Hopp til innhold

Åpen og sårbar er den nye trenden

Kjente mennesker snakker om tabuer i mediene. – De representerer en mot-trend mot det vellykkede og riktige, sier forsker og psykolog Thomas Wold.

Tuva Fossum Fellman

SNAKKER UT: – Det er veldig få som står frem og forteller at de har tatt abort, sier programleder i NRK P3, Tuva Fossum Fellman til NRK.no. Reaksjonene i etterkant har vært overveldende for P3-profilen.

Foto: Rashid Akrim, NRK

Denne våren har profilerte norske mennesker stått frem med sterke og personlige historier.

Nylig snakket kronprinsesse Mette-Marit ut om farens alkoholproblemer, Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn fortalte at hun var blitt voldtatt av stefaren, og i går sto programleder i NRK P3, Tuva Fossum Fellman, frem og fortalte at hun har tatt abort to ganger.

Samtidig snakker andre kjendiser om spiseforstyrrelser, angst og overgrep.

Thomas Wold er stipendiat ved psykologisk institutt ved NTNU og har forsket på normer og moral i sosial mediebruk. Han mener det er en trend å være åpenhjertig i mediene.

– Noe av den nye offentlige rollen er å være privat og personlig uten å være intim, forklarer psykologen til NRK.no.

Saken fortsetter under videoen.

ww

STÅR FREM PERSONLIG: – Ingen visste at min far var alkoholiker, sa en åpenhjertig Mette-Marit da hun snakket om litteratur i Snåsa tidligere denne uken.

Mer åpenhet

Vi har hatt en jevn og saktegående utvikling mot åpenhet, mener Wold, og trekker frem sms og chat som et verktøy for å fortelle noe vanskelig til venner, samtidig som det er lettere å holde maska.

Forsker Thomas Wold ved NTNU

MER ÅPENHET: – Noe av den nye offentlige rollen er å være privat og personlig uten å være intim, mener psykolog Thomas Wold, som har forsket på normer og moral i sosial mediebruk.

Foto: NTNU

Dette ble videreført til sosiale medier, og nå foregår det alle steder.

– Det ene har drevet frem det andre. Flere og flere ting som tidligere hørte til privatsfæren blir tatt frem i offentligheten. Ikke bare vriene ting, men også annet som tilhører privatlivet.

Gode og forferdelige eksempler

– Ser du noen moralske dilemma ved at kjendiser gjør det?

– På den ene siden så blir det mindre ensomt når man ser at flere sliter med det samme som en selv. Offerrollen endres når man ser at vellykkede personer har hatt det vrient tidligere livet. Det betyr at livet ikke trenger å være ødelagt selv om man går på en smell.

Wold trekker frem at det er en balansegang, og at det er lett å finne mange god og forferdelige eksempler på dette.

– Narkotikamisbruk og spiseforstyrrelser vil de færreste snakke om mens de står midt oppe i det, men de kommer gjerne med et åpenhjertig intervju «tilfeldigvis» samtidig som de er aktuelle med en ny film eller plate, sier Wold, og fortsetter:

– Tydelige tegn i europeiske undersøkelser viser at det har ført til at unge mennesker ser på slike problemer, altså spiseforstyrrelser og narkotikamisbruk, som en del av totalpakka av å være en glamorøs kjendis.

Rieber-Mohn

STERK HISTORIE: – Jeg var syv eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos besteforeldrene mine. Jeg sov i samme rom som ham. Jeg hadde sovnet. Og våknet av at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg. Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde, fortalte varaordfører i Oslo, Libe Rieber Mohn i mars.

Foto: Sigurdsøn

Det åpenhjertige intervjuet

– Kan man si at det er trendy å utlevere seg?

– Vi kan se på det som en mot-trend til det perfekte bildet som mange ønsker å gi av seg selv. Det lykkelige bildet hvor alt bare er bra.

Det «åpenhjertige intervjuet» har blitt brukt lenge i forbindelse med lanseringer, forklarer psykologen, og mener at dette er et eksempel på hvilken påvirkningskraft profilerte mennesker har.

– Kjendisene leder an. De har innvirkning på hva publikum oppfatter som attråverdig. Og da kan jo det åpenhjertige intervjuet for vanlige mennesker også bli en trend, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Israel viser fram nytt Eurovision-bidrag søndag

  Den israelske kringkasteren vil vise fram sitt nye Eurovision-bidrag i en TV-sending søndag kveld, dagen før Den europeiske kringkastingsunion sin frist.

  Det er fortsatt artisten Eden Golan som skal fremføre det nye bidraget, etter at EBU forkastet to tidligere låtforslag fra Israel.

  Tittelen er ifølge Jerusalem Post «Hurricane», og er baser på samme melodi som det forkastede forslaget «October Rain». Den israelske kringkasteren KAN sier den forteller «historien om en ung kvinne som overlever en personlig krise».

  (NTB)

 • Lofoting blir redaktør i Norges største lokalavis

  Mads Yngve Storvik fra Gravdal i Lofoten er ansatt som ny ansvarlig redaktør i Romerikes Blad. Det opplyser aviskonsernet Amedia i en pressemelding, ifølge NTB.

  – Jeg har bodd over 20 år på Skedsmokorset, og for meg er det en drømmejobb å bidra til at Romerikes Blad er den viktigste avisa for en befolkning i kraftig vekst, sier Storvik i pressemeldingen.

  Han har tidligere vært redaktør i NTB, sjefredaktør i Nationen og informasjonsdirektør i Posten Norge.

  Romerikes Blad regnes som landets største lokalavis med rundt 31.000 abonnenter, ifølge bransjenettstedet Medier24.

  Storvik tar over som leder i avisa etter Rune Bernhus som har vært konstituert i stillingen det siste året. Han begynner i jobben 1. mai.

  Mads Yngve Storvik, ny redaktør i Romerikes Blad.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Tidligere toppsjefer i Twitter saksøker Elon Musk

  Fire tidligere toppsjefer i Twitter har saksøkt Elon Musk for over 128 millioner dollar. De fire mener blant annet at Musk ikke har betalt dem sluttvederlag, melder Reuters.