Mørk blå nesten sort

Den spanske filmen "Mørk blå nesten sort" er ikke A4, men meget fascinerende.

Fra filmen "Mørk blå nesten sort"
Foto: Tesela/P.C./Filmweb

Tittelen refererer til en dress og en ung vaktmesters planer om et annet liv.

Ikke etter boka

Kjærlighetsskildringene er som fra en roman og ikke etter boka. Ingen uttrykk er utenkelige. Lillebror skal befrukte storebrors kjæreste fordi storebror selv mangler evnen. En venn finner ut at faren hans går til mannlig massør og får en runk hver dag, og gutten hevner seg på faren ved å gjøre det samme, hos samme massør.

Det er latinsk. Det er mye lidenskap. Den er en film av spansk tradisjon.

Om brødre og en far

Den forteller om brødre, en god og en straffedømt, og om en far som rammes av slag idet den vellykkede sier at han vil gjøre noe annet enn å følge i fedrenes spor fra søppeldunk til søppeldunk. Far er vaktmester.

Og deretter: En lammet bleiebrukende pappa som elsker å klippe i stykker pengesedler og spise bitene, gir intet valg for en ung mann som ikke kan eller vil overlate ansvar til en asosial storebror med vinnings hensikt. Eller…?

Tragikomisk

”Mørk blå nesten sort” inneholder mye. Det meste er abstrakt. Det går på blikk, vinklingen av situasjoner og sosiale observasjoner. Det er triste tilstander. Men regissøren Daniel Sanchez Arèvalo fritar oss fra den sosialrealistiske varianten. Han gir oss den tragikomiske. Spillet er utsøkt. Bildet er utsøkt. Musikken er berikende valgt og dempet.

Kulturstrøm

  • Island bøtelagt etter Eurovision

    Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.