Francis Bacon-kunst solgt for 875 millioner kroner

Et verk av den irske maleren Francis Bacon er solgt for 142,4 millioner dollar, tilsvarende 875 millioner kroner på en auksjon i New York.

Francis Bacon

Kunstneren Francis Bacons maleri «Tre studier av Lucian Freud» fra 1969 er nå tidenes dyreste verk solgt på auksjon.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Maleriet «Tre studier av Lucian Freud» fra 1969 er dermed tidenes dyreste kunstverk solgt på auksjon.

Munch-maleriet «Skrik» ble i mai fjor solgt for snaut 120 millioner dollar, og var da verdens dyreste maleri solgt på auksjon.

Bacon-maleriet er aldri tidligere solgt på auksjon og i forkant av auksjonen var bildet anslått til en pris på 85 millioner dollar.

Auksjonshuset Christie's har ikke sagt noe om identiteten til kjøperen. Bildet ble solgt til en kjøper over telefon etter en seks minutters lang budrunde tirsdag kveld amerikansk tid.

Styreleder ved Christie's, Jussi Pylkkanen, er veldig fornøyd med salgsrekorden.

– Dette er en rekord som ikke vil bli slått på mange år. Den tidligere rekorden for et kunstverk solgt på auksjon er på rett over 100 millioner dollar, at vi har fått 142 millioner dollar, er ekstraordinært, sa Jussi Pylkkanen til nyhetsbyrået Reuters etter salget.

Overraskende

Knut Forsberg, direktør ved Blomqvist Kunsthandel, tror verket har oppnådd den høye prisen fordi det er et klassisk Bacon-maleri.

– Bacon har påvirket mange kunstnere med sine forvridde portretter. Dette verket er et av Bacons viktigste, der han har portrettert sin venn, maleren Lucian Freud. Dette er midt i det man skal ha når man skal kjøpe Bacon, sier Forsberg til NRK.

Forsberg er likevel overrasket over at Bacon-verket er blitt til tidendes dyreste kunstverk, og at verket slo salgsrekorden til Edvard Munchs «Skrik».

- Jeg er litt overrasket. Jeg synes Munch er en mer betydningsfull maler enn Bacon. Vi spådde at Munch-rekorden ville stå lenge, men den ble slått relativt fort. Så vi får se om Jussi Pylkkanen får rett i sitt utsagn, sier Forsberg.

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK