Hopp til innhold

Astrid Garmo: Svein og Rotta

Astrid Garmo skal opp i emnet Svein og rotta. Hun ble inspirert av storebroren Sindre som først begynte å lese bøkene om Svein og hans beste venn, hetterotta Halvorsen.

Astrid og fagdommeren
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

 

 

 

Astrid er 10 år og kommer fra Garmo i Gudbrandsdalen. Hun fikk høre om Svein og rotta gjennom storebroren som hadde lånt en bok på biblioteket. I begynnelsen leste faren for henne, men da hun begynte i 2. Klasse tok hun over lesingen selv. Astrid føler at hun lærer masse av bøkene og
Favorittboken til Astrid er ”Svein og rotta i syden”.
- Det er nok fordi det er så artig når Halvorsen rømmer og når de finner han igjen, forteller Astrid.

Om fagdommeren

Marit Nicolaysen er fagdommer, men også den som har skrevet bøkene om Svein og rotta. Hun romandebuterte i 1985 med ”I Frøyas tegn” – en voksenroman. Hun har også skrevet en novellesamling før hun begynte med historiene om Svein og rotta. Ved siden av studier og skriving har hun jobbet som journalist i aviser og nærradio. Hun har vært sekretær, konsulent, vaskehjelp, lærer, guide og servitør.

Om emnet

De foreløpig 11 bøkene om Svein og rotta har blitt noen av Norges mest profilerte barne- og ungdomsbøker. Bøkene er skrevet av Marit Nicolaysen, og handler om 9 år gamle Svein og hans beste venn hetterotta Halvorsen.

Svein bor sammen med mutter og fatter og lillebror Magnus.

Bøkene er skrevet med masse humor. De bygger på det hverdagslige og på situasjoner det er lett å kjenne seg igjen i. Fra dette utganspunktet bruker Nicolaysen fantasi og frekke observasjoner til å trekke handlingen ut over det realistiske.

 

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters