Hopp til innhold

Alexander Rybak

Alexander Rybak er gjest i Stjerneklart på NRK P1 mandag 31. mai.

Rybak - Nobelkonsert
Foto: NRK

Alexander Rybak ble født 13. mai 1986 i Minsk i Hviterussland som sønn av Igor Alexandrovitsj Rybak og hans kone Natasja Valentinovna Rybak. Da Alexander var fire år flyttet familien til Nesodden utenfor Oslo der Alexander vokste opp. Ett år etter at han kom til Norge begynte Alexander å spille piano og fiolin, godt hjulpet av faren som er fiolinist og moren som er pianist. Fiolinen ble etter hvert hovedinstrumentet, og Alexander hadde faren som lærer fram til han ble tenåring da han begynte å studere fiolin hos professor Isaac Schuldman på Norges Musikkhøgskole i Oslo. I en periode spilte Alexander også i Vivaldi-orkesteret som hans far ledet, og i Barrat Dues Juniororkester. Han begynte på Barrat Due-akademiet som 10-åring.

Fra han var 14 til han var 17 var Alexander elev hos fiolinisten Alf Richard Kaggerud, deretter hos Eileen Siegel i Oslo Filharmoniske Orkester og hos Lena Rist-Larsen som også er norgesmester i trekkspill. Sommeren 2002 fikk han et stipend som brakte ham gratis kurs hos Stephen Shipps i New Jersey og en masterclass med Pinchas Zukerman. Han fikk være med på flere norske festivaler og kurs der han var musiker, konsertmester eller solist, og han var på turné i både Chicago, Spania, Russland og Polen. Høsten 2005 uroppførte han Daniel Thornhills fiolinkonsert Musica Avventurosa sammen med Ung Symfoni i Korskirken i Bergen.

I 2003 meldte han seg i NRKs Kjempesjansen, men programleder Dan Børge Akerø vurderte ham som litt for spe og litt for ung. Alexander meldte seg til Idol i 2005,men røk tidlig ut. Året etter fikk han imidlertid delta i Kjempesjansen - og vant. Sommeren 2008 reiste han rundt på øyene Valderøy, Vigra, Giske og Godøy på Sunnmøre og tilbød seg å spille huskonserter mot mat og overnatting. Etterspørselen etter konsertene økte etter omtale i Sunnmørsposten. På Giske skrev han en sang han kalte ”Fairytale”.

Han medvirket på barneplaten ”Magiske kroker & hemmeligheter”, produsert av Linn Skåber og Jacob Young. I 2007 spilte han hovedrollen i Spelemann på taket på Oslo Nye Teater og fikk Heddaprisen for innsatsen. I fjor høst spilte han hovedrollen som Ketil Moe i en oppsetning i Lillesand som 10-årsmarkering for Ketil Moes død, og han spilte rollen som fiolinspilleren Levi i filmen Yohan som hadde premiere i mars i år.

I 2009 deltok han i Melodi Grand Prix med sin egen sang ”Fairytale”, vant konkurransen med mer enn 600.000 flere stemmer enn 2. plassen, og solgte til gull med den utgitte plata. Albumet ”Fairytales” fikk meget gode kritikker. I den internasjonale finalen i Moskva vant Alexander med ny poengrekord, 387 poeng, det vil si et gjennomsnitt på 9, 44 poeng fra hvert land. Etter seieren i Eurovision Song Contest har Alexander turnert sammen med dansegruppa Frikar både i Norge og ellers i Europa. Hans andre single het ”Funny little world”, og da den kom ut var det første gang i historien at to singler med samme norske artist toppet salgslistene. Han ble kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2009. Nå har han jobbet med et nytt album som kommer ut til sommeren, og singelen ”Oah” er allerede på markedet.

Alexander Rybak bor på Aker Brygge.

Stjerneklart med Alexander Rybak på NRK P1, mandag 31. mai 2010.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.