Anno-programleder Selda er redd for å miste jobben

Selda Ekiz går fra vitenskapsprogram for barn, til ekte reality. – Får håpe jeg ikke havner i realityprogramlederforbannelsen, sier hun.

Selda Ekiz utenfor NRK

Selda Ekiz håper hun ikke faller under det hun kaller realityprogramlederforbannelsen.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

– Det er vel bare Triana Iglesias som har vært programleder i «Paradise Hotel» alle sesonger. Ingen husker hvem som ledet «Farmen», «Robinsonekspedisjonen» og «71 grader nord» de første sesongene, sier Selda Ekiz.

Hun sikter til at få programledere i realitysjangeren fortsetter i jobben i mange sesonger. Likevel valgte hun å bli med på «Anno», NRKs første og største realitysatsing. Ekiz har hittil konsentrert seg om vitenskapelige programmer rettet mot barn og unge, som «Newton» og «Barn ingen adgang».

– Som programleder vil jeg ha det som stil, men jeg tenkte at Anno og reality er noe helt annet og en utfordring. Men Anno handler også om å formidle kunnskap. Mye av det vi gjør i dag ble definert på 1700-tallet. Det var opplysningstid, og den industrielle revolusjon. I tillegg synes jeg det aspektet med slektsforskning var veldig spennende, sier hun.

(Se et lite klipp fra første episode. Saken fortsetter etter videoen)

Deltakerne i Anno ankommer Bredsgården bak bryggen i Bergen.

Anno-deltakerne ankommer Bredsgården, og blir tatt 250 år tilbake i tid.

Egen klassereise

I Anno får deltakerne vite mer om sine forfedre, og de skal gjennom en klassereise. De starter på bunn av rangstigen, og må jobbe seg oppover og tilegne seg nok kunnskap for å til slutt stå igjen som vinner, og få borgerbrev. Det er også et aspekt ved serien Selda synes er interessant.

– Det med klassereisen fikk meg til å tenke på at jeg indirekte har vært med på det selv. Mamma og pappa kom fra den fattige landsbygda i Tyrkia, der de var bønder. Så fikk de muligheten til å komme til Norge, og ved å jobbe hardt har de i løpet av en generasjon steget mange hakk.

– Vi er tre søstre som alle har høyere utdannelse, og foreldrene våre tok en råsjanse og jobba på. De flytta til et annet land og satset på en bedre fremtid, sier hun.

Turistmagnet

Selda Ekiz på fisketorget i Bergen i 1700-tallskostyme

Det var ikke alltid like lett å lage TV midt i Bergen med dette kostymet.

Foto: Strix / NRK

I tillegg til å lede deltakerne gjennom ulike oppgaver, skal Selda selv formidle 1700-tallskunnskap i Anno. Fullt utstyrt med kjole, parykk og sminke fra 1700-tallet var det ikke bare enkelt å lage TV midt i Bergen i 2014.

– Jeg skulle teste ting fra 1700-tallet som kanskje kunne funke i 2014, og måtte da stille opp i fullt kostyme midt på fisketorget. Og der er det rimelig mange turister. Plutselig måtte innspillingen stoppe fordi en gruppe på 50 japanere hadde lyst til å ta bilder, sier hun.

 • ANNO HAR PREMIERE 1. JANUAR KL. 20.10 PÅ NRK1

Kulturstrøm

 • David Gulpilil er død

  Den australske filmstjernen er død, 68 år gammel. Gulpilil, som var aboriginer, er kjent fra filmer som «Crocodile Dundee», «Australia», «Walkabout» og «Charlie’s Country». For sistnevnte film vant han en skuespillerpris ved filmfestivalen i Cannes i 2014.

  David Gulpilil Charlie's Country
  Foto: Regi: Rolf de Heer, Vertigo Productions / Visit Films
 • Beordrer Facebook til å selge Giphy

  Det britiske forbruker- og konkurransetilsynet i Storbritannia ber Facebook om å selge Giphy.

  De mener at oppkjøpet vil ramme konkurransen i markedet og deres markedsføring.

  – Ved å kreve at Facebook selger Giphy beskytter vi millioner av brukere på sosiale medier og fremmer konkurranse og innovasjon innen digital markedsføring, sier Stuart McIntosh i tilsynet.

 • Raja gir bort «Maskorama»-pengene

  Abid Raja fikk 75.000 kroner for å delta på «Maskorama» på NRK. Nå gir han bort hele honoraret.

  De 75.000 kronene skal gis til Redd Barnas pågående kampanje «Gi barn som fryser det de ønsker seg til jul», opplyser Abid Raja til VG.

  Det var sist lørdag at den tidligere kulturministeren ble avslørt som Nissen i NRK-suksessen «Maskorama».

  (NTB)