NRK Meny
Normal

Aleksanders Stensvik Volden: Tutankhamon

Da Aleksander var 5 år gammel tok faren ham med på Aker Brygge hvor de hadde en 3D-film om utgravingen av Tutankhamon. Aleksander ble helt hekta, og siden har det stort sett dreid seg om Tutankhamon for han.

Aleksander - Tutankhamon
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Aleksander er 12 år og bor på Kolbotn. Da Aleksander var 5 år gammel tok faren ham med på Aker Brygge hvor de hadde en 3D-film om utgravingen av Tutankhamon. Aleksander ble helt hekta! Siden den gang har han sørget for å holde interessen ved like gjennom å lese bøker og å reise til Egypt. Han har faktisk vært der 3 ganger, noe som har gjort resten av familien engasjert i emnet. Aleksander har en bokhylle full av diverse ting fra Egypt. Det er sand fra Kongenes dal, diverse små souvenirgjenstander og ikke minst mange bøker. Han har også en hatt som Howard Carter hadde og en egyptisk kaftan. I tillegg til den glødende interessen for det gamle Egypt er Aleksander veldig glad i å lage mat. Og det er noe vi får se eksempler på også i programmet. På rommet sitt har han flere kokebøker, og det er bøker av blant annet Jamie Oliver og Tina Norström. Og det er Tina som er favoritten. Hvis Aleksander vinner 48.000 kroner skal han bruke pengene på å reise til Egypt og til en utdanning innen arkeologi. Selvfølgelig.

Om fagdommeren

Anders Bettum er religionshistoriker med fordypning innen gammelegyptisk religion. Han var ferdig med hovedfag i 2004, og jobbet først med utstillingen "Mumien lever" for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Anders Bettum er den personen det akademiske miljøet på Blindern henviser til, ved spørsmål om Egypt. I dag jobber han på IKM (Internasjonalt kultursenter og museum) på Tøyen. Han holder i disse dager på med forberedelser av utstillingen ”Våre hellige rom” som skal ferdigstilles i oktober i år.

Kort om emnet:

Tutankhamon var en gutt som bare 10 år gammel havnet på tronen i Det gamle Egypt i

år 1333 før Kristus. Han regjerte over det mektige riket til han brått døde 19 år gammel.

Det er tvilsomt om han hadde noen reell makt. Bak gude-kongens prektige fasade satt andre makt-personer og trakk i trådene i et innfløkt og turbulent politisk spill.

Oppdagelsen av Tutankhamons grav er kanskje det største arkeologiske funnet noensinne. Gjennom dette funnet har barnekongen blitt et ikon for visdom, rikdom og den mystikken vi forbinder med Det gamle Egypt.