Hopp til innhold

Åpen og sårbar er den nye trenden

Kjente mennesker snakker om tabuer i mediene. – De representerer en mot-trend mot det vellykkede og riktige, sier forsker og psykolog Thomas Wold.

Tuva Fossum Fellman

SNAKKER UT: – Det er veldig få som står frem og forteller at de har tatt abort, sier programleder i NRK P3, Tuva Fossum Fellman til NRK.no. Reaksjonene i etterkant har vært overveldende for P3-profilen.

Foto: Rashid Akrim, NRK

Denne våren har profilerte norske mennesker stått frem med sterke og personlige historier.

Nylig snakket kronprinsesse Mette-Marit ut om farens alkoholproblemer, Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn fortalte at hun var blitt voldtatt av stefaren, og i går sto programleder i NRK P3, Tuva Fossum Fellman, frem og fortalte at hun har tatt abort to ganger.

Samtidig snakker andre kjendiser om spiseforstyrrelser, angst og overgrep.

Thomas Wold er stipendiat ved psykologisk institutt ved NTNU og har forsket på normer og moral i sosial mediebruk. Han mener det er en trend å være åpenhjertig i mediene.

– Noe av den nye offentlige rollen er å være privat og personlig uten å være intim, forklarer psykologen til NRK.no.

Saken fortsetter under videoen.

ww

STÅR FREM PERSONLIG: – Ingen visste at min far var alkoholiker, sa en åpenhjertig Mette-Marit da hun snakket om litteratur i Snåsa tidligere denne uken.

Mer åpenhet

Vi har hatt en jevn og saktegående utvikling mot åpenhet, mener Wold, og trekker frem sms og chat som et verktøy for å fortelle noe vanskelig til venner, samtidig som det er lettere å holde maska.

Forsker Thomas Wold ved NTNU

MER ÅPENHET: – Noe av den nye offentlige rollen er å være privat og personlig uten å være intim, mener psykolog Thomas Wold, som har forsket på normer og moral i sosial mediebruk.

Foto: NTNU

Dette ble videreført til sosiale medier, og nå foregår det alle steder.

– Det ene har drevet frem det andre. Flere og flere ting som tidligere hørte til privatsfæren blir tatt frem i offentligheten. Ikke bare vriene ting, men også annet som tilhører privatlivet.

Gode og forferdelige eksempler

– Ser du noen moralske dilemma ved at kjendiser gjør det?

– På den ene siden så blir det mindre ensomt når man ser at flere sliter med det samme som en selv. Offerrollen endres når man ser at vellykkede personer har hatt det vrient tidligere livet. Det betyr at livet ikke trenger å være ødelagt selv om man går på en smell.

Wold trekker frem at det er en balansegang, og at det er lett å finne mange god og forferdelige eksempler på dette.

– Narkotikamisbruk og spiseforstyrrelser vil de færreste snakke om mens de står midt oppe i det, men de kommer gjerne med et åpenhjertig intervju «tilfeldigvis» samtidig som de er aktuelle med en ny film eller plate, sier Wold, og fortsetter:

– Tydelige tegn i europeiske undersøkelser viser at det har ført til at unge mennesker ser på slike problemer, altså spiseforstyrrelser og narkotikamisbruk, som en del av totalpakka av å være en glamorøs kjendis.

Rieber-Mohn

STERK HISTORIE: – Jeg var syv eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos besteforeldrene mine. Jeg sov i samme rom som ham. Jeg hadde sovnet. Og våknet av at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg. Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde, fortalte varaordfører i Oslo, Libe Rieber Mohn i mars.

Foto: Sigurdsøn

Det åpenhjertige intervjuet

– Kan man si at det er trendy å utlevere seg?

– Vi kan se på det som en mot-trend til det perfekte bildet som mange ønsker å gi av seg selv. Det lykkelige bildet hvor alt bare er bra.

Det «åpenhjertige intervjuet» har blitt brukt lenge i forbindelse med lanseringer, forklarer psykologen, og mener at dette er et eksempel på hvilken påvirkningskraft profilerte mennesker har.

– Kjendisene leder an. De har innvirkning på hva publikum oppfatter som attråverdig. Og da kan jo det åpenhjertige intervjuet for vanlige mennesker også bli en trend, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Booker-prisen til Paul Lynch

  Den irske forfatteren Paul Lynch er tildelt Bookerprisen for 2023.

  Bookerprisen er en prestisjetung britisk litteraturpris.

  Lynch får den for boka «Prophet Song», melder BBC.

  Romanen skildrer kampene til Stack-familien, inkludert Eilish Stack, en mor til fire som prøver å redde familien sin mens Irland glir inn i et totalitært regime.

  Paul Lynch
  Foto: AP
 • Puff Daddy anklaget for ny voldtekt

  Sean Comb, mest kjent som Puff Daddy, er saksøkt for å dopa ned og voldtatt en student i 1991. Søksmålet ble levert til en domstol i New York torsdag, skriver Reuters.

  Lørdag ble det forlik mellom Comb og en ekskjæreste etter et annet voldtektssøksmål.

  Søksmålet går inn i en rekke av søksmål mot kjente personer denne uken. Grunnen til at det har kommet mange søksmål nå er at det går mot slutten av en spesiell lov, New Yorks Adult Survivors Act, som åpnet for å saksøke selv om foreldelsesfristen var gått ut.

  Combs er en av de mest innflytelsesrike produsentene i hiphop-bransjen.

  Sean Combs, Puff Daddy
  Foto: AFP