Hopp til innhold

Arkivarene kommer

Tre uker i april 1939 turnerte Duke Ellingtons orkester i Sverige. Ellington ble så beveget av sitt svenske publikum at han komponerte «Serenade to Sweden». Dette var innledningen til svenskenes stormaktstid i jazzhistorien.

Borge, Nilsen og Svenneby på spor etter svensk jazz og idéhistorie
Foto: Martin Waagø / NRK

Hør: Jazz og filosofi i Stockholm del 1. 12.09.2009

Se: Arkivarene kommer - jazz og filosofi i Stockholm del 1. 12. 09. 2009

Se: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

Stormaktstiden
Den «virkelige» stormaktstiden i Sverige var naturligvis på 1600tallet. Svenskene ble trukket inn i Trettiårskrigen (1618-48) og kom fra prosjektet med ære, rikdom, berømmelse og en ny selvforståelse. Svenskene ble europeere. Lille Sverige ble stort.

Denne vendingen i svensk åndsliv er merkbar også for en besøkende i dag. Universitetet i Uppsala ble grunnlagt i 1601, i Lund 1668, og universitetene ble Statens ansvar, ikke kirkens. Svensk åndsliv på 1600tallet tar fart som en nyttårsrakett og stråleglansen lyser ennå på historiens himmel.

Jazz
Det snedige er at svenskenes eventyrlige rolle i jazzhistorien gjør en lignende «rakettbevegelse». Det såkalte « Parisorkestern » som besøkte jazzfestivalen i Paris i 1949 vakte internasjonal oppsikt. «Dette var det eneste bandet som virket avslappet og følte seg hjemme» skrev Marian McPartland i sin omtale av festivalen i DownBeat. Etter Parisorkesterns opptreden ble Stockholm og Sverige et fast punkt på europeiske og amerikanske jazzartisters turneprogrammer.

Arkivarene kommer
Det snedige er at svenskene hentet sin inspirasjon fra fortiden både i jazzen og filosofiens gullalder. Mest kjent er barytonsaxofonisten Lars Gullin for at han ga nytt liv til gamle svenske folketoner – og han fikk følge av pianist Jan Johansson som satte svensk folkemusikk inn i jazzens «nervesystem». En egen svensk «sound» dukket opp i jazzen.

På sett og vis arbeidet Gullin og Johansson i samme steinbrudd som runeforskere og handskriftsamlere tre hundre år tidligere: De samlet, arkiverte og tolket og startet svensk historieforskning, på enkelte punkt som de første i verden. Sverige fikk sitt riksarkiv, et riksantikvariat, antikvitetskollegium og de første rikshistoriografier. Gullalderen i Sveriges jazzhistorie og i svensk idéhistorie satte Sverige på det internasjonale kartet.

Kastellet på Kastellholmen
Foto: Lars Nilsen / NRK

Fra Kastellholmen ser man over til Skeppsholmen der Studio Sokrates dykket ned i svenskenes idé og jazzhistorie. Når flagget vaier fra flaggstangen er det fred i Sverige, men hvor ble det av flagget da Studio Sokrates besøkte Stockholm?

Musikken
Tanken i denne første utgaven om jazz og filosofi i Stockholm er å vise svenske musikere i samspill med utenlandske jazzstjerner. Knut Borge presenterer to innspillinger, en med James Moody, den andre med Stan Getz.
Musikkoplysninger og medspillere er angitt i lenkene nedenfor:

1: I'm in the mood for Bop
2: Ack Värmeland du sköna ( Dear old Stockholm )

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.