Hopp til innhold

Jakter på Kon-Tiki-opplastere

Etter at storfilmen Kon-Tiki ble lastet opp på nettstedet Pirate Bay før jul, jakter filmskaperne på dem som står bak den ulovlige fildelingen.

Kon Tiki og podusent Aage Aaberge

Kon-Tiki-filmen har vært tilgjengelig for nedlasting på nettet siden før jul. Nå vil produsent Aage Aaberge finne piraten(e) som har delt filmen.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / NRK

Rett jul oppdaget produsent Aage Aaberge at Kon-Tiki var tilgjengelig for nedlasting på nettet. Det gjør ham fortvilet, og nå vil han gjøre noe med problemet.

– Det er forferdelig for oss. Det er kriminelt, det er rent tyveri, rett og slett. Så noe er vi nødt til å foreta oss.

Max Manus gikk til Høyesterett

Kon-Tiki er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også står bak filmen om Max Manus, som i 2008 ble Norges mest sette kinofilm. Max Manus endte også opp på fildelingstjenesten the Pirate Bay.

Da klarte produsenten, ved hjelp av advokater, å finne IP-adressen til personen som hadde lagt ut filmen.

Nettverket der "Max Manus" ble lastet opp, ble stengt som følge av at Høyesterett i 2010 ga produsentene medhold i kravet om å få vite hvem som administrerte nettverket.

– Det var den første saken i sitt slag i Norge, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen advokatfirma som førte saken for Max Manus-produsenten.

Les også: Kon-Tiki styrker Oscar-sjansene

Vil finne IP-adressen

Ljostad mener dommen fra Høyesterett i 2010 har skapt presedens, og at det nå vil være enklere å få utlevert navnet på personen som eier IP-adressen.

– Hvis rettighetshaverne til Kon-Tiki finner IP-adressen til den som har lagt ut filmen på internett, så vil de kunne ta IP-adressen til domstolen og få tilgang til identiteten til abonnenten, sier advokaten.

Og det er akkurat dét produsent Aage Aaberge har tenkt til å gjøre.

– Med dommen i Høyesterett kan vi kreve å få utlevert navnet bak IP-adressen. Det er udiskutabelt. For oss nå, så dreier det seg om å kunne legge fram dokumentasjon, sier Aaberge.

Aage Aaberge under Kon Tiki-innspelinga

Aage Aaberge vil finne IP-adressen til den eller de som lastet opp Kon-Tiki på Pirate Bay.

Foto: Pressefoto

– Bransjen må ta utviklingen på alvor

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, tror fildelere må bli vant til mer oppmerksomhet i det kommende året.

– De som aktiv og systematisk tilgjengeliggjør opphavsrettslig beskyttet materiale, kan regne med mer fokus og at det er et ønske om å få tak i dem.

Waterhouse tror ikke nødvendigvis at «jakten på piratene» vil være rette veien å gå for filmbransjen. Han mener de har mer å hente på å finne nye forretningsmodeller som tilfredsstiller brukerne.

– Musikkbransjen har kommet langt. Der har veldig mange mye å lære: For det første må de ta på alvor at utviklingen i samfunnet og teknologibruken også påvirker filmbransjens finansiering og forretningsmodeller på.

Mer eksperimentering

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, mener filmbransjen må tenke nytt.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

Etter internett kan man ikke tviholde på forretningsmodeller som ble skapt i den fysiske og analoge tidsalderen, mener Waterhouse.

– Det er ikke gitt at man lenger kan tvinge brukermassene der ute til å forholde seg til de tidsrammene som filmbransjen selv ønsker å forholde seg til.

Waterhouse etterlyser større vilje til eksperimentering hos filmbransjen. Det mest effektive vil være å få innholdet ut til brukerne så fort som mulig, mener han.

– Rettighetshavere må selvfølgelig få lov til å forfølge krenkelser. Men slik som jeg ser det har for mye fokus på det, og for lite fokus på å få filmene tilgjengelig så fort som mulig i markedet, sier Waterhouse.

Kulturstrøm

 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB