– Jeg har alltid hatet å skrive

Likevel debuterer filmregissør Annette Sjursen som romanforfatter.

Annette Sjursen

Filmregissør Annette Sjursen er aktuell med romanen 'Pax'.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Pax av Annette Sjursen

Først begynte Annette Sjursen å lage filmen «Pax». Deretter skrev hun romanen «Pax», selv om hun egentlig hater å skrive.

– Jeg er filmregissør og har alltid hatet å skrive, selv om jeg skriver manus til filmene mine selv. «Pax» er en spillefilm som jeg er 75 prosent ferdig med, midt i arbeidet forstod jeg hvilket fantastisk romanstoff jeg også satt på, forteller Sjursen til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
– «Pax» er et actiondrama om kjærlighet. Pax betyr fred og er også slang for flypassasjerer. Åtte mennesker møtes ombord i et fly der den ene motoren eksploderer. De blir konfrontert med seg selv. Hva vil de, hva angrer de på og hva ønsker de mest av alt hvis de overlever.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg er filmregissør og har alltid hatet å skrive, selv om jeg skriver manus til filmene mine selv. «Pax» er en spillefilm som jeg er 75 prosent ferdig med, midt i arbeidet forstod jeg hvilket fantastisk romanstoff jeg også satt på. Filmen kommer på kino med Ellen Dorrit Petersen, Kyrre Haugen Sydness, Ida Elise Broch, Samuel Fröler, Kristoffer Joner, Thomas von Brömssen, Anneke von der Lippe, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Olivia Nystedt og Björn Granath i rollene.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg arbeidet som journalist før jeg ble filmregissør og er et såkalt skrivende menneske, men har som sagt aldri likt det. Å skrive en roman var helt annerledes, det var et eventyr, ikke minst å få lov å ta ut alle scenene vi ikke hadde råd til på film, her er det bare å la det eksplodere, det er helt gratis!

– Det verste er at jeg kommer til å skrive en roman til, for samme forlag. Jeg er den som er mest overrasket selv. Jeg elsker å skrive romaner ser det ut til, selv om jeg samtidig fortsetter å lage spillefilm.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det ble antatt før det hva skrevet, på grunnlag av filmen. Det fantastiske var å bli tatt inn i et forlag som Kagge. De har vært fantastisk kreative, inspirerende og forretningsmessig dyktige, en sjelden kombinasjon. Og ikke minst, uredde.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Orphan Pamuk, Don de Lillo, Lars Saabye Christensen, Marcel Proust og Paul Auster.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Marilyn Frenchs Det «blødende hjerte» fra 1980, den var en besteselger verden over og er en fantastisk hjerteskjærende og romantisk kjærlighetshistorie. Moderne, men med alle de klassiske motsetningene og utfordingene.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Jobb med fokus. Finn kjernen i romanen din, jobb ut fra den opplevelsen, vik aldri fra den, stopp og skriv når det skjer. Du må vite hva du vil skrive før du gjør det. Støvsug, gå tur, sitt ned, tren. Hva som helst er bedre enn å skrive når du ikke vet hva du skal skrive.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg skal rive ned en låve og bygge en edelsten av et lite praktarbeiddsted!

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– At folk blir henført når de leser romanen, at de ikke kan legge den fra seg, at de tenker etterpå: ja, jeg kan forandre livet mitt, det er aldri for sent!

Kulturstrøm

 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.

 • Etterspørsel hos Netflix synker

  Etterpørselen på digitale orginaler synker for tredje kvartal på rad for Netflix. Dette er rekordlavt, til tross for Squid Game som har klatret på topplistene den siste tiden, melder Parrot Analytics.

  Eget produsert innhold er essensielt for abonnomentvekst, skriver byrået.

  I løpet av to år har de nye konkurrentene Disney+, HBO Max og Apple TV+ tatt kraftig på Netflix.

  FILE PHOTO: FILE PHOTO: The Netflix series "Squid Game" is played on a mobile phone in this picture illustration
  Foto: Kim Hong-ji / Reuters
 • Trond Giske-film til Amsterdam

  Dokumentarfilmen «Trond Giske – Makta rår», har blitt invitert til IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

  Dokumentaren av Håvard Bustnes får verdenspremiere i Amsterdam, i seksjonen Frontlight på IDFA.

  Filmen handler om tiden fra han var ungdomspolitiker, til han på dramatisk vis bestemte å trekke seg fra politikken etter anklager om seksuell trakassering, ifølge Norsk filminstitutt.

  Også ungdomsdokumentaren «Bortebane» er invitert. Filmen av Line Hatland som skal konkurrere i programmet IDFA Competition for youth documentary.