NRK Meny
Normal

Alain Resnais er død

Nybølgeregissøren kjent for «Hiroshima min elskede» sovnet inn lørdag kveld.

Alain Resnais

SOVNET INN: Filmlegenden Alain Resnais døde lørdag, ifølge produsenten Jean-Louis Livi søndag.

Foto: Joel Ryan / AP

Den franske filmregissøren Alain Resnais er død, 91 år gammel.

Skylte inn med «Den nye bølgen»

– Resnais sovnet inn i Paris lørdag kveld omgitt av sin familie, opplyser hans produsent Jean-Louis Livi søndag.

Resnais var sentral i den såkalte nye bølgen i Frankrike på 1950- og 1960-tallet, og blant hans mest kjente verker er dokumentarfilmen «Natt og tåke» (Nuit et brouillard») fra 1955 og spillefilmen «Hiroshima min elskede» («Hiroshima mon amour») fra 1959.

Hans eksperimentelle fortelling «I fjor ved Marienbad» regnes av kritikere som hans mest innflytelsesrike verk, og har inspirert filmskapere som Ingmar Bergman, Stanley Kubrick og David Lynch.

Regisserte over 20 filmer

Bølgen som Resnais og hans samtidige surfet inn på, ebbet etter hvert ut, men selv ble Resnais stående som en av de store, franske regissørene, og fortsatte utover 70-tallet å regissere både publikumssuksesser og mer eksperimentelle verker.

Resnais hadde en lang og aktiv karriere som filmskaper, og jobbet helt frem til sin død. Hans siste film, «Aimer, boire et chanter» vant Alfred Bauer-prisen for nyskapning under filmfestivalen i Berlin i februar.

Les: Asiatisk storeslem under Berlinalen

I 2009 fikk han Cannes-festivalens ærespris for sitt livsverk, som favner over 20 spillefilmer.

– Han var en mann av den høyeste kvalitet. Et geni, sa produsenten Livi i forbindelse med dødsbudskapet søndag.

Les også: Asiatisk storeslem under Berlinalen

Kulturstrøm

 • Ny plate med Esbjörn Svensson Trio

  Ti år etter at den svenske jazzpianisten Esbjörn Svensson omkom og hans internasjonalt anerkjente trio «EST» ble historie, kommer det ut et livealbum med opptak fra en konsert i Barbican Centre i London i 2005. Trioen turnerte på denne tida over hele verden og har fortsatt en helt spesiell posisjon blant jazzelskere. Mer på All About Jazz

  EST
 • Toppnavn til ny jazzfestival

  Floraen av norske jazzfestivaler får et nytt tilskudd. Ensemble Denada med Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll, Eivind Aarset, Ellen Andrea Wang og John Pål Inderberg står på programmet til den aller første Nesodden Jazzfestival, skriver Jazzinorge

  Ellen Andrea Wang
  Foto: Fred Olav Vatne / NRK