Prøysenprisen til visesanger og barnebokforfatter

– Det viktigste er å være litt frekk og rampete når man skriver, sier forfatter Endre Lund Eriksen. Sammen med visesangeren «Tønes» mottok han en av årets Prøysenpriser torsdag.

Frank «Tønes» Tønnesen og Endre Lund Eriksen

Prisvinneren av Prøysenprisen visesanger Frank 'Tønes' Tønnesen og prisvinneren av Teskjekjerringprisen forfatter Endre Lund Eriksen ble delt ut på Det norske teateret i Oslo torsdag formiddag.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det var ei tante som sa til meg at jeg snart ikke var snakkende til, sier Prøysenprisvinner Frank «Tønes» Tønnesen, etter å ha mottatt nok en pris for sine utmerkede låter.

Han er kalt« litt Elvis Costello», nå kan han også kalles «litt Prøysen». Den norske visesangeren og Rogalands store sønn, hverdagspoeten Frank «Tønes» Tønnesen fikk Prøysenprisen for 2012.

– Jeg ser jo at her er paralleller når det gjelder å skrive om de små og hverdagslige ting, men det er vanskelig å stå her å skulle sammenligne seg med Alf Prøysen, sier prisvinneren selv.

Fortellerkunstner av ypperste klasse

 Frank Tønes Tønnesen

Frank 'Tønes' Tønnesen spiller foran et stort bilde av Alf Prøysen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I begrunnelsen sto blant annet: «Frank Tønnesen er en original visesanger som skriver om temaer og situasjoner som ikke vanligvis blir sunget om. Det er gjerne tekstene man fester seg med hos Frank, men musikk og tekst er her uatskillelige, og hans musikalske uttrykk tillegger tekstene et bredt spekter av stemning, humoristiske undertoner og ytterligere særtrekk.»

– Da jeg begynte å skrive på dialekt ble det enklere å formidle det jeg hadde i hodet på en bedre måte. Jeg tenker ikke selv så mye på at jeg synger på dialekt, jeg bare gjør det.

Hans siste album fikk glimrende kritikker over hele landet, og Tønes ble spådd et nasjonalt gjennombrudd som artist. P3 kåret en av Frank Tønnesens låter «Det skitna» til en av fjorårets beste, han er kalt musikernes musiker og en fortellerkunstner av ypperste klasse.

Endre Lund Eriksen leser fra boka si: «Den sommeren da pappa ble homo» i forbindelse med at han vant Teskjekjerringprisen 2012.

Endre Lund Eriksen leser fra boka «Den sommeren da pappa ble homo».

Teskjekjerringprisen til barnebokforfatter

Endre Lund Eriksen ble tildelt Teskjekjerringprisen 2012. Eriksen er særlig kjent for en rekke barnebøker, som «Pitbull-Terje», «Alvin Pang» og «Monstrene i Dunderly».

Eriksens barne- og ungdomsbøker er oversatt til flere språk. I «Den sommeren da pappa ble homo» skriver forfatteren om hvor problematisk kjærlighet kan være, uavhengig av alder og kjønn. «Monstrene i Dunderly» er, blant annet solgt til Kina og «Pitbull-Terje» er filmatisert. Forfatteren forteller at han prøver å vise et nyansert bilde av verden i bøkene sine om «Pitbull-Terje».

– Jeg prøver å la det være litt åpent og å vise et nyansert bilde av verden om folk som drikker mye, har angst og er stor og tjukk og andre folk.

– Våg å være frekk

Eriksen reiser rundt i landet og gir skriveråd til ungdom. Det viktigste rådet han kan gi dem er at de må «ta i».

– Det viktigste er at man må våge å være litt frekk og rampete. Det fine med å være forfatter er at jeg kan la alle karakterene mine si og gjøre alle de tingene jeg selv ikke tør.

Iben Sandemose

Iben Sandemose

Foto: Eystein Hanssen / Scanpix

I begrunnelsen for at han vant Teskjekjerringprisen sto blant annet: «Årets Teskjekjerringprisvinner viser en skriveglede og et engasjement for sitt unge publikum som gjør han prisen verdig. Han har skrevet både om livet og hverdagen vi alle er en del av og han har skapt nye univers og de nye mulighetene som åpner seg der.»

Bak utdelingen står Norsk forening for komponister og tekstforfattere, NOPA i samarbeid med Bokhandlerkjeden Libris.

I fjor fikk Stein Torleif Bjella Prøysenprisen, Iben Sandemose fikk Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens ærespris ble delt ut til DumDum Boys.

Kulturstrøm

 • Få donasjoner til Notre-Dames

  Etter at katedralen i Paris ble herjet av brann for to måneder siden lovet flere franske milliardærer anselige donasjoner. Men ingen har oppfylt løftene, skriver SVT. – I stedet er det mindre donasjoner fra vanlige folk som finansierer gjenoppbyggingen

 • Ber om gode jubileumsinnspel

  Bystyret ønskjer forslag og innspel til korleis Stavanger sitt 900-årsjubileum skal feirast i 2025. Invitasjonen går både til private og til lag og organisasjonar. Bystyret løyver to millionar kroner både i 2020 og i 2021 til planlegginga.

  Domkirken i Stavanger
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK
 • Skipstunnel kan bli klar i 2025

  Verdens lengste tunnell for skip som er foreslått på Stadt kan tas i bruk i 2025, melder Kystverket, som mener kostnadene kan holdes innenfor rammene til Nasjonal transportplan. Storinget må vedta investeringen. Her kan du se flere bilder av Snøhettas forslag til tunnelen, 1,7 km lang.

  Stad skipstunnel
  Foto: Kystverket/Snøhetta