Hopp til innhold

Anno-programleder Selda er redd for å miste jobben

Selda Ekiz går fra vitenskapsprogram for barn, til ekte reality. – Får håpe jeg ikke havner i realityprogramlederforbannelsen, sier hun.

Selda Ekiz utenfor NRK

Selda Ekiz håper hun ikke faller under det hun kaller realityprogramlederforbannelsen.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

– Det er vel bare Triana Iglesias som har vært programleder i «Paradise Hotel» alle sesonger. Ingen husker hvem som ledet «Farmen», «Robinsonekspedisjonen» og «71 grader nord» de første sesongene, sier Selda Ekiz.

Hun sikter til at få programledere i realitysjangeren fortsetter i jobben i mange sesonger. Likevel valgte hun å bli med på «Anno», NRKs første og største realitysatsing. Ekiz har hittil konsentrert seg om vitenskapelige programmer rettet mot barn og unge, som «Newton» og «Barn ingen adgang».

– Som programleder vil jeg ha det som stil, men jeg tenkte at Anno og reality er noe helt annet og en utfordring. Men Anno handler også om å formidle kunnskap. Mye av det vi gjør i dag ble definert på 1700-tallet. Det var opplysningstid, og den industrielle revolusjon. I tillegg synes jeg det aspektet med slektsforskning var veldig spennende, sier hun.

(Se et lite klipp fra første episode. Saken fortsetter etter videoen)

Deltakerne i Anno ankommer Bredsgården bak bryggen i Bergen.

Anno-deltakerne ankommer Bredsgården, og blir tatt 250 år tilbake i tid.

Egen klassereise

I Anno får deltakerne vite mer om sine forfedre, og de skal gjennom en klassereise. De starter på bunn av rangstigen, og må jobbe seg oppover og tilegne seg nok kunnskap for å til slutt stå igjen som vinner, og få borgerbrev. Det er også et aspekt ved serien Selda synes er interessant.

– Det med klassereisen fikk meg til å tenke på at jeg indirekte har vært med på det selv. Mamma og pappa kom fra den fattige landsbygda i Tyrkia, der de var bønder. Så fikk de muligheten til å komme til Norge, og ved å jobbe hardt har de i løpet av en generasjon steget mange hakk.

– Vi er tre søstre som alle har høyere utdannelse, og foreldrene våre tok en råsjanse og jobba på. De flytta til et annet land og satset på en bedre fremtid, sier hun.

Turistmagnet

Selda Ekiz på fisketorget i Bergen i 1700-tallskostyme

Det var ikke alltid like lett å lage TV midt i Bergen med dette kostymet.

Foto: Strix / NRK

I tillegg til å lede deltakerne gjennom ulike oppgaver, skal Selda selv formidle 1700-tallskunnskap i Anno. Fullt utstyrt med kjole, parykk og sminke fra 1700-tallet var det ikke bare enkelt å lage TV midt i Bergen i 2014.

– Jeg skulle teste ting fra 1700-tallet som kanskje kunne funke i 2014, og måtte da stille opp i fullt kostyme midt på fisketorget. Og der er det rimelig mange turister. Plutselig måtte innspillingen stoppe fordi en gruppe på 50 japanere hadde lyst til å ta bilder, sier hun.

  • ANNO HAR PREMIERE 1. JANUAR KL. 20.10 PÅ NRK1

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.