Mobber venner på internett

Stadig flere ungdommer mobber venner via internett. Noen laster til og med ned programvare som gjør at de får full oversikt over andre sine datamaskiner.

Nettmobbing

Stadig flere ungdommer mobber andre på internett.

Foto: Stephan Reis / NRK

Mange bruker informasjonen de henter fra andre sine datamaskiner til mobbing på internett. Det kom fram under et kurs med temaet nettmobbing på Gjøvik videregående skole i dag.

Lett å overvåke andres datamaskiner

Med blogger og nettsteder som for eksempel Facebook, Twitter og YouTube, utsettes ungdom for mer mobbing nå enn før. Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS) sier det er lett å overvåke andres datamaskiner.

Video Mobber venner på internett

Reporter Stein Schinstad/fotograf Geir Randby

– Ved hjelp av et program kan jeg gå inn og se på filene til vedkommende. Jeg kan se på desktopen, jeg ser alt han gjør på sin datamaskin. Jeg kan ta over videokamera, og jeg kan ta opp lyd, sier Sandland.

I dag var det kurs om nettmobbing på Gjøvik videregående skole. Flere elever ved skolen kjenner noen som har blitt mobbet på internett. De forteller om personer som har blitt mobbet på nett, og etterpå ikke har hatt lyst til å gå på skolen.

– Det har ikke gått lenger enn det, men det er langt nok. Det har blitt politisaker av det, men det er vanskelig å finne ut hvem som står bak mobbinga. Skal du finne ut hvem det er, så må det spores opp av politiet, sier Ingvei Sveen Eilertsen.

Slik sikrer du deg mot overvåking

Det finnes enormt mange sosiale medier, så hvordan beskytter du deg mot mobbing og hacking av datamaskinen din. Sandland sier det finnes flere gode tips.

Første regel er å være skeptisk til programmer du installerer på datamaskinen din.

– Vær skeptisk sjøl om det kommer fra venner og bekjente. De kan prøve å lure deg. Andre tips er selvfølgelig at du må ha oppdatert sikkerhetsprodukter som vil fjerne 95 prosent av disse problemene.

Sandland mener også at du bør dekke over kameraet som finner på bærbare datamaskiner.

– Du bør også dekke til kameraet på din bærbare datamaskin, hvis du ikke bruker det. Da er det ingen som kan ta opp film av deg, sier Sandland.

Flere saker fra Innlandet