Arne Garvang er død

Skuespiller, musiker og forfatter Arne Garvang er død, 68 år gammel. Han var best kjent for rollen som Pelle i «Pelle Parafins Bøljeband».

Arne Garvang

VAR ALVORLIG SYK: Arne Garvang ble 68 år gammel.

Foto: Berit Roald, Berit Roald / NTB scanpix

Familien forteller at Garvang gikk bort torsdag, etter alvorlig sykdom.

– Det har vært et sjokk for hele familien. Men de siste dagene har vi opplevd veldig mye varme fra de nære rundt oss, som vet at vi er i en vanskelig situasjon, sier Marianne Krogness, som var gift meg Arne Garvang.

Krogness forteller til NRK at Garvang de siste dagene var innlagt på Ullevål sykehus og at familien fikk tid til å ta farvel.

«Pelle Parafins Bøljeband»

Garvang hadde en lang karriere bak seg som skuespiller, musiker og forfatter. Men for mange vil han kanskje huskes best som rollen Pelle i Tramteatrets «Pelle Parafins Bøljeband».

Tramteateret deltar i den norske finalen i Melodi Grand Prix.

MELODI GRAND PRIX: I 1981 deltok Tramteatret i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Foran f.v. Marianne Krogness, Kine Hellebust og Arne Garvang. I bakgrunnen Billy Johansson.

Foto: Paul Owesen, Paul Owesen, Foto: Paul Owesen / SCANPIX

– Tramteatret var viktig for oss i alle år, også da vi ikke stod på scenen sammen, sier Krogness.

Sammen med Garvang, Liv Aarvik og Terje Nordby var Krogness en del av Tramteatret siden starten i 1976. Tramteatret var en politisk teatergruppe, blant annet kjent for «Pelle Parafins Bøljeband». Teatergruppen ble nedlagt i 1986

– En bauta

– Arne var en av grunnpilarene i Tramteatret. Dette er veldig sørgelig. Han ble bare 68 år. Det er på mange måter en bauta som er borte, sier Terje Nordby, manusforfatter for Tramteatret.

Tramteatret

TRAMTEATRET: Teatergruppen fotografert i 1982 i forbindelse med lanseringen av platen «Tramteatret».

Foto: NTB scanpix

Nordby beskriver Garvang som musikalsk leder i Tramteatret, og forteller at Garvang laget mye av musikken som teatergruppen ble kjent for.

– Jeg vil huske ham som en utrolig dyktig komponist. Han laget fengende og gode melodier, og var veldig lydhør for tekst, sier Nordby.

Tidligere i vår mistet Tramteatret også et annet medlem, da skuespiller Anne Nyutstumo gikk bort i mai.

Her kan du få et gjensyn med «Pelle Parafins Bøljeband»:

Humoristisk serie av og med Tramteatret. (1)
Alle kjenner skurkene Randi og Ronny, så det er ikke lett å få til skurkestreker lenger. De må slå inn på ærlige veier - hvorfor ikke restaurantbransjen? Medlemmene i Pelle Parafins Bøljeband slutter på skolen, får seg arbeid, og blir trukket inn som restaurantorkester. Det blir liv og røre rundt Randi og Ronnys restaurant. Men ikke alle i strøket er begeistret for det.
I hovedrollene: Pelle Parafin: Arne Garvang, Leon Latex: Anders Rogg, Billy Bettong: Billy Johansson, Guttorm Grevling: Thorsten Dulsrud, Sandra Salamander: Marianne Krogness, Frida Frosk: Liv Aakvik, Ragna Rekkverk: Anne Nyutstumo, Randi: Kine Hellebust, Ronny: John Nyutstumo.
Hovedproducer: Kalle Fürst

Hør radiodokumentaren om Tramteatret:

Året er 1976. Trygve Bratteli er statsminister, vi har én TV-kanal, én
radiokanal og Norge har akkurat funnet olje i Nordsjøen. 
I en leilighet i Waldemar Thranes gate i Oslo holder en gjeng stiftelsesmøte for en ny teatergruppe.
De kunne ha kalt seg Ruseløkka / St Hanshaugen kommunistiske
gitargruppe, men valgte heller Tramteatret. I formålsparagrafen står det at de
skal stå på de svake og undertryktes side, og at de skal nå ut til hele Norge.
Det gjorde de til gangs, og de blir særlig husket for TV-seriene om Pelle Parafins bøljeband.

Kulturstrøm

 • Cox til Norge med nytt show

  Den britiske partikkelfysikeren Brian Cox skal holde et nytt vitenskap-show neste høst i Norge. I fjor ble showet hans på Sentrum Scene i Oslo utsolgt. Cox er kjent for en rekke vitenskapsprogrammer på BBC, blant annet «Wonders of the Solar System». Forestillingen har fått tittelen «Universal: Adventures in Space & Time» og handler ifølge arrangørene om solsystemet og universets opprinnelse og evolusjon. (NTB)

  Brian Cox
  Foto: Alex Sanz / NTB Tema
 • Museum tener mest på fest

  På Jernaldergården i Stavanger har utleiga auka med 650 prosent i år, og folk står i kø for forhistoriske festar. Utleige av selskapslokale drar inn sårt trengde millionar til norske museum. Leiaren i Museumsforbundeter redd eit for stort fokus på kommersielle aktivitetar kan få negative konsekvensar.

 • Jan Kristoffer Dale får ny pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog

Flere kulturnyheter