NRK Meny
Normal

Følger opp «Serial»-drapssak i ny podkast

En femten år gammel drapssak fra Baltimore fikk ny aktualitet med podkastfenomenet «Serial». Nå håper en gruppe advokater å utnytte den uventede populariteten til å renvaske drapsdømte Adnan Syed.

Effekter tilhørende Hae Min Lee

KALDE SPOR: Hae Min Lee ble funnet drept i et skogholt i Baltimore i 1999. Ekskjæresten Adnan Syed ble etter hvert tiltalt og dømt, og sitter fortsatt fengslet.

Foto: TNS / Sipa USA

Adnan Syed ble et kjent navn verden over da «Serial» høsten 2014 på kort tid ble en av de mest nedlastede podkastene noensinne.

Serien tok for seg historien rundt drapet på Syeds ekskjæreste Hae Min Lee i 1999, og alle uklarhetene rundt den påfølgende drapsetterforskningen.

Syed gikk siste året på videregående skole da han ble arrestert og tiltalt for drapet på Hae i Baltimore i 1999, og har sittet fengslet siden den gang.

Tar opp kampen i podkast

Den nye podkasten «Undisclosed: The State vs. Adnan Syed» produseres av en gruppe advokater som kjemper for å få omgjort dommen, ifølge prosjektets egen hjemmeside.

Der «Serial» ble produsert som et sideprosjekt til radioprogrammet «This American Life» og utforsket begge sider av saken og tvilen rund den, har Undisclosed en tydelig agenda: Å få Adnan Syed ut av fengsel.

Selv om Syed i utgangspunktet soner en livstidsdom uten mulighet for løslatelse, har han og advokatene lenge kjempet for å få dommen omgjort.

Bakgrunnen er at Syeds advokat i de opprinnelige rettssakene skal ha unngått å stevne sentrale vitner, og dermed kan ha utvist grov uforstand.

Familievenn leder an

Advokaten og familievennen Rabia Chaudry har markert seg som en av Syeds sterkeste støttespillere i kampen for å få omgjort dommen, og var den som først satte Serial-produsent Sarah Koenig på sporet av den femten år gamle drapssaken.

«En uke fra i dag slipper vi vår nye podkast om Adnan Syed, som plukker opp tråden der Serial sluttet», skriver Chaudry på Twitter tirsdag.

Laster Twitter-innhold

Hun har også startet en egen stiftelse for å få Syed løslatt, og det er denne stiftelsen som sponser podkastserien, som skal gå annenhver uke fra og med mandag 13. april.