NRK Meny
Normal

Francis Bacon-kunst solgt for 875 millioner kroner

Et verk av den irske maleren Francis Bacon er solgt for 142,4 millioner dollar, tilsvarende 875 millioner kroner på en auksjon i New York.

Francis Bacon

Kunstneren Francis Bacons maleri «Tre studier av Lucian Freud» fra 1969 er nå tidenes dyreste verk solgt på auksjon.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Maleriet «Tre studier av Lucian Freud» fra 1969 er dermed tidenes dyreste kunstverk solgt på auksjon.

Munch-maleriet «Skrik» ble i mai fjor solgt for snaut 120 millioner dollar, og var da verdens dyreste maleri solgt på auksjon.

Bacon-maleriet er aldri tidligere solgt på auksjon og i forkant av auksjonen var bildet anslått til en pris på 85 millioner dollar.

Auksjonshuset Christie's har ikke sagt noe om identiteten til kjøperen. Bildet ble solgt til en kjøper over telefon etter en seks minutters lang budrunde tirsdag kveld amerikansk tid.

Styreleder ved Christie's, Jussi Pylkkanen, er veldig fornøyd med salgsrekorden.

– Dette er en rekord som ikke vil bli slått på mange år. Den tidligere rekorden for et kunstverk solgt på auksjon er på rett over 100 millioner dollar, at vi har fått 142 millioner dollar, er ekstraordinært, sa Jussi Pylkkanen til nyhetsbyrået Reuters etter salget.

Overraskende

Knut Forsberg, direktør ved Blomqvist Kunsthandel, tror verket har oppnådd den høye prisen fordi det er et klassisk Bacon-maleri.

– Bacon har påvirket mange kunstnere med sine forvridde portretter. Dette verket er et av Bacons viktigste, der han har portrettert sin venn, maleren Lucian Freud. Dette er midt i det man skal ha når man skal kjøpe Bacon, sier Forsberg til NRK.

Forsberg er likevel overrasket over at Bacon-verket er blitt til tidendes dyreste kunstverk, og at verket slo salgsrekorden til Edvard Munchs «Skrik».

- Jeg er litt overrasket. Jeg synes Munch er en mer betydningsfull maler enn Bacon. Vi spådde at Munch-rekorden ville stå lenge, men den ble slått relativt fort. Så vi får se om Jussi Pylkkanen får rett i sitt utsagn, sier Forsberg.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK