Hopp til innhold

Mikkel Granrud: Titanic

Mikkel er 15 år og skal opp i emnet Titanic. Hans fagdommer er Erik Fosnes Hansen som gjennom sitt arbeid med boken "Salme ved reisens slutt" opparbeidet seg solid kunnskap om skipet og dets historie.

Mikkel med fagdommer
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Mikkel er 15 år og kommer fra Oslo. Hans emne er Titanic. Da Mikkel var 4 år fikk han en bok av sin far om skipet Titanic.Det er grunnen til at Titanic har blitt en så stor interesse.
- Pappa er på en måte inspirasjonskilden til interessen min siden jeg fikk denne boken av ham, sier Mikkel.

Om fagdommeren

Erik Fosnes Hansen er utdannet ved Steinerskolen og i Tyskland. Han debuterte i 1985 med "Falketårnet". Hans andre roman, "Salme ved reisens slutt", utkom i 1990 og ble en enorm suksess. Den er oversatt til flere språk, og har solgt i millionopplag
I 1998 utgav han romanen "Beretninger om beskyttelse I". For denne boken ble han tildelt Bokhandlerprisen 1998. I fjor kom en ny roman fra Fosnes Hansen, ”Løvekvinnen” For denne fikk han også Bokhandlerprisen.
I tillegg til de nevnte bøkene, kom han i 2001 ut med ”Underveis, et portrett av prinsesse Märtha Louise”

”Salme ved reisens slutt” handler om de syv musikerene i orkesteret om bord på Titanic. Da Fosnes Hansen arbeidet med boken, drev han grundig research om forliset og historien rundt Titanic. Han har en høy stjerne hos Titanic-kjennere, og er i årevis blitt invitert til ulike arrangementer, foredrag, utstillinger etc – både i Norge og utenlands – om Titanic.


Emne:
En aprildag i 1912 la Titanic fra havn i Southampton i England. Skipet var verdens største og mest moderne, og ble regnet som det sikreste fartøy som noen gang var bygget. Blant de over 2.200 ombordværende fant man såvel rike og berømte passasjerer, som flokker av fattige emigranter på tredje klasse, på vei for å søke lykken i Amerika.

Natten til den 15. april 1912 kolliderte luksusdamperen RMS Titanic med et isfjell på sin aller første reise.På de tre timene det tok skipet å synke, viste det seg raskt at det ikke var livbåter nok. Bare en tredjedel av alle om bord ble reddet.

Fortellingen om Titanic har levd videre siden den gang, i bøker, spillefilmer og musikk. Verden slutter aldri å fascineres av historiens mest berømte skipsforlis.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober