Hopp til innhold

Anonyme givere gir vekk ett tusen Storhaug-bøker

En anonym gruppe donerer tusen eksemplarer av Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» til norske biblioteker. – De bruker bibliotekene for å promotere et bestemt politisk syn, mener Norsk bibliotekforening.

Hege Storhaug

OVERVELDET: Hege Storhaug er takknemlig for at anonyme givere har valgt å kjøpe inn tusen eksemplarer av «Islam. Den 11. landeplage» til norske biblioteker. Her er Storhaug under et foredrag i forbindelse med lanseringen av boka høsten 2015.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torsdag skriver Finansavisen at en anonym gruppe bestående av unge næringslivsfolk har kjøpt inn 1000 eksemplarer av Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage».

Bøkene skal distribueres til landets biblioteker, der etterspørselen lenge har vært så stor at folk må stå på venteliste i flere måneder.

Blant andre opplyser Deichmanske at de har 222 personer på venteliste for sine 24 eksemplarer av boken.

Frykter konsekvensene

– Vi har snakket om det en stund, men det var terroraksjonen i Nice som gjorde at vi nå tar dette initiativet, sier en representant for gruppen til Finansavisen.

Ingen av medlemmene, som skal være høyt utdannede menn og kvinner i alderen 25 til 40 år, vil ha navnene sine på trykk.

De frykter konsekvenser for seg selv, sine familier og eventuelt visumnekt.

– Vi har alle reist mye, og flere av oss reiser ofte til muslimske land, hvor vi har sett hvor dysfunksjonelle disse samfunnene er, sier representanten.

– Bruker bibliotekene som virkemiddel

Mariann Schjeide

SKEPTISK: Leder i Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide, råder bibliotekene til å takke nei til gaven.

Foto: Norsk Bibliotekforening

Norsk bibliotekforening er ikke bare glad for gaven, forteller leder Mariann Schjeide.

– Jeg synes det er en uting å promotere sitt politiske syn, enten det er til høyre eller venstre, ved å sende biblioteker slike gaver. Ønsker de å gi oss gaver, er det ganske mye annet de kan gi oss.

Hun mener norske biblioteker av prinsipp bør takke nei til den anonyme gaven på grunn av det politiske innholdet, og frykter at norske biblioteker skal bli tatt til inntekt for en bestemt politisk agenda.

– De ønsker å promotere et bestemt politisk syn, og bruker bibliotekene som et virkemiddel for å gjøre det. Sånn kan det sees, sier Schjeide.

– Bekrefter innholdet i boka

I januar kjøpte en anonym norsk investor 4000 eksemplarer av Storhaugs bok for å dele ut til politikere og journalister. Til sammen er boka nå trykket opp i 48.000 eksemplarer.

Hege Storhaug selv er strålende glad for det anonyme initiativet.

– Det er helt overveldende. Jeg skrev denne boka i folkeopplysningens ånd, og man kan vel ikke gjøre noe bedre enn å sende dem ut til folkebibliotekene. Jeg er utrolig takknemlig, sier Storhaug.

Hun mener det at giverne velger å være anonyme, langt på vei bekrefter bokens tese om at ytringsfriheten er truet i spørsmål om islam og religionsfrihet.

– Selvsagt skulle jeg ønske at både dette oppkjøpet og det forrige var åpne, det ville betydd at vi var et annet sted enn der vi er i dag, der ytringsfriheten er på retur. Det er sterkt beklagelig, sier Storhaug.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.