Hopp til innhold

Alexander Rybak kan bruke flere timer på å kjøpe et brød

Alexander Rybak syntes det er slitsomt å være perfeksjonist. Som tidligere vinner av Eurovision Song Contest føler han et ekstremt press på å prestere på scenen i Lisboa.

Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i kveld med låten «That’s How You Write a Song»

Alexander Rybak er klar for Eurovision Song Contest for andre gang.

Øyeblikket da Rybak tok seieren til Norge 16. mai 2009, med låten «Fairytale», er ferskt i minne for mange. Et jublende publikum – og en norsk mann med fele og et stort smil.

Nå prøver Rybak igjen.

– Jeg har nok like stort håp om å vinne nå, som forrige gang. Man vet jo ikke hvordan det er å se seg selv utenfra, men forhåpentligvis har jeg en større modenhet rundt det å vinne eller ikke vinne, sier han.

Da han nådde til topps i Melodi Grand Prix tidligere i år, fikk han mer enn dobbelt så mange stemmer som andreplassen.

NRK møtte artisten der den siste finpussen gjøres – før han mandag setter seg på flyet til Lisboa og går i gang med oppkjøringen til verdens største musikkonkurranse.

– Som tidligere vinner føler jeg på et press om å prestere på scenen, sier han.

Perfeksjonist

Alt må være nøye gjennomtenkt for artisten. En halv time før han ringer noen, planlegger han hva han skal si. To timer før han skal kjøpe brød, planlegger han handleturen.

– Når noen sier de er perfeksjonist selv, så tenker jeg: Ja vel, er du det? Tenker du gjennom hva du skal si en halvtime før du ringer personen? Eller tenker du halvannen time, eller flere timer før du skal handle brød. Så perfeksjonist er jeg.

Alexander Rybak vinner MGP 2018

Konfetti, jubel og glede – Rybak fikk mer en dobbelt så mange stemmer som andreplassen under Melodi Grand Prix i år.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Sittende på en pall med rekvisitter forteller Rybak om sitt forbilde, og hvordan det påvirker han som artist.

– Er man en artist som har Jahn Teigen som sitt store forbilde – han har både vært helt i bunn og helt i topp, og likevel har han alltid vært helten. Så når man har han som forbilde, så tenker man ikke så mye på at det skjer noe kjipt hvis man taper.

Tror på gull

Rybak har troen på gull – men ser det som lite sannsynlig at en artist tar førsteplassen to ganger.

– Nå er det liten sjanse for at en artist kan vinne for landet sitt to ganger. Det er det bare Johnny Logan som har gjort før. Han har for så vidt bursdag på samme dag som meg, men jeg er ikke så overtroisk, sier Rybak.

Om han likevel vinner igjen, er det noen ting han skal gjøre annerledes enn sist.

– Jeg har sagt til meg selv at hvis jeg vinner en gang til, hvis jeg skulle være så heldig, så skal jeg være mye flinkere til å ta vare på de rundt meg. Til å ta vare på de tingene jeg har sagt ja til. Til å tørre å si nei til ting.

Er det blitt viktigere for deg fordi du kjente på det sist, at du sa ja til for mye?

– Man lærer jo gjerne av sine feil.

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.