Hopp til innhold

– Jeg har alltid hatet å skrive

Likevel debuterer filmregissør Annette Sjursen som romanforfatter.

Annette Sjursen

Filmregissør Annette Sjursen er aktuell med romanen 'Pax'.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Pax av Annette Sjursen

Først begynte Annette Sjursen å lage filmen «Pax». Deretter skrev hun romanen «Pax», selv om hun egentlig hater å skrive.

– Jeg er filmregissør og har alltid hatet å skrive, selv om jeg skriver manus til filmene mine selv. «Pax» er en spillefilm som jeg er 75 prosent ferdig med, midt i arbeidet forstod jeg hvilket fantastisk romanstoff jeg også satt på, forteller Sjursen til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
– «Pax» er et actiondrama om kjærlighet. Pax betyr fred og er også slang for flypassasjerer. Åtte mennesker møtes ombord i et fly der den ene motoren eksploderer. De blir konfrontert med seg selv. Hva vil de, hva angrer de på og hva ønsker de mest av alt hvis de overlever.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg er filmregissør og har alltid hatet å skrive, selv om jeg skriver manus til filmene mine selv. «Pax» er en spillefilm som jeg er 75 prosent ferdig med, midt i arbeidet forstod jeg hvilket fantastisk romanstoff jeg også satt på. Filmen kommer på kino med Ellen Dorrit Petersen, Kyrre Haugen Sydness, Ida Elise Broch, Samuel Fröler, Kristoffer Joner, Thomas von Brömssen, Anneke von der Lippe, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Olivia Nystedt og Björn Granath i rollene.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg arbeidet som journalist før jeg ble filmregissør og er et såkalt skrivende menneske, men har som sagt aldri likt det. Å skrive en roman var helt annerledes, det var et eventyr, ikke minst å få lov å ta ut alle scenene vi ikke hadde råd til på film, her er det bare å la det eksplodere, det er helt gratis!

– Det verste er at jeg kommer til å skrive en roman til, for samme forlag. Jeg er den som er mest overrasket selv. Jeg elsker å skrive romaner ser det ut til, selv om jeg samtidig fortsetter å lage spillefilm.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det ble antatt før det hva skrevet, på grunnlag av filmen. Det fantastiske var å bli tatt inn i et forlag som Kagge. De har vært fantastisk kreative, inspirerende og forretningsmessig dyktige, en sjelden kombinasjon. Og ikke minst, uredde.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Orphan Pamuk, Don de Lillo, Lars Saabye Christensen, Marcel Proust og Paul Auster.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Marilyn Frenchs Det «blødende hjerte» fra 1980, den var en besteselger verden over og er en fantastisk hjerteskjærende og romantisk kjærlighetshistorie. Moderne, men med alle de klassiske motsetningene og utfordingene.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Jobb med fokus. Finn kjernen i romanen din, jobb ut fra den opplevelsen, vik aldri fra den, stopp og skriv når det skjer. Du må vite hva du vil skrive før du gjør det. Støvsug, gå tur, sitt ned, tren. Hva som helst er bedre enn å skrive når du ikke vet hva du skal skrive.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg skal rive ned en låve og bygge en edelsten av et lite praktarbeiddsted!

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– At folk blir henført når de leser romanen, at de ikke kan legge den fra seg, at de tenker etterpå: ja, jeg kan forandre livet mitt, det er aldri for sent!

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad