Hopp til innhold

Arne Treholt

Arne Treholt var gjest i Stjerneklart mandag 23. februar.

Arne Treholt
Foto: Nyhetsspiller / NRK

HØR: Stjerneklart med Arne Treholt

Arne Treholt ble født den 13. desember 1942 i Brandbu, som sønn av tidligere landbruksmininster Torstein Treholt og hans kone Olga. Han vokste opp på et småbruk på Brandbu sammen med foreldrene, brødrene Thor og Einar og søster Kari. Etter skolegang på Hadeland flyttet han sammen med faren til Oslo i 1958 og begynte på Oslo Katedralskole der han tok artium.

Så studerte han sosialøkonomi, politisk historie og statsvitenskap på Universitetet på Blindern. I 1964 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet og ble aktiv studentpolitiker, leder av studentlaget fra 1966. I 1965 fikk han jobb som journalist i Arbeiderbladet og engasjerte seg sterkt i arbeidet mot den greske militærjuntaen fram til 1974. I 1972 ble han forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og i 1973 politisk sekretær for Handels- og skipsfartsmininster Jens Evensen før han i 1976 ble statssekretær for havrettsmininster Jens Evensen.

Han deltok i forhandlingene om Gråsoneavtalen med Sovjetunionen og ble etter hvert overvåket av norsk etterretningstjeneste for sine kontakter med sovjetiske tjenestemenn. I 1979 ble han ambassaderåd ved den norske FN-delegasjonen i New York og i 1983 ble han byråsjef i presse- og kulturavdelingen og fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet. I 1982 ble han tatt opp som elev ved Forsvarets Høgskole.

20. januar 1984 ble han arrestert på Fornebu på vei til Wien, siktet for spionasje og varetektsfengslet på politihuset i Oslo. Han ble overført til Drammen kretsfengsel i mars 1984 og traff der den over 20 år yngre Shelly Steele som han ble støttekontakt for og som to år etter ble hans tredje kone. I juni 1985 ble han dømt til 20 års fengesl for spionasje og måneden etter ble han overført til Ila landsfengsel. Hans bok ”Alene” kom ut dette året.

Etter å ha blitt avslørt for å planlegge flukt året etter, ble han flyttet til Ullersmo landsfengsel, der sikringsforholdene først etter hvert ble trappet ned, men senere skjerpet igjen. I august 1988 ble han flyttet tilbake til Ila, og i 1990 fikk han sin første 12 timers permisjon. På slutten av 1990 søkte han om benådning av helsemessige grunner, men fikk avslag. I 1992 døde hans kone Shelley Steele, og Treholt fikk permisjon for å delta i begravelsen. Måneden etter fikk han benådning av Kongen i statsråd og slapp å returnere til fengslet.

I stedet dro han til Russland etter å ha fått en halv million kroner av en anonym giver og startet et firma sammen med sin gamle KGB-kontakt, Vladimir Sjisjin. De åpnet et av de første supermarked i Moskva, ”Viking”. Fra 1993 til 1995 var han president i Ismos Trading og mellom 1995 og 1997 i Start-gruppen i Moskva. Han og tre partnere startet investeringsselskapet RIM Investment Management i 1997 der Treholt ble administrerende direktør. Etter hvert flyttet Treholt til Kypros, og RIM ble oppkjøpt av FMC Securities der Treholt fortsatte som administrerende direktør.

I 2004 kom hans selvbiografi ”Gråsoner” ut, og i 2006 ble han alvorlig syk av en blodforgiftning som ble behandlet på Ullevål sykehus i Oslo. Han fremmet sak om gjenopptagelse av straffesaken i Gjenopptakelseskommisjonen i fjor, men fikk avslag.

Arne Treholt har sønnen Thorstein Storækre på 30 år som han fikk med sin andre kone, Kari Storækre, og han er bestefar til ei jente på 3 år. Arne Treholt bor alene på Kypros.

Stjerneklart, NRK P1, mandag 23. februar kl 22.05.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.