Alexander Rybak kan bruke flere timer på å kjøpe et brød

Alexander Rybak syntes det er slitsomt å være perfeksjonist. Som tidligere vinner av Eurovision Song Contest føler han et ekstremt press på å prestere på scenen i Lisboa.

Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i kveld med låten «That’s How You Write a Song»

Alexander Rybak er klar for Eurovision Song Contest for andre gang.

Øyeblikket da Rybak tok seieren til Norge 16. mai 2009, med låten «Fairytale», er ferskt i minne for mange. Et jublende publikum – og en norsk mann med fele og et stort smil.

Nå prøver Rybak igjen.

– Jeg har nok like stort håp om å vinne nå, som forrige gang. Man vet jo ikke hvordan det er å se seg selv utenfra, men forhåpentligvis har jeg en større modenhet rundt det å vinne eller ikke vinne, sier han.

Da han nådde til topps i Melodi Grand Prix tidligere i år, fikk han mer enn dobbelt så mange stemmer som andreplassen.

NRK møtte artisten der den siste finpussen gjøres – før han mandag setter seg på flyet til Lisboa og går i gang med oppkjøringen til verdens største musikkonkurranse.

– Som tidligere vinner føler jeg på et press om å prestere på scenen, sier han.

Perfeksjonist

Alt må være nøye gjennomtenkt for artisten. En halv time før han ringer noen, planlegger han hva han skal si. To timer før han skal kjøpe brød, planlegger han handleturen.

– Når noen sier de er perfeksjonist selv, så tenker jeg: Ja vel, er du det? Tenker du gjennom hva du skal si en halvtime før du ringer personen? Eller tenker du halvannen time, eller flere timer før du skal handle brød. Så perfeksjonist er jeg.

Alexander Rybak vinner MGP 2018

Konfetti, jubel og glede – Rybak fikk mer en dobbelt så mange stemmer som andreplassen under Melodi Grand Prix i år.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Sittende på en pall med rekvisitter forteller Rybak om sitt forbilde, og hvordan det påvirker han som artist.

– Er man en artist som har Jahn Teigen som sitt store forbilde – han har både vært helt i bunn og helt i topp, og likevel har han alltid vært helten. Så når man har han som forbilde, så tenker man ikke så mye på at det skjer noe kjipt hvis man taper.

Tror på gull

Rybak har troen på gull – men ser det som lite sannsynlig at en artist tar førsteplassen to ganger.

– Nå er det liten sjanse for at en artist kan vinne for landet sitt to ganger. Det er det bare Johnny Logan som har gjort før. Han har for så vidt bursdag på samme dag som meg, men jeg er ikke så overtroisk, sier Rybak.

Om han likevel vinner igjen, er det noen ting han skal gjøre annerledes enn sist.

– Jeg har sagt til meg selv at hvis jeg vinner en gang til, hvis jeg skulle være så heldig, så skal jeg være mye flinkere til å ta vare på de rundt meg. Til å ta vare på de tingene jeg har sagt ja til. Til å tørre å si nei til ting.

Er det blitt viktigere for deg fordi du kjente på det sist, at du sa ja til for mye?

– Man lærer jo gjerne av sine feil.

Kulturstrøm

  • Pris til «Kunstneren og tyven»

    «Kunstneren og tyven» vant prisen for beste nordiske dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmö torsdag. I tillegg vant «De berørte» kortfilmprisen og «Fucking adopt» vant Best Nordica Voices-prisen, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

  • Hun har skrevet årets ungdomsbok

    Neda Alaei fra Moss fikk torsdag Uprisen for «Dette er ikke oss» i konkurranse med blant andre Trygve Skaug og Thomas Enger. Prisen arrangeres av Foreningen! les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken. Alaei har tidligere blitt tildelt Kulturdepartementets debutantpris og Bokbloggerprisen for samme bok. Hør forfatteren fortelle om boka i intervju med NRK Østfold: