Jakter på Kon-Tiki-opplastere

Etter at storfilmen Kon-Tiki ble lastet opp på nettstedet Pirate Bay før jul, jakter filmskaperne på dem som står bak den ulovlige fildelingen.

Kon Tiki og podusent Aage Aaberge

Kon-Tiki-filmen har vært tilgjengelig for nedlasting på nettet siden før jul. Nå vil produsent Aage Aaberge finne piraten(e) som har delt filmen.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / NRK

Rett jul oppdaget produsent Aage Aaberge at Kon-Tiki var tilgjengelig for nedlasting på nettet. Det gjør ham fortvilet, og nå vil han gjøre noe med problemet.

– Det er forferdelig for oss. Det er kriminelt, det er rent tyveri, rett og slett. Så noe er vi nødt til å foreta oss.

Max Manus gikk til Høyesterett

Kon-Tiki er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også står bak filmen om Max Manus, som i 2008 ble Norges mest sette kinofilm. Max Manus endte også opp på fildelingstjenesten the Pirate Bay.

Da klarte produsenten, ved hjelp av advokater, å finne IP-adressen til personen som hadde lagt ut filmen.

Nettverket der "Max Manus" ble lastet opp, ble stengt som følge av at Høyesterett i 2010 ga produsentene medhold i kravet om å få vite hvem som administrerte nettverket.

– Det var den første saken i sitt slag i Norge, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen advokatfirma som førte saken for Max Manus-produsenten.

Les også: Kon-Tiki styrker Oscar-sjansene

Vil finne IP-adressen

Ljostad mener dommen fra Høyesterett i 2010 har skapt presedens, og at det nå vil være enklere å få utlevert navnet på personen som eier IP-adressen.

– Hvis rettighetshaverne til Kon-Tiki finner IP-adressen til den som har lagt ut filmen på internett, så vil de kunne ta IP-adressen til domstolen og få tilgang til identiteten til abonnenten, sier advokaten.

Og det er akkurat dét produsent Aage Aaberge har tenkt til å gjøre.

– Med dommen i Høyesterett kan vi kreve å få utlevert navnet bak IP-adressen. Det er udiskutabelt. For oss nå, så dreier det seg om å kunne legge fram dokumentasjon, sier Aaberge.

Aage Aaberge under Kon Tiki-innspelinga

Aage Aaberge vil finne IP-adressen til den eller de som lastet opp Kon-Tiki på Pirate Bay.

Foto: Pressefoto

– Bransjen må ta utviklingen på alvor

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, tror fildelere må bli vant til mer oppmerksomhet i det kommende året.

– De som aktiv og systematisk tilgjengeliggjør opphavsrettslig beskyttet materiale, kan regne med mer fokus og at det er et ønske om å få tak i dem.

Waterhouse tror ikke nødvendigvis at «jakten på piratene» vil være rette veien å gå for filmbransjen. Han mener de har mer å hente på å finne nye forretningsmodeller som tilfredsstiller brukerne.

– Musikkbransjen har kommet langt. Der har veldig mange mye å lære: For det første må de ta på alvor at utviklingen i samfunnet og teknologibruken også påvirker filmbransjens finansiering og forretningsmodeller på.

Mer eksperimentering

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, mener filmbransjen må tenke nytt.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

Etter internett kan man ikke tviholde på forretningsmodeller som ble skapt i den fysiske og analoge tidsalderen, mener Waterhouse.

– Det er ikke gitt at man lenger kan tvinge brukermassene der ute til å forholde seg til de tidsrammene som filmbransjen selv ønsker å forholde seg til.

Waterhouse etterlyser større vilje til eksperimentering hos filmbransjen. Det mest effektive vil være å få innholdet ut til brukerne så fort som mulig, mener han.

– Rettighetshavere må selvfølgelig få lov til å forfølge krenkelser. Men slik som jeg ser det har for mye fokus på det, og for lite fokus på å få filmene tilgjengelig så fort som mulig i markedet, sier Waterhouse.

Kulturstrøm

 • – Han fikk norsk kunst ut i verden

  NRK-journalist Maren Kvamme Hagen forteller om hva slags betydning avdøde Hans Rasmus Astrup har hatt for norsk kunstliv.

 • Brudeferd på norgesturné

  Nasjonalmuseet skal i 2021 sende kunsten sin ut på to turnéer Norge rundt. Tidemand og Gudes ikoniske maleri Brudeferd i Hardanger vil dukke opp på et sykehjem i Narvik, et verft i Ulsteinvik, et asylmottak i Hå og stilles ut for innsatte i Halden fengsel.

  Brudeferden i Hardanger, 1848
  Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet
 • Hans Rasmus Astrup er død

  Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup er død, 82 år gammel. Han er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley-museet i Oslo.

  – Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys, sier direktøren for Astrup Fearnley-museet Solveig Øvstebø i en pressemelding.

  I 1998 ble Astrup tildelt St. Olavs Orden for sitt bidrag til norsk kunstliv.

  – Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier Østbø