Hopp til innhold
Anmeldelse

Anne Holt på ski – med doping

Therese Johaug-bjellene ringer høyt nok til å utløse en smule skepsis overfor «En grav for to», men det går slett ikke verst. Anne Holt kan sitt fag.

Anne Holt

Den tette koblingen til Johaug-saken ikke helt bortkastet i Anne Holts nye krimroman.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Så er det kanskje slutt for Hanne Wilhelmsen på den norske krimscenen? Anne Holt har i alle fall en ny helt å føre til torgs, Selma Falck. Ikke bare er hun jurist, som sin skaper, men også tidligere håndballidol, kjendisadvokat – og det vi før kalte spillegal.

Vil renvaske langrennsløper

I den grad er hun hektet på risiko, at hun har spilt poker for midler lånt fra klientkontoer – og har blitt tatt på fersken av Jan Morell. Selma Falck taper absolutt alt, men får én sjanse til: Hun skal renvaske Morells adopterte datter, Hege Chin Morell, for dopinganklager. Ungjenta er landets mest kjente – og beste – langrennsløper. En dopingtest har avslørt minimale mengder av det forbudte stoffet klostebol i den supertrente kroppen hennes.

Kort tid etter at Hege Chin Morells dopingtest blir avslørt, skjer et nytt katastrofalt dødsfall i det norske langrennsmiljøet – igjen ser den fryktede salven til å være del av hendelsen.

Innfløkt plott

Anne Holt har levert en helt ålreit kriminalroman, Selma Falck hører kanskje ikke hjemme i realitetenes verden, men vi tåler det. Det samme gjelder for hennes side kick, eks-politietterforsker, nå uteligger med mørk fortid, Einar Falsen.

Plottet er passe innfløkt og Holt kan kunsten å kryssklippe ulike handlingsforløp og det hele blir både interessant og spennende utover. Samtidig kan det bli mer enn nok kunnskaps- og faktaformidling, for eksempel på dopingfeltet, dialogene lider litt under dette. Samtidig kan en del av det jeg velger å lese som Holts indirekte synspunkter på ledelse i norske toppidrett, være ganske interessante. Slik er den tette koblingen til Johaug-saken ikke helt bortkastet.

Passer for deg som:

  • er like glad i å lese krim som å se på skirenn

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters