Hopp til innhold

Forfatter med flyskrekk

En forfatter med flyskrekk skriver bok om helvetes-scenariet til alle som har flyskrekk – at det skal skje noe med flyet de sitter i.

Annette Sjursen

Annette Sjursen iført flyets øretelefoner og med en murrende flyangst.

Foto: Cille Biermann / NRK

Annette Sjursen er fra før kjent som filmregissør, blant annet av filmen "Min misunnelige frisør", basert på Lars Saaby Christensens novelle.

Nå debuterer hun som forfatter med flykatastrofe-romanen "Pax", som også blir film til høsten.

- Jeg skriver ut i fra veldig klare bilder, siden jeg er filmregissør. Det er den måten jeg "ser på". Så jeg ser alt for meg på et lerret før jeg skriver det ned, sier Annette Sjursen til Cille Biermann i Bok i P2.

Fascinasjon av å fly

Annette Sjursen i cockpit

Annette i kaptein-setet, før avgang.

Foto: Cille Biermann / NRK

Annette Sjursen sliter selv med flyskrekk, men tar likevel plass i førstepilotsetet i cockpiten til "Dag Viking", en Boeing 737 på Gardermoen. Fascinasjonen av å fly og være midt mellom himmel og jord er viktig for henne.

- Det er så mange som sier at det er mye farligere å kjøre bil, og det er det jo rent statistisk. Men hvis jeg sitter i et fly og kommer ut for en ulykke er sjansen for å overleve mye mindre enn hvis jeg sitter i en bil. Derfor sitter jeg alltid veldig stille når jeg flyr, sier Sjursen.

- Det er noe med kontrollfreaken i meg selv som får en test, siden jeg ikke kan fly selv, mener hun.

For Sjursen har det vært viktig å gi selve flyet en karakter også.

- Historien kom til meg først, så menneskene, og så flyet. Det som slår meg når jeg kommer inn i cockpiten, er hvor fascinerende det egentlig er at vi kan fly, og hvor langt vi presser grensene for hva vi kan gjøre, sier hun filosofisk.

Åtte skjebner i samme fly

Reisen til de åtte hovedpersonene i "Pax", begynner på Heathrow flyplass i London. Alle de åtte passasjerene har ulike utgangspunkter.

To av dem er et samboerpar helt i oppløsning etter at de mistet sønnen i en bilulykke. En trist pike som er i skytteltrafikk mellom sine fraskilte foreldre er også med blant passasjerene. En dirigent strever desperat med å skrive sin første komposisjon, og dessuten møter vi en utro forlegger. Hans siste sidesprang var med flyvertinnen som serverer kaffe og te.

Dessuten møter vi en lege med samvittighetskvaler fordi en pasient som døde mellom hendene hans er også med. Hjertet til pasienten er plassert i donorkassen i bagasjehyllen. Den døde mannen ønsket å dø, det vet hans fraskilte kone, en nonne som også er om bord i flyet.

- Det ble veldig viktig å bringe disse åtte menneskene mellom himmel og jord, for der opplever man helt andre ting enn i kontorstolen. Livet blir satt på prøve på en helt annen måte, sier Annette Sjursen.

Sjursen mener at vi er påvirket av hverandre enn vi tror, også av mennesker vi ikke kjenner.

- Jeg synes det er spennende å avdekke disse sammenhengene, sier hun.

Terapi å skrive

Annette Sjursen i cockpit

Annette Sjursen i cockpiten til 'Dag Viking' på Gardermoen.

Foto: Cille Biermann / NRK

- Når vi reiser tror vi kanskje at vi kan reise fra oss selv, men underveis går det opp for oss at vi faktisk reiser nærmere oss selv, og det går opp for oss hva vi egentlig vil. Sitter man i et fly der den ene motoren eksploderer, så har man en opplevelse som vi betegner som negativ. Vi er opplært til å betegne noe som negativt hvis det gjør vondt, og hvis det gjør godt er det positivt og bringer oss nærmere drømmene våre. Men en negativ opplevelse kan like gjerne bringe oss dit. Det handler altså ikke om hvordan vi har det, men hvordan vi tar det, forklarer Annette Sjursen

- Hvor mye terapi har det vært for deg å lage boken og filmen?

- Når man er på reise blir man konfrontert med seg selv. Jeg tror det er veldig bra terapi. Jeg har vært gjennom denne flyreisen veldig mange ganger, og gått gjennom alle disse karakterene flere ganger.

Sjursen mener at hun blir et bedre menneske når hun har vært ute og flydd.

- Da har jeg et bedre fokus på hva som er viktig, sier hun.

Om å gripe fatt i livet

Alle personene i boken opplever en krise, og setter seg på flyet. De blir bokstavelig talt ristet hardt, og blir nødt til å se på livet sitt.

- Vi har alle større potensial enn vi tror. Det ser vi når vi opplever kriser eller fantastiske ting. Da ser vi hvor mye krefter vi har til tross for at vi tror vi er slitne. Det må det gjerne en krise til for at vi skal få forstå dette, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.