal det ha blitt brukt en knust flaske i hendelsen. Mayers advokat sier hans klient benekter å ha brukt en flaske for å skade noen.

Samtidig har det dukket opp bilder fra etterforskningen som viser at mannen som ble kastet i bakken av Mayers, også har stikkskader på armen.

Aktor Daniel Suneson er tydelig på at Mayers har gjort noe straffbart.

– Jeg tror at det som har skjedd er en forbrytelse, til tross for innvendingene om selvforsvar og provokasjon, sier han til Aftonbladet.

– Det er verdt å nevne at jeg har hatt større materiale å vurdere etter enn det som tidligere har vært tilgjengelig på internett, sier Suneson også i en pressemelding.

Aftonbladet skriver at det i rettsdokumentene kommer frem at en av rapperens assistenter skriver i en SMS-korrespondanse at videoen, av hendelsen som Mayers selv har lagt ut på Instagram, er redigert.

– Jeg er god til å slåss

I avhør skal Mayers ifølge Aftonbladet ha forklart at episoden skjedde etter følget hans ble tilnærmet av to menn som spurte om veien.

– Vi prøvde å forklare at vi ikke visste, siden vi ikke er fra Sverige. Da gikk han.

De to mennene skal etter hvert ha kommet tilbake til Mayers og hans følge, og fulgt etter dem i flere kvartaler før de skal ha gått til angrep.

– Han slo i min retning og mot min vakt. Jeg er god til å slåss, så jeg kan ikke si at alle traff, skal Mayers ha sagt i avhør, ifølge svenske medier.

På dagens pressekonferanse kom det frem at mannen Mayers kastet i bakken tidligere er straffet for mishandling. Mayers advokat mener det underbygger klientens opplevelse av å ha følt seg truet.

Har fått politisk støtte

Det har vært flere som har støttet den amerikanske rapperen, blant annet president Donald Trump.

– Sverige er et bra land og venner av meg. Vi har startet samtaler med dem. Mange har ringt meg og bedt meg om å hjelpe ham. Den som visste om han først var førstedamen som spurte om jeg kunne hjelpe han, uttalte Trump på en pressekonferanse fredag forrige uke.

Den amerikanske presidenten uttalte seg om ASAP Rockys situasjon fredag forrige uke.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, uttalte til SVT at han ville forklare Trump at de verken kunne eller ville påvirke svenske påtalemyndigheten.

Trump tilbød å betale kausjonen

Til tross for Löfvens svar, var Donald Trump ved godt mot om at ASAP Rocky ble behandlet godt etter samtalen. Han tilbød seg også å betale for rapperens kausjon.

Laster Twitter-innhold

Tre kongressrepresentanter og tidligere ambassadør for USA i Sverige, Mark Brzezinski, har også støttet opp om en protestaksjon for å få rapperen løslatt.

Medlemmer fra den amerikanske kongressen har uttalt at de mener forholdene i fengselet er et «menneskerettighetsproblem», ifølge Washington Post.

På tampen av dagens pressekonferanse fikk Mayers forsvarer spørsmål om det ligger noe rasistisk bak det rapperen nå er tiltalt, slik enkelte kritikere har hevdet.

– Nei, det er ikke snakk om rasisme. Mitt etternavn er et eksempel på at alle kan lykkes i Sverige, svarte Jovicic, som også fikk spørsmål om hva Mayers gjør i fengselet.

– Han får masse brev, det er veldig mye støtte. Han trener litt, og så møter han meg. Han liker ikke maten, det er det dårlig vegetartilbud. Men det er veldig mange av mine klienter som ikke liker maten i varetekt, det er ikke noe uvanlig i det.

Kulturstrøm

  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».