NRK Meny
Normal

Advarer mot «mammablogging»

De skriver i detalj om sine barns daglige gjøremål. Nå ber Datatilsynet de såkalte «mammabloggerne» tenke seg om.

Video Foreldre blogger om barna sine

VIDEO: Foreldre blogger om barna sine.

De kalles «mammabloggere», og skriver om tilværelsen som småbarnsmor. De best besøkte mammabloggene har nærmere 10.000 lesere i døgnet, ifølge Foreldre og barn .

Nå advarer Datatilsynet foreldre mot å utlevere barna sine på nettet.

– Norske foreldre er litt naive. Disse bloggene er selvsagt laget i beste mening, men de glemmer at de skyver barna foran seg, sier Guro Skåltveit, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

– Noen tenåringer har ikke lyst å være på nett

Daglig opprettes det rundt 1000 nye innlegg på blogg.no. Mammabloggene, der mammaer i alle aldre blogger om barna sine og legger ut bilder av dem, er spesielt populære. Men Datatilsynet er bekymret for konsekvensene av denne type blogging.

Norske foreldre er litt naive. Disse bloggene er selvsagt laget i beste mening, men de glemmer at de skyver barna foran seg.

Guro Skåltveit, avdelingsdirektør i Datatilsynet

– Folk har forskjellige grenser. Noen tenåringer har ikke lyst til å være på nett, og jeg er sikker på at det finnes sekstenåringer om ti år som ikke liker at bilder lagt ut av dem da de var seks år gamle fortsatt sirkulerer på nettet, sier Skåltveit.

LES OGSÅ:

Nettmobbing

Datatilsynet driver blant annet tjenesten slettmeg.no , og driver rådgivning rettet mot mennesker som føler seg trakassert på nett.

Guro Skåltveit

Avdelingsdirektør i Datatilsynet, Guro Skåltveit, snakker ofte med tenåringer som ønsker hjelp mot nettmobbing.

Foto: Datatilsynet

Skåltveit sier hun ofte snakker med tenåringer som ønsker hjelp mot nettmobbing.

– Vi har mange saker på bordet der unge barn har opplevd at andre har lagt ut bilder eller film av dem som er manipulerte eller tatt ut av sin sammenheng på et vis.

– En veldig stor barselgruppe

Marie (24) er mammablogger, og blogger daglig om sønnen Sigve

–Det blir på en måte som en veldig stor barselgruppe på Internett. Man kan fortelle om ting som skjer i vår familie og få tilbakemeldinger på det og høre hvordan det er hos andre. Hvis man trenger råd til noe er det bare å spørre og så får man masse svar, sier hun.

Marie tror ikke sønnen vil ta skade av bloggingen hennes, men er nøye med hva hun legger ut på bloggen.

– Jeg ville aldri lagt ut noe jeg tror han kunne blitt flau over senere, sier hun, men innrømmer at hun ikke vet hvordan han vil reagere.

–Jeg får bare håpe at han ser at det ikke var noe jeg gjorde for å sette han i dårlig lys senere, sier hun.

– Må venne oss til teknologien

Trine Grung

Blogger Trine Grung mener at foreldre bør bli mer bevisst rundt hva det vil si å legge ut informasjon på nett.

Foto: Greve, Jan / Scanpix

Trine Grung er en av Norges mest profilerte bloggere. Hun mener dette er en debatt som vi kommer til å le av om ti år.

– Dagens ungdom vokser opp på nettet, og er vante til at alt legges ut. Selvsagt skal man være restriktiv og ha sunn fornuft. Jeg tror ikke foreldre tenker over hva det vil si å legge ut et bilde. Men vi må ikke gå langt tilbake i tid før vi fikk advarsler mot å lese eventyr for barn, fordi de var så skumle. Vi må bare venne oss til teknologien, så får reglene og normene kommer etter hvert, mener hun.

Hør Grung i samtale med Guro Skåltveit fra Datatilsynet i Kulturnytt:


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

HVA SYNES DU OM MAMMABLOGGENE? DISKUTER HER!

Kulturstrøm

 • Westworld podcast episode 9

  I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

  Laster Instagram-innhold
 • Filmanmeldelse: «Ulvehunden» (4)

  Historien har noen kjappe overganger og enkle løsninger, men Ulvehunden er likevel en flott tegnefilm med høydramatiske topper og en interessant tematikk rundt ville dyrs tøffe møter med menneskers såkalte sivilisasjon, sier Filmpolitiets anmelder Birgir Vestmo. Les hele anmeldelsen her.

  Ulvehunden
  Foto: Selmer Media / Selmer Media
 • – Kulturpolitikken må styrke folk

  – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.