Hopp til innhold

Advarer mot internettsensur i Norge

Regjeringen vil trolig utestenge nordmenn fra fildelingsnettsteder som «The Pirate Bay». Teknologirådet og IKT-Norge er svært skeptiske til planene, og betegner det som ren sensur.

Protest mot internettsensur

– Vi risikerer mer hardhendt kontroll, slik vi er vant til å se i land som vi ikke liker å sammenlikne oss med, advarer Teknologirådet om endringene i åndsverkloven. Her demonstrerer en gruppe medlemmer i Anonymous-bevegelsen mot strengere internettsensur i India.

Foto: VIVEK PRAKASH / Reuters

I løpet av januar presenterer regjeringen sine nye tiltak mot ulovlig fildeling på nett.

Det er ventet at de vil gå inn for endringer i åndsverkloven som gjør at nordmenn blir stengt ute fra fildelingsnettsteder som «The Pirate Bay».

Tore Tennøe

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe.

Foto: Teknologirådet

– Et av de store fortrinnene ved internett er den gjennomgående åpenheten. Det bekymrer oss dersom myndighetene er villige til å innskrenke denne, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.

– Mer hardhendt kontroll

Både Teknologirådet og IKT-Norge advarte mot lovforslaget da det var ute til høring i 2011.

At det nå ser ut til å bli innført, bekymrer Tennøe.

– Hvis tiltakene blir slik de har vært skissert, vil det være et skritt i retning av en mer hardhendt kontroll. Det er noe vi er vant til å se i land som vi ikke liker å sammenlikne oss med, sier han.

Musikk- og filmbransjen gikk i 2009 rettens vei i forsøk på å tvinge Telenor til å sperre tilgangen til «The Pirate Bay», men tapte i to rettsinstanser.

Med den planlagte lovendringen blir slik blokkering fastsatt i åndsverkloven, og nettleverandørene blir nødt til å stenge tilgangen til fildelingsnettsteder for sine kunder.

– Det som er foreslått er internettsensur, slår Tennøe fast.

– Hvor går grensen?

Teknologirådet er redde for at reglene ikke blir presise nok, og at vi får en «overblokkering» ved at altfor mye nettinnhold blir blokkert.

– Tenk deg for eksempel et nettsted med mye forskjellig innhold, slik som Youtube. Dersom noe av innholdet er i strid med åndsverkloven, skal man da ta ned hele nettstedet? spør Tennøe.

Kon Tiki piratkopiert på Pirate Bay

På fildelingsnettstedet Pirate Bay ligger det ute lenker til flere piratkopierte versjoner av den Oscar-nominerte Kon Tiki-filmen. Trolig vil nordmenn miste tilgang til nettstedet etter endringene i åndsverkloven.

Foto: Pressebilde / Skjemdump

Han frykter at blokkeringsordningen kan skli ut, og over tid utvides til andre felt.

– Det er påfallende at man ikke begynner med mer alvorlige lovbrudd på nettet. I stedet for å gå på for eksempel hatefulle meninger og overgrep mot barn, går man på opphavsrett. Hva med de andre feltene? Skal alt som er ulovlig også blokkeres etter hvert, og hvor skal man sette grensene? spør Tennøe.

Han mener at blokkering av fildelingsnettsteder vil koste mer enn det smaker.

– Tiltakene vil kun ha en kort effekt og vil være lette å omgå. Samtidig vil vi kunne få mer sensur og mindre åpenhet og innovasjon på nettet, sier han.

– Offentlig sensur

IKT-Norge, som er en interesseorganisasjon for norske IKT-bedrifter, er også svært skeptiske til de foreslåtte endringene.

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

– Det er noen år siden myndighetene sluttet å sensurere film ved å klippe bort scener de ikke likte. Nå får vi antakelig en slik ordning på nettet, sier direktør for internett og nye medier i IKT-Norge Torgeir Waterhouse.

Han betegner loven som en «form for sensur i offentlig regi», og frykter at den kan få konsekvenser som det er vanskelig å forutse på forhånd.

– Det kan bli vanskelig å skille mellom hvilke nettsteder som skal tillates og hvilke som ikke skal tillates. Dette er ganske kompliserte vurderinger, og vi risikerer at loven omfatter langt flere typer nettsteder enn det man egentlig har planlagt, sier Waterhouse.

Pirate Bay

Piratnettstedet Pirate Bay kan bli blokkert for norske nettbrukere.

IKT-Norge har liten tro på at blokkering av fildelingsnettsteder vil være effektivt, og mener musikk- og filmbransjen og regjeringen bommer når de fokuserer på denne typen virkemidler.

– Problemet med ulovlig fildeling kan kun løses ved å gi folk tilgang til gode lovlige tjenester. Folk forventer å få tilgang til alle typer informasjon og medieprodukter digitalt. Når det ikke er tilgjengelig vil alltid noen dele det ulovlig, sier Waterhouse.

Frykter for personvernet

Regjeringen har også signalisert at de kommende endringene i åndsverkloven vil gjøre det mulig for rettighetshavere år samle inn og overvåke IP-adresser på folk de mener driver med ulovlig fildeling.

IKT-Norge mener også at dette tiltaket er problematisk.

– I praksis betyr det at alle som har spilt inn en låt eller skrevet en tekst vil ha mulighet til å overvåke andre på nettet. Dersom man tar med alle rettighetshavere, får vi fort mellom 1 og 2 millioner nordmenn som får denne muligheten, sier Waterhouse.

Han tror det vil bli vanskelig å kontrollere en slik logging av IP-adresser.

– Det er urealistisk å tro at Datatilsynet vil ha kapasitet til å føre grundig tilsyn med alle som driver med denne virksomheten, og derfor kan dette fort true personvernet.

Regjeringen ønsker ikke å kommentere lovforslaget før det foreligger. Kulturdepartementet har tidligere uttalt at det vil bli lagt fram i løpet av januar.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB