NRK Meny
Normal

Adnan Syed får ny rettssak

Drapsdømte Adnan Syed, kjent fra podkasten «Serial», får saken sin gjenopptatt.

Adnan Syed

«SERIAL»: Syed ble et kjent navn verden over da «Serial» høsten 2014 på kort tid ble en av de mest nedlastede podkastene noensinne.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters/NTB Scanpix

Syed møtte i februar opp i retten i Baltimore i delstaten Maryland i håp om å få gjenåpnet saken sin. Torsdag ble klart at den drapsdømte mannen får gjenopptatt saken sin.

Det fremgår av rettsdokumenter, melder New York Times. Kort tid senere skrev Syeds advokat Justin Brown følgende på Twitter torsdag.

– Vi vant en ny rettssak for Adnan Syed!

68 millioner nedlastinger

I oktober 2014 startet en tolv episoder lang dokumentarserie, podkasten «Serial», som tok for seg historien rundt drapet på Syeds ekskjæreste Hae Min Lee i 1999.

Serien på pekte alle uklarhetene rundt den påfølgende drapsetterforskningen og flere svakheter i rettsprosessen.

«Serial» ble på kort tid ble en av de mest nedlastede podkastene noensinne. Podkasten hadde 68 millioner nedlastinger.

«Serial» har banet veien for flere såkalte true crime-serier, som tar opp krimsaker fra virkeligheten.

Effekter tilhørende Hae Min Lee

KALDE SPOR: Hae Min Lee ble funnet drept i et skogholt i Baltimore i 1999. Ekskjæresten Adnan Syed ble etter hvert tiltalt og dømt, og sitter fortsatt fengslet.

Foto: TNS / Sipa USA

Hevder sin uskyld

Syed gikk siste året på videregående skole da han ble arrestert og tiltalt for drapet på Hae i Baltimore i 1999, og har sittet fengslet siden den gang. 35-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld.

På et rettsmøte i februar sa Syeds advokater at han burde få en ny rettssak fordi hans første advokat i sin tid ikke tok kontakt med et vitne som hevdet å ha sett Syed på skolebiblioteket på samme tid som politiet sier Lee ble drept.

I rettsmøtet sa vitnet Asia McClain Chapman at hun flere ganger forsøkte å ta kontakt med Syeds advokat Cristina Gutierrez om at hun hadde pratet med Syed i 15 minutter på biblioteket, men at hun aldri fikk noe svar.

McClain Chapman skrev derfor flere brev direkte til Syed i fengselet etter at han var pågrepet, og det er disse brevene de nye advokatene har trukket fram.

Kulturstrøm

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

  Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

 • Terningkast fire til «Mamma Mia»

  Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

  Mamma Mia, Here We Go Again!
  Foto: Jonathan Prime