Hopp til innhold

Adnan Syed får ny rettssak

Drapsdømte Adnan Syed, kjent fra podkasten «Serial», får saken sin gjenopptatt.

Adnan Syed

«SERIAL»: Syed ble et kjent navn verden over da «Serial» høsten 2014 på kort tid ble en av de mest nedlastede podkastene noensinne.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters/NTB Scanpix

Syed møtte i februar opp i retten i Baltimore i delstaten Maryland i håp om å få gjenåpnet saken sin. Torsdag ble klart at den drapsdømte mannen får gjenopptatt saken sin.

Det fremgår av rettsdokumenter, melder New York Times. Kort tid senere skrev Syeds advokat Justin Brown følgende på Twitter torsdag.

– Vi vant en ny rettssak for Adnan Syed!

68 millioner nedlastinger

I oktober 2014 startet en tolv episoder lang dokumentarserie, podkasten «Serial», som tok for seg historien rundt drapet på Syeds ekskjæreste Hae Min Lee i 1999.

Serien på pekte alle uklarhetene rundt den påfølgende drapsetterforskningen og flere svakheter i rettsprosessen.

«Serial» ble på kort tid ble en av de mest nedlastede podkastene noensinne. Podkasten hadde 68 millioner nedlastinger.

«Serial» har banet veien for flere såkalte true crime-serier, som tar opp krimsaker fra virkeligheten.

Effekter tilhørende Hae Min Lee

KALDE SPOR: Hae Min Lee ble funnet drept i et skogholt i Baltimore i 1999. Ekskjæresten Adnan Syed ble etter hvert tiltalt og dømt, og sitter fortsatt fengslet.

Foto: TNS / Sipa USA

Hevder sin uskyld

Syed gikk siste året på videregående skole da han ble arrestert og tiltalt for drapet på Hae i Baltimore i 1999, og har sittet fengslet siden den gang. 35-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld.

På et rettsmøte i februar sa Syeds advokater at han burde få en ny rettssak fordi hans første advokat i sin tid ikke tok kontakt med et vitne som hevdet å ha sett Syed på skolebiblioteket på samme tid som politiet sier Lee ble drept.

I rettsmøtet sa vitnet Asia McClain Chapman at hun flere ganger forsøkte å ta kontakt med Syeds advokat Cristina Gutierrez om at hun hadde pratet med Syed i 15 minutter på biblioteket, men at hun aldri fikk noe svar.

McClain Chapman skrev derfor flere brev direkte til Syed i fengselet etter at han var pågrepet, og det er disse brevene de nye advokatene har trukket fram.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.