Hopp til innhold
Anmeldelse

Anne Holt på ski – med doping

Therese Johaug-bjellene ringer høyt nok til å utløse en smule skepsis overfor «En grav for to», men det går slett ikke verst. Anne Holt kan sitt fag.

Anne Holt

Den tette koblingen til Johaug-saken ikke helt bortkastet i Anne Holts nye krimroman.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Så er det kanskje slutt for Hanne Wilhelmsen på den norske krimscenen? Anne Holt har i alle fall en ny helt å føre til torgs, Selma Falck. Ikke bare er hun jurist, som sin skaper, men også tidligere håndballidol, kjendisadvokat – og det vi før kalte spillegal.

Vil renvaske langrennsløper

I den grad er hun hektet på risiko, at hun har spilt poker for midler lånt fra klientkontoer – og har blitt tatt på fersken av Jan Morell. Selma Falck taper absolutt alt, men får én sjanse til: Hun skal renvaske Morells adopterte datter, Hege Chin Morell, for dopinganklager. Ungjenta er landets mest kjente – og beste – langrennsløper. En dopingtest har avslørt minimale mengder av det forbudte stoffet klostebol i den supertrente kroppen hennes.

Kort tid etter at Hege Chin Morells dopingtest blir avslørt, skjer et nytt katastrofalt dødsfall i det norske langrennsmiljøet – igjen ser den fryktede salven til å være del av hendelsen.

Innfløkt plott

Anne Holt har levert en helt ålreit kriminalroman, Selma Falck hører kanskje ikke hjemme i realitetenes verden, men vi tåler det. Det samme gjelder for hennes side kick, eks-politietterforsker, nå uteligger med mørk fortid, Einar Falsen.

Plottet er passe innfløkt og Holt kan kunsten å kryssklippe ulike handlingsforløp og det hele blir både interessant og spennende utover. Samtidig kan det bli mer enn nok kunnskaps- og faktaformidling, for eksempel på dopingfeltet, dialogene lider litt under dette. Samtidig kan en del av det jeg velger å lese som Holts indirekte synspunkter på ledelse i norske toppidrett, være ganske interessante. Slik er den tette koblingen til Johaug-saken ikke helt bortkastet.

Passer for deg som:

 • er like glad i å lese krim som å se på skirenn

Kulturstrøm

 • Deichman-film vant priser

  En film som viser innsiden av nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo har vunnet to priser på den internasjonale bokmessa i Torino i Italia.

  Filmen vant kategoriene «Årets beste video» og «Årets dokumentar». Den seks minutter og 14 sekunder lange filmen viser innsiden av Deichman Bjørvika, med forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Lundestad Joof og en pianospillende Lars Lillo-Stenberg sammen med sangeren Maria Lotus.

  – Dette er fantastisk moro og virkelig stas. Vi bestemte oss for å lage en proper film med elementer fra den store åpningen av Deichman Bjørvika, fordi kun et lite antall mennesker fikk være tilstede på grunn av pandemien. Med filmen fikk «alle» mulighet til å se og høre, sier åpningsfestansvarlig Reinert Mithassel i Deichman i en pressemelding fra Oslo kommune.

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK