Arkivarene kommer

Tre uker i april 1939 turnerte Duke Ellingtons orkester i Sverige. Ellington ble så beveget av sitt svenske publikum at han komponerte «Serenade to Sweden». Dette var innledningen til svenskenes stormaktstid i jazzhistorien.

Borge, Nilsen og Svenneby på spor etter svensk jazz og idéhistorie
Foto: Martin Waagø / NRK

Hør: Jazz og filosofi i Stockholm del 1. 12.09.2009

Se: Arkivarene kommer - jazz og filosofi i Stockholm del 1. 12. 09. 2009

Se: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

Stormaktstiden
Den «virkelige» stormaktstiden i Sverige var naturligvis på 1600tallet. Svenskene ble trukket inn i Trettiårskrigen (1618-48) og kom fra prosjektet med ære, rikdom, berømmelse og en ny selvforståelse. Svenskene ble europeere. Lille Sverige ble stort.

Denne vendingen i svensk åndsliv er merkbar også for en besøkende i dag. Universitetet i Uppsala ble grunnlagt i 1601, i Lund 1668, og universitetene ble Statens ansvar, ikke kirkens. Svensk åndsliv på 1600tallet tar fart som en nyttårsrakett og stråleglansen lyser ennå på historiens himmel.

Jazz
Det snedige er at svenskenes eventyrlige rolle i jazzhistorien gjør en lignende «rakettbevegelse». Det såkalte « Parisorkestern » som besøkte jazzfestivalen i Paris i 1949 vakte internasjonal oppsikt. «Dette var det eneste bandet som virket avslappet og følte seg hjemme» skrev Marian McPartland i sin omtale av festivalen i DownBeat. Etter Parisorkesterns opptreden ble Stockholm og Sverige et fast punkt på europeiske og amerikanske jazzartisters turneprogrammer.

Arkivarene kommer
Det snedige er at svenskene hentet sin inspirasjon fra fortiden både i jazzen og filosofiens gullalder. Mest kjent er barytonsaxofonisten Lars Gullin for at han ga nytt liv til gamle svenske folketoner – og han fikk følge av pianist Jan Johansson som satte svensk folkemusikk inn i jazzens «nervesystem». En egen svensk «sound» dukket opp i jazzen.

På sett og vis arbeidet Gullin og Johansson i samme steinbrudd som runeforskere og handskriftsamlere tre hundre år tidligere: De samlet, arkiverte og tolket og startet svensk historieforskning, på enkelte punkt som de første i verden. Sverige fikk sitt riksarkiv, et riksantikvariat, antikvitetskollegium og de første rikshistoriografier. Gullalderen i Sveriges jazzhistorie og i svensk idéhistorie satte Sverige på det internasjonale kartet.

Kastellet på Kastellholmen
Foto: Lars Nilsen / NRK

Fra Kastellholmen ser man over til Skeppsholmen der Studio Sokrates dykket ned i svenskenes idé og jazzhistorie. Når flagget vaier fra flaggstangen er det fred i Sverige, men hvor ble det av flagget da Studio Sokrates besøkte Stockholm?

Musikken
Tanken i denne første utgaven om jazz og filosofi i Stockholm er å vise svenske musikere i samspill med utenlandske jazzstjerner. Knut Borge presenterer to innspillinger, en med James Moody, den andre med Stan Getz.
Musikkoplysninger og medspillere er angitt i lenkene nedenfor:

1: I'm in the mood for Bop
2: Ack Värmeland du sköna ( Dear old Stockholm )

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK