NRK gir etter for ny teknologi

NRK vil fra neste år sende alle kanaler i HD-format. Formatet er det som gir de klareste fjernsynsbildene.

Didriks første prøve

Didrik Solli-Tangen under sin første prøve før årets Eurovision Song Contest.

Foto: Namra Saleem / NRK

I dag er det kun NRK1 som har HD-sendinger. Men fra neste år ønsker NRK å tilby HD på alle sine kanaler.

– Det er fordi teknologien er god, og den gir oss mulighet til å programsette kanalene våre på en enklere måte, sier Per Böhler i Teknisk divisjon i NRK til Kampanje.

Mye produseres allerede

I dag produseres det meste av fjernsynsinnhold i det nye formatet, men tv-kanaler må være tilrettelagt teknisk for å kunne benytte seg av de gode bildene formatet gir. Særlig er det sport og drama som produseres i HD.

Åpnings- og avslutningsseremoniene i OL i Beijing i 2008 var de første programmene NRK 1 sendte i HD. Årets OL i Vancouver ble i sin helhet sendt i det nye formatet.

Tidligere har statskanalen vært skeptisk til å forhaste seg med å legge om til det nye formatet, delvis fordi kostnadene er høye. Men utviklingen i resten av tv-markedet har sammen med den økte kapasiteten som denne sommeren tilgjengeliggjøres i det digitale bakkenettet, gjør at NRK har endret syn på omleggingen.

SLIK STILLER DU INN FJERNSYNET PÅ HD

ESC-finalen sendes i HD

– Det er noen "if's and but's" men vi skal være på lufta med alle kanaler i forkant av Ski-VM i 2011. Der blir alt produsert i HD, sier Böhler.

Allerede lørdag når Didrik Solli-Tangen går på scenen for å fremføre Norges bidrag i Eurovision Song Contest, vil showet serveres det norske folk i det krystallklare formatet.

Årets Melodi Grand Prix er det første NRK-produserte Eurovison-programmet som blir sendt i HD.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame