Normal

Astrid Garmo: Svein og Rotta

Astrid Garmo skal opp i emnet Svein og rotta. Hun ble inspirert av storebroren Sindre som først begynte å lese bøkene om Svein og hans beste venn, hetterotta Halvorsen.

Astrid og fagdommeren
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

 

 

 

Astrid er 10 år og kommer fra Garmo i Gudbrandsdalen. Hun fikk høre om Svein og rotta gjennom storebroren som hadde lånt en bok på biblioteket. I begynnelsen leste faren for henne, men da hun begynte i 2. Klasse tok hun over lesingen selv. Astrid føler at hun lærer masse av bøkene og
Favorittboken til Astrid er ”Svein og rotta i syden”.
- Det er nok fordi det er så artig når Halvorsen rømmer og når de finner han igjen, forteller Astrid.

Om fagdommeren

Marit Nicolaysen er fagdommer, men også den som har skrevet bøkene om Svein og rotta. Hun romandebuterte i 1985 med ”I Frøyas tegn” – en voksenroman. Hun har også skrevet en novellesamling før hun begynte med historiene om Svein og rotta. Ved siden av studier og skriving har hun jobbet som journalist i aviser og nærradio. Hun har vært sekretær, konsulent, vaskehjelp, lærer, guide og servitør.

Om emnet

De foreløpig 11 bøkene om Svein og rotta har blitt noen av Norges mest profilerte barne- og ungdomsbøker. Bøkene er skrevet av Marit Nicolaysen, og handler om 9 år gamle Svein og hans beste venn hetterotta Halvorsen.

Svein bor sammen med mutter og fatter og lillebror Magnus.

Bøkene er skrevet med masse humor. De bygger på det hverdagslige og på situasjoner det er lett å kjenne seg igjen i. Fra dette utganspunktet bruker Nicolaysen fantasi og frekke observasjoner til å trekke handlingen ut over det realistiske.

 

 

 

Kulturstrøm

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Spotify lar artister droppe byråene

  Spotify vil la artister laste opp musikk uten støtte fra plateselskap eller andre tredjeparter, skriver SVT. Funksjonen er foreløpig i testing, men etterhvert skal artister kunne styre lanseringen av sin musikk selv på plattformen.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters