Hopp til innhold

Advarer mot overpriset kunst på Finn.no

Finn.no er på få år blitt en arena for privat omsetning av kunst. Samlere og kjennere mener mye av det som selges er grovt overpriset, og advarer kjøpere som tror de skal gjøre kunstkupp.

Rolf Hoff

ADVARER MOT KATTA I SEKKEN: Kunstsamler Rolf Hoff er oppgitt over hvordan mye av kunsten på Finn er prissatt, og råder kunstkjøpere til å sjekke grundig før de kjøper.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Dette har jo ingen kunstnerisk verdi. 40.000 kroner? Hvis du hadde lagt dette ut på Blomquists nettsider, hadde de priset det til 2000 kroner, og det hadde kanskje ikke blitt solgt en gang!

Mangeårig kunstsamler Rolf Hoff blar gjennom kunstannonsene på annonsenettstedet Finn, og er oppgitt over mye av det han finner.

Han ser på et bilde av en forholdsvis ukjent, norsk kunstner, et lerret på 1,20 x 1,50 meter, priset til 40.000 kroner, og mener det er grovt overpriset.

Hoff, som er en av de fremste private samlerne av norsk samtidskunst, mener mye av kunsten på Finn.no havner i samme kategori.

– Folk kjenner igjen navn fra Se & Hør og den slags, og Nytt på Nytt og morgen-TV og alt mulig rart, og så fester de seg ved navnet, og så føler de en trygghet ved dét. De tenker at de har råd til 20.000-30.000 og hopper på, og skjønner ikke før de vurderer å selge igjen, at de har kjøpt katta i sekken, advarer Hoff.

Les også: Plukket nesler og stjal brød for å få mat

Selger til vanlige folk

I fjor ble det lagt ut rundt 57.000 annonser på Finn.no innen kategorien antikviteter og kunst.

Flertallet av annonsene innenfor denne kategorien er antikviteter, men minst 12.000 av annonsene i 2013 var innenfor kategorien kunst: malerier, skisser, litografier og plakater, både nytt og brukt.

I skrivende stund ligger det ute drøyt 2500 annonser for kunstobjekter til salgs.

Blant kunstverkene finner vi et stort originalmaleri som selges av kunstneren selv. Prisen er oppgitt til 14.900 kroner. Kunstsamler Hoff mener det ikke er verd mer enn 1400, siden kunstneren er ukjent.

Vi tar kontakt med den ukjente kunstneren, Hege Kristine Sandtorv. Hun er hobbymaler, og har selv malt bildet hun selger for 14.900 kroner. Hun har flere ganger tidligere lagt ut maleriene sine på Finn.

– Prisen er satt ut fra bilder som jeg har malt og solgt tidligere, sier Sandtorv.

Hun har tidligere solgt bilder på Finn.no for 8000 kroner, og er sikker på at bildet til 14.900 kroner også blir solgt.

– Jeg synes ikke det er en ublu pris på noen måte, sier Sandtorv.

– Hvem er de som pleier å kjøpe kunsten din?

– Det er helt vanlige mennesker som har lyst på noe fint å ha på veggene sine.

Les også: Francis Bacon-kunst solgt for 875 millioner kroner

Nytt marked for kunst

Tommy Sørbø

KJØP DET DU LIKER: Kunstsalget på Finn er dominert av kjøpere som vil ha noe pent over sofaen, mener kunsthistoriker Tommy Sørbø.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kunsthistoriker Tommy Sørbø støtter Sandtorvs analyse av kunstkjøperne på Finn.

– Mitt inntrykk er at mange kun er på utkikk etter et pent bilde å ha over sofaen, rett og slett fordi de liker det. Det er jo kanskje litt avslørende for det profesjonelle kunstmarkedet at de også kaller dette å bli lurt, spør han retorisk.

Sørbø mener kunstsalg via Finn.no utgjør noe nytt og ukjent for de tradisjonelle auksjonshusene, galleriene og samlerne.

– De tradisjonelle salgskanalene for kunst får nok litt bakoversveis når de møter virkeligheten på Finn.no, der mennesker kjøper kunst kun fordi de liker det, og ikke fordi det er knyttet til prestisje eller er en markør for hvem du ønsker å være.

Sørbø er enig med Hoff i at mange av kunstgjenstandene på annonsenettstedet er overpriset, men ser ikke nødvendigvis noe galt i det:

– Jeg synes prisen er høy i forhold til det jeg som kunsthistoriker ser av kvalitet. Men hvis du bare er på utkikk etter noe du personlig liker, og er villig til å betale, så kan ikke jeg se at det verken moralsk eller juridisk er noe galt i det, sier Sørbø.

– Er man villig til å betale 15-20.000 for noen vakre farger og halvabstrakte ting som åpenbart er malt av amatører, så betaler man for det man får.

Les også: Detroit kan tvinges til kunstsalg

– Ha tunga rett i munnen

Henrik Faller

FÅR INGEN KLAGER: Henrik Faller hos Finn har så langt ikke mottatt klager fra skuffede kunstkjøpere.

Foto: Pressebilde

Kommunikasjonsrådgiver Henrik Faller hos Finn.no forsikrer om at det så langt ikke har skjedd at kunder tar kontakt med dem fordi de har kjøpt katta i sekken.

– Det har vi ikke opplevd.

– Det er de som annonserer en kunstgjenstand som bestemmer prisen. Vi har ikke noen mulighet til å påvirke det, og det er opp til hver enkelt person hva man ønsker å selge en gjenstand for, sier Faller.

Kunstverk solgt på Finn hadde i fjor en gjennomsnittspris på 5800 kroner.

– Derfor skal man ha tunga rett i munnen og gjøre forundersøkelser. Kanskje spørre eksperter dersom det er dyr kunst det er snakk om, sier Faller.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters