Disse kan bli Norges Oscar-kandidat

Filmene «1001 gram», «Blind» og «Brev til kongen» er plukket ut til kortlisten over årets norske Oscar-kandidater.

1001 gram, Brev til kongen, Blind

DISSE ER PÅ KORTLISTEN: Den norske Oscar-komiteen skal nå vurdere Bent Hamers «1001 gram» (til venstre), Eskil Vogs «Blind» eller Hisham Zamans «Brev til kongen» skal sendes til Oscar-akademiet for å bli vurdert til Oscar som beste utenlandske film.

Det offentliggjorde Norsk filminstitutt i en pressemelding i morges.

Én av disse filmene vil dermed bli Norges bidrag i konkurransen om å bli nominert til Oscar i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

Den norske Oscar-komiteen vil i begynnelsen av september avgjøre hvilken av disse tre filmene som blir den utvalgte.

– Juryen ser en positiv retning i norsk film, med sterke sjangerfilmer, stor bredde og god grobunn for de kreative filmene, sier jurymedlem Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag.

«1001 gram»

Bent Hamers drama «1001 gram» har norgespremiere 24. september, men får verdenspremiere på Filmfestivalen i Toronto tidlig samme måned.

Slik beskriver Filminstituttet filmen, som handler om den norske vitenskapskvinnen Marie spilt av Ane Dahl Torp:

«Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye et kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen.»

«Blind»

«Blind» er Eskil Vogts debutfilm i regissørstolen, og mottok strålende kritikker da den hadde premiere tidligere i år.

Filmen er et stemningsfullt drama med Ellen Dorrit Petersen i hovedrollen. Hun spiller Ingrid, som nylig har blitt blind, og lever stadig mer tilbaketrukket.

– Det er flott å se Petersen få bryne seg på en utfordrende rolle, som hun takler imponerende godt. Hun spiller Ingrid med stor sanselighet og følsomhet, og støttes godt opp av fine bi-roller, mente Filmpolitiets anmelder Birger Vestmo og ga terningkast fem.

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

«Brev til kongen»

«Brev til Kongen skildrer fem personer på dagstur fra et asylmottak og inn til Oslo, en velkommen forandring i en ellers monoton hverdag. Men snart innser vi at hver og én av dem har en agenda med turen.»

Slik beskriver Filminstituttet Hisham Zamans film, som hadde premiere i vinter.

– Brev til kongen handlar om desse menneska fanga i limbo, ein stad midt mellom to verdener – ofte utan sjanse til å reise verken fram eller tilbake. Eg føler på frustrasjonen deira i ein sterk film, som saknar det vesle ekstra på skodespelarsida, mente Filmpolitiets Andreas Opsvik og ga terningkast fire.

Hvert land nominerer én film

De tre filmene ble valgt ut av Den norske Oscar-komiteen blant 32 norske filmer som har hatt premiere mellom 1. oktober 2013 og 30. september 2014.

Komiteen består av sju representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt (se faktaboks).

Hvert land har mulighet til å innstille én film til nominasjon til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Filmene blir deretter vurderte av medlemmene av The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som så plukker ut de fem nominerte til kategorien.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 15. januar 2015 og selve Oscar-utdelingen arrangeres i Hollywood søndag 22. februar 2015.

Har vært nominert fem ganger

Norge har vært nominert til å vinne Oscar for beste ikke-engelskspråklige film fem ganger tidligere, senest med «Kon-Tiki» i 2012.

«Ni Liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996) og «Elling» (2001) har også vært nominert.

Norge har aldri vunnet en Oscar i kategorien.

Kulturstrøm

 • «Kampen om Narvik» i gang igjen

  Nordisk Film gjenopptar innspillingen av filmen «Kampen om Narvik». Tirsdag er innspillingen i gang igjen etter å ha vært satt på vent siden 13. mars. Alle interiøropptak som er lagt til Oslo og omegn skal spilles inn før sommeren. Filmen regisseres av Erik Skjoldbjærg (bildet).

  Filmregissør Erik Skjoldbjærg
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Costa Rica tillater LHBT-ekteskap

  Costa Rica tillater likekjønnede ekteskap som første land i Mellom-Amerika. Rettskjennelsen trådte i kraft ved midnatt tirsdag. I forbindelse med det historiske vedtaket ble det sendt et TV-program om homofiles rettigheter, og de første bryllupene ble vist på nettet. – Costa Rica feirer i dag, uttaler organisasjonen ILGA, som jobber for å fremme rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LHBT).

 • Huset står på en vikinggrav

  Først ei glassperle, deretter ei øks. Til slutt fant Mariann Kristensen og mannen ut at huset deres på Seivåg i Bodø sannsynligvis er bygget over ei vikinggrav. I dag starter fagfolk fra Tromsø Museum arbeidet med større utgravninger. De mener dette kan være ei grav fra yngre jernalder eller vikingtid.