NRK Meny
Normal

Åpen og sårbar er den nye trenden

Kjente mennesker snakker om tabuer i mediene. – De representerer en mot-trend mot det vellykkede og riktige, sier forsker og psykolog Thomas Wold.

Tuva Fossum Fellman

SNAKKER UT: – Det er veldig få som står frem og forteller at de har tatt abort, sier programleder i NRK P3, Tuva Fossum Fellman til NRK.no. Reaksjonene i etterkant har vært overveldende for P3-profilen.

Foto: Rashid Akrim, NRK

Denne våren har profilerte norske mennesker stått frem med sterke og personlige historier.

Nylig snakket kronprinsesse Mette-Marit ut om farens alkoholproblemer, Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn fortalte at hun var blitt voldtatt av stefaren, og i går sto programleder i NRK P3, Tuva Fossum Fellman, frem og fortalte at hun har tatt abort to ganger.

Samtidig snakker andre kjendiser om spiseforstyrrelser, angst og overgrep.

Thomas Wold er stipendiat ved psykologisk institutt ved NTNU og har forsket på normer og moral i sosial mediebruk. Han mener det er en trend å være åpenhjertig i mediene.

– Noe av den nye offentlige rollen er å være privat og personlig uten å være intim, forklarer psykologen til NRK.no.

Saken fortsetter under videoen.

ww

STÅR FREM PERSONLIG: – Ingen visste at min far var alkoholiker, sa en åpenhjertig Mette-Marit da hun snakket om litteratur i Snåsa tidligere denne uken.

Mer åpenhet

Vi har hatt en jevn og saktegående utvikling mot åpenhet, mener Wold, og trekker frem sms og chat som et verktøy for å fortelle noe vanskelig til venner, samtidig som det er lettere å holde maska.

Forsker Thomas Wold ved NTNU

MER ÅPENHET: – Noe av den nye offentlige rollen er å være privat og personlig uten å være intim, mener psykolog Thomas Wold, som har forsket på normer og moral i sosial mediebruk.

Foto: NTNU

Dette ble videreført til sosiale medier, og nå foregår det alle steder.

– Det ene har drevet frem det andre. Flere og flere ting som tidligere hørte til privatsfæren blir tatt frem i offentligheten. Ikke bare vriene ting, men også annet som tilhører privatlivet.

Gode og forferdelige eksempler

– Ser du noen moralske dilemma ved at kjendiser gjør det?

– På den ene siden så blir det mindre ensomt når man ser at flere sliter med det samme som en selv. Offerrollen endres når man ser at vellykkede personer har hatt det vrient tidligere livet. Det betyr at livet ikke trenger å være ødelagt selv om man går på en smell.

Wold trekker frem at det er en balansegang, og at det er lett å finne mange god og forferdelige eksempler på dette.

– Narkotikamisbruk og spiseforstyrrelser vil de færreste snakke om mens de står midt oppe i det, men de kommer gjerne med et åpenhjertig intervju «tilfeldigvis» samtidig som de er aktuelle med en ny film eller plate, sier Wold, og fortsetter:

– Tydelige tegn i europeiske undersøkelser viser at det har ført til at unge mennesker ser på slike problemer, altså spiseforstyrrelser og narkotikamisbruk, som en del av totalpakka av å være en glamorøs kjendis.

Rieber-Mohn

STERK HISTORIE: – Jeg var syv eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos besteforeldrene mine. Jeg sov i samme rom som ham. Jeg hadde sovnet. Og våknet av at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg. Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde, fortalte varaordfører i Oslo, Libe Rieber Mohn i mars.

Foto: Sigurdsøn

Det åpenhjertige intervjuet

– Kan man si at det er trendy å utlevere seg?

– Vi kan se på det som en mot-trend til det perfekte bildet som mange ønsker å gi av seg selv. Det lykkelige bildet hvor alt bare er bra.

Det «åpenhjertige intervjuet» har blitt brukt lenge i forbindelse med lanseringer, forklarer psykologen, og mener at dette er et eksempel på hvilken påvirkningskraft profilerte mennesker har.

– Kjendisene leder an. De har innvirkning på hva publikum oppfatter som attråverdig. Og da kan jo det åpenhjertige intervjuet for vanlige mennesker også bli en trend, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller