Hopp til innhold

Andreas Lunnan

Mangeårig NRK-programleder Andreas Lunnan var gjest i Stjerneklart mandag 25. mai.

Andreas Lunnan
Foto: NRK

HØR: Stjerneklart med Andreas Lunnan

Andreas Lunnan ble født den 16. april 1940 i Åsen i Nord-Trøndelag, samme dag som dronning Margrethe av Danmark. Han er sønn av lensmann Jens Lunnan og hans kone Magnhild, født Nordberg. Andreas vokste opp på Åsen sammen med foreldrene og en søster, og da han var 16 år gammel flyttet familien litt lenger nord, til Skogn, hvor Andreas siden har bodd.

Etter grunnutdannelsen og avtjent verneplikt i Hans Majestets Kongens Garde, gikk han på lærerskolen på Levanger. Andreas ble etter hvert en habil trompetist og pianist. Han begynte å skrive for Trønderavisa på Steinkjer og bestyrte dens Levangerkontor samtidig som han jobbet frilans for NRK. I 1971 satt Andreas Lunnan i den norske Melodi Grand Prix-juryen, blant annet sammen med Rune Larsen.

I 1976 etablerte NRK et kontor på Steinkjer der Andreas ble bestyrer, og da NRK Nord-Trøndelag ble opprettet i 1984, ble han distriktsjef for det nye distriktskontoret. Denne stillingen hadde han i 6 år. Men det var som radio- og TV-programleder han ble kjent over hele landet, særlig i Nitimen, og hans trønderuttrykk ”Itj fårrå nåless” ble hans varemerke. I 1983 fikk han Kringkastingsprisen sammen med Gustav Moberg for ”ei røyst i eteren som utmerkar seg med godt språk i radio eller fjernsyn og som på ein framifrå måte bruker nynorsk eller dialekt i det daglege arbeidet”.

I 1989 var han programleder for TV-konkurranseserien ”5 på” for 5. klassinger, i 1994 for ”Sommeråpent”, i 1995 for dialektspørreprogrammet ”Har det på tunga”. I 2001 ledet han en musikkserie som ble kalt ”Rundt et flygel”, i 2003 for sommerserien ”Rundt neste sving” og ”Kappspell”. Han har laget et utall portretter i radioprogrammene ”Sølvsuper”. Han avsluttet sin NRK-karriere som programleder for TV-serien ”Gjensynet”.

Andreas Lunnan har engasjert seg sterkt i opplysningsarbeid rundt hjerte- og karsykdommer. Han har gitt ut bøkene ”Med hjerte i fatle” i 1995 og ”Hjertebanken” i 2005. Han ble selv rammet av hjerteinfarkt i februar 1979 og har senere hatt flere sykehusopphold på grunn av blodpropp, hjerterytmeforstyrrelse og hjertesvikt. Han har også gitt ut spørrebok sammen med Yngvil Kiran.

Musikk har alltid vært Andreas Lunnans lidenskap, og både før og etter at han ble pensjonist, har han reist rundt både i Trøndelag og ellers i landet og underholdt med trønderviser sammen med blant andre sangeren Kåre Jessen som også er fra Skogn. Samarbeidet har også resultert i to CDer – ”Det vart poesi tå slekt!” i 2005, med tekster av Birger Jørstad og ”Ane neri senga – og andre godbiter” i 2007, med tekster av Alv Schieflo.

Andreas har vært gift med Eli Okkenhaug i 45 år og har fire døtre i alderen 43 til 33 år med henne – Mari, Kjersti, Anne og Åse, og ekteparet er fortsatt bosatt på Skogn i Levanger kommune.

Stjerneklart med Andreas Lunnan, NRK P1, mandag 25. mai kl 22.05

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters