Hopp til innhold

ASAP Rocky i arresten – dette har skjedd

Den amerikanske rapperen blir arrestert etter konserten i Stockholm, anmeldt for vold. Tre uker senere ringer Trump den svenske statsministeren og tilbyr seg å betale kausjon av egen lomme. Hva har skjedd?

ASAP Rocky

ASAP Rocky skulle spille på Kadettfestivalen, men måtte avlyse konserten.

Foto: ANGELA WEISS / AFP/Scanpix

Saken oppdateres.

Natt til 3. juli blir rapperen ASAP Rocky arrestert i Stockholm. Han kommer aldri til Norge, hvor han er trekkplaster på en festival. Han kommer seg ingen steder, han er varetektsfengslet på Kronobergshäktet og må avlyse hele Europaturnéen.

Tre uker senere er han fremdeles fengslet, tiltalt for vold. Rapperen sier selv at han handlet i selvforsvar.

Hva har skjedd?

30 juni. Bråk gatelangs. ASAP Rocky er i Sverige for å holde konsert på hip hop-festivalen Smash på Stockholms Stadion om et par dager. Rapperen fra New York og følget hans havner i slagsmål på åpen gate denne søndagskvelden.

Senere kommer det frem at påtalemyndigheten mener offeret ble slått og sparket mens vedkommende lå på bakken, og ble angrepet med en flaske. Artisten sier han handlet i selvforsvar.

2. juli. Avhør. I sjutida på tirsdag beslutter svensk politi at ASAP Rocky skal hentes inn til avhør.

Politiet lar artisten gå på scenen klokka 22:00.

Men etterpå, nær midnatt, starter avhøret av den 31 år gamle amerikaneren som egentlig heter Rakim Mayers. Han mistenkes for grov mishandling, på lik linje med to andre i følget. En fjerde mistenkes for en mindre alvorlig form for voldshandling.

ASAP Rocky legger ut to videoer av hendelsen i Stockholms gater på sosiale medier. Det sirkulerer også et annet filmklipp på nettet, som er filmet av en tilskuer.

3. juli. Avlyst. Konserten i Norge må avlyses etter pågripelsen. Arrangøren av Kadetten-festivalen rekker ikke å finne noen erstatter for trekkplasteret. Paradoksalt nok skulle den amerikanske stjernen selv steppe inn for Chance The Rapper, som avlyste sin konsert i juni.

Aktor Peter Claeson opplyser at Mayers tidligst slipper ut torsdag morgen.

Rapperen skriver på Instagram at han er uskyldig.

NYCS102

Store artister har engasjert seg i saken til ASAP Rocky for å støtte ham. De mener alle at han er uskyldig.

Foto: Charles Sykes / Ap

4. juli. Begjæres varetektsfengslet. ASAP Rocky blir begjært varetektsfengslet av tingretten i Stockholm.

Samme dag blir begjæringen anket til hovretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett. De velger å ikke prøve saken.

Open'er-festivalen i Polen klarer å finne en erstatter denne kvelden, den britiske grimestjernen Stormzy kommer i stedet for det amerikanske rapperen.

5. juli. Anklagen nedskaleres. ASAP Rocky blir ført inn til det lukkede fengslingsmøtet i håndjern. Tingretten nedgraderer anklagen fra grov vold til mishandling av normalgrad. Etterforskningen fortsetter. En annen person i følget er også varetektsfengslet for to nye uker, mens en tredje fremdeles venter på fengslingsmøte.

5. juli. Fluktrisiko. Advokaten til ASAP Rocky, Henrik Olsson Lilja, sier at grunnlaget for at artisten sitter i varetekt ikke er god nok. Han mener det ikke finnes noen fluktrisiko ettersom personen det gjelder er velkjent.

6. juli. Konserter i Storbritannia avlyses. Denne helgen er det meningen at ASAP Rocky skal opptre på Longitude-festivalen i Dublin og på Wireless i London. Det blir ikke noe av. En lang rekke europeiske konserter står for tur i ukene fremover – rundt 15, ifølge Songkick.

7. juli. Anke til Høyesterett. ASAP Rockys advokat begjærer at saken sendes til Høyesterett.

8. juli. Tylor, The Creator sympatiavlyser sin konsert i Sverige. «Aldri mer Sverige for meg, noensinne», skriver rapperen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

10. juli. Får støtte av Alan Walker. Den norske artisten publiserer en støtteerklæring på Instagram, ikledd en hoodie med trykket «#Justice for Rocky». Han forteller at de to har laget en sang sammen, som er planlagt lansert snart.

11. juli. Hele Europa-turnéen avlyses. Denne morgenen melder staben til artisten, via festivalen Sonar i Spania, at hele turnéen i Europa kanselleres. Manageren John Ehmann uttaler at dette koster ASAP Rocky flere millioner dollar.

11. juli. Får støtte fra artister. Justin Bieber er en av artistene som oppfordrer fansen til å bli med på kampanjen for å få ASAP Rocky løslatt. Tyga avlyser sin konsert i Göteborg i sympati. Drøyt 450.000 underskrifter er samlet inn via Change.org (i skrivende stund).

12. juli. Tidligere amerikansk ambassadør ut mot Sverige. Mark Brzezinski som var amerikanske ambassadør i Sverige under Obama, tar kontakt med den svenske utenriksministeren, kongehuset og ambassaden i Washington. Han mener varetektsfengslingen må kalles tilbake og sier at dette handler om menneskerettigheter og rasisme.

Utenriksminister Margot Wallström svarer at regjeringen ikke kommer til å blande seg opp i rettsvesenets arbeid og at hun har full tiltro til dem.

12. juli. ASAP Rockys livvakt går til motanmeldelse. Livvakten var selv mistenkt for mishandling, men ble sluppet fri etter avhør. Advokaten hans sier at vurderingen om å gå til motanmeldelse ble gjort ut fra det som synes på filmene fra hendelsen. Det er mannen som ASAP Rocky sitter fengslet for å ha mishandlet, som anmeldes.

17. juli. Kongressmedlemmer i protestaksjon i Washington. Demokratene Hakeem Jeffries, André Carson og Adriano Espaillat stiller seg opp på trappen til den amerikanske kongressbygningen og krever at ASAP Rocky settes fri.

De vil legge press på det amerikanske utenriksdepartementet for å ta opp fengslingen med svenske myndigheter.

19. juli. Politisk lobbyvirksomhet. Det kommer fram i både små og store medier at det foregår et arbeid med å påvirke den amerikanske administrasjonen i Det hvite hus for å få løslatt rapperen fra New York.

Laster Twitter-innhold

President Donald Trump skriver på Twitter at han «vil ringe den svært talentfulle statsministeren i Sverige for å se hva vi kan gjøre for å hjelpe ASAP Rocky».

Da han blir spurt på en pressekonferanse om Kim Kardashians involvering i arbeidet med å få den amerikanske rapperen løslatt, svarer han at Melania Trump var den som varslet ham om at ASAP Rocky var fengslet i Sverige.

– Vi jobber med utenriksdepartementet og håper å få ham hjem snart, sier førstedamen under pressekonferansen.

Laster Twitter-innhold

Kim Kardashian West takker utenriksminister Mike Pompeo, president Trump og svigersønnen/seniorrådgiveren Jared Kushner, for bistand i ASAP Rocky-saken.

Laster Twitter-innhold

19. juli. Forlenget varetekt. Etter fengslingsmøtet i Stockholm tingrett fredag, som går for lukkede dører, blir det avgjort at 30-åringen skal varetektsfengsles enda en uke.

Påtaleansvarlig Daniel Suneson argumenterer fortsatt med faren for at ASAP Rocky vil forlate Sverige dersom han blir løslatt, noe tingretten sier seg enig i.

20. juli. Trump bekrefter samtale med statsminister Löfven. Den amerikanske presidenten tilbyr seg å betale for ASAP Rockys kausjon. Svaret er at den svenske regjeringen verken kan eller vil forsøke å påvirke påtalemyndighetene.

Laster Twitter-innhold

Trump følger umiddelbart opp med en ny tweet hvor han opplyser at de to administrasjonene skal snakke videre og at de vil følge opp med en ny prat i løpet av de neste 48 timene.

22. juli. Motanmeldelsen fra livvakten blir henlagt. ASAP Rockys livvakt anmeldte den mannen som rapperen sitter fengslet for å ha mishandlet. Nå henlegges anmeldelsen av påtalemyndighetene.

23. juli. Rockys mor ber Sverige slippe sønnen og vennene hans. Expressens Amerika-korrespondent har fått snakket med mammaen til Rakim Mayers:

25. juli. ASAP Rocky bli tiltalt. Den amerikanske rapperen tiltales for vold av svenske påtalemyndigheter, og forblir dermed i varetekt. Det samme gjelder de to andre i følget, som også blir tiltalt for såkalt mishandling av normal grad.

Artistens forsvarer Slobodan Jovicic sier at ASAP Rocky erkjenner at han har kastet en person i bakken:

– Hans forklaring er at han ble tilnærmet av ukjente menn som viste en aggressiv oppførsel. De angrep deretter hans livvakt. Han sier de brukte lang tid på å prøve å få dem til å slutte å følge dem. Da han ble redd for at det skulle komme et nytt angrep, slenger han den ene personen i bakken, og tråkker ham på hånden.

Ifølge politiets forundersøkelse skal den fornærmede ha blitt mishandlet av tre menn, og blant annet pådratt seg lettere skader samt kuttsår på armene fra en ødelagt glassflaske.

26. juli Flere detaljer fra rettsdokumentene. Rettsdokumentene som nå er offentliggjort, skal ifølge nyhetsbyrået AP bestå av 500 sider og inneholder bilder av offerets skader, de fleste av dem kutt og sår, samt blodige klær. Bevismaterialet inneholder også flere tekstmeldinger fra rapperens assistent, som skal ha vært vitne til hendelsen, skriver NTB.

30. juli: Rettssaken starter og skal vare i tre dager. På spørsmål om det kan være aktuelt å utlevere Rakim Mayers dersom han blir dømt, sier forsvareren at det er mest sannsynlig at han vil sone en eventuell dom i Sverige.

1. august: ASAP Rocky legger frem sin versjon i retten.

Avisen The Washington Post melder at USA sin president Donald Trump har sendt representanter som spesialiserer seg i gisselforhandling til Sverige for å hjelpe ASAP Rocky og teamet hans.

2. august: ASAP Rocky blir løslatt i påvente av dommen.

14. august: ASAP Rocky blir dømt for vold, men må ikke sone fengselsstraff. Den fornærmede 19-åringen er tilkjent 12 500 kroner i erstatning og Rocky og teamet må betale 80 000 kroner i saksomkostninger.

Kilder: NTB, VG, TT, Aftonbladet, Expressen, Dagbladet, Washington Post, Instagram, Twitter, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TMZ, Rolling Stone, BBC, The Father, SVT.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord Key bredde NRK TV

Bli med på Fosse-feiring og snakk med oss!

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.