Hopp til innhold

Se Tønes gjøre seg klar for gjennombruddet

Etter å ha blitt kalt musikernes musiker i mange år, får nå Frank «Tønes» Tønnesen muligheten til sitt endelige gjennombrudd. NRK.no ble med han de siste timene før hans viktigste konsert noensinne.

Frank Tønnessen gjør seg klar til sitt endelige gjennombrudd som musiker.

Visesangeren Tønes har spilt utallige konserter, men innrømmer å være spesielt nervøs før den «avgjørende» konserten på John Dee i Oslo.

Frank Tønnesen har allerede heltestatus i Rogaland.

Etter seks album og utallige konserter rundt om i området, er «Tønes» blitt en velkjent figur i Sørvest-Norge. Men i resten av landet er han relativt ukjent.

Vel, i hvert fall frem til han slapp sitt siste album.

Anmelderne holdt nemlig ikke igjen. «Sån av Salve» fikk ved siste opptelling to seksere og atten femmere på treningene. Dagbladet var blant publikasjonene som lot seg lot seg imponere mest.

«Nå blir han allemannseie»

– Tønes klarer å skape en unik klangbunn for de virkelig store følelsene om hva livet er, kunne vært eller burde være, skriver anmelder Sven Ove Bakke.

Aftenposten, Dagsavisen, Bergensavisen, Stavanger Aftenblad og Dagens Næringsliv var heller ikke snaue i sine respektive anmeldelser. Med titler som «Nå blir han allemannseie» og «Det er hans tur nå» kan det virke som Tønes har en spennende musikkhøst i vente.

– Jeg er sjokkert, men det er klart det er flott at de liker musikken, sier Tønes til NRK.no.

Største turné noensinne

I forbindelse med plateslippet la Tønes på onsdag ut på sin største turné noensinne.

Første stopp var John Dee i Oslo, som for anledningen var fylt til randen. Det er ikke vanlig kost for familiemannen fra lille Sokndal kommune.

Hadde du trodd du skulle klare å selge ut John Dee?

– Nei, er du gal. Jeg håper bare vi klarer å leve opp til forventningene. Det blir jo et ekstra stort press på oss. Det er jo litt uvant, sier Rogalendingen med et nervøst smil.

Publikum i sin hule hånd

Anmeldelsene for nettopp den konserten har allerede begynt å spre seg på nettet. Musikkstedet Gaffa var tidligst ute og gav Tønes fem av seks mulige stjerner.

– Tønes hadde publikum i sin hule hånd i en konsert som var nærmest perfekt komponert: Nye hits, gamle hits, humor og litt alvor i bunn, skriver anmelder Ola Vikås.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober