Alain Resnais er død

Nybølgeregissøren kjent for «Hiroshima min elskede» sovnet inn lørdag kveld.

Alain Resnais

SOVNET INN: Filmlegenden Alain Resnais døde lørdag, ifølge produsenten Jean-Louis Livi søndag.

Foto: Joel Ryan / AP

Den franske filmregissøren Alain Resnais er død, 91 år gammel.

Skylte inn med «Den nye bølgen»

– Resnais sovnet inn i Paris lørdag kveld omgitt av sin familie, opplyser hans produsent Jean-Louis Livi søndag.

Resnais var sentral i den såkalte nye bølgen i Frankrike på 1950- og 1960-tallet, og blant hans mest kjente verker er dokumentarfilmen «Natt og tåke» (Nuit et brouillard») fra 1955 og spillefilmen «Hiroshima min elskede» («Hiroshima mon amour») fra 1959.

Hans eksperimentelle fortelling «I fjor ved Marienbad» regnes av kritikere som hans mest innflytelsesrike verk, og har inspirert filmskapere som Ingmar Bergman, Stanley Kubrick og David Lynch.

Regisserte over 20 filmer

Bølgen som Resnais og hans samtidige surfet inn på, ebbet etter hvert ut, men selv ble Resnais stående som en av de store, franske regissørene, og fortsatte utover 70-tallet å regissere både publikumssuksesser og mer eksperimentelle verker.

Resnais hadde en lang og aktiv karriere som filmskaper, og jobbet helt frem til sin død. Hans siste film, «Aimer, boire et chanter» vant Alfred Bauer-prisen for nyskapning under filmfestivalen i Berlin i februar.

Les: Asiatisk storeslem under Berlinalen

I 2009 fikk han Cannes-festivalens ærespris for sitt livsverk, som favner over 20 spillefilmer.

– Han var en mann av den høyeste kvalitet. Et geni, sa produsenten Livi i forbindelse med dødsbudskapet søndag.

Les også: Asiatisk storeslem under Berlinalen

Kulturstrøm

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK
 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP