NRK Meny
Normal

Abid Raja vurderte selvmord som ungdom

I «Datoen» forteller Venstre-politikeren om hvordan han vurderte å ta sitt eget liv flere ganger.

Stortingsrepresentant Abid Raja sa fra til læreren om at han ble slått hjemme. Barnevernet plasserte ham på hospits med narkomane.

TUNG TID: 15 år gammel ble Abid Raja plassert på hospits. I ukas episode av «Datoen» forteller han om den vanskelige perioden i ungdomstida.

Abid Raja på Vestres valgvake 2015

BLE SLÅTT: Abid Raja forteller at han ble slått i oppveksten, men at han ikke er bitter for det i dag.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

I kveldens episode av «Datoen» kommer det frem at stortingspolitiker Abid Raja flere ganger var nær å begå selvmord som ung.

Som 15-åring ble Raja slått hjemme, så barnevernet plasserte han på et hospits sammen med narkomane.

– Jeg husker det var en ekstremt sterk lukt av lim. Den biter seg fast i kroppen, forteller Abid Raja i ukas utgave av «Datoen».

– Jeg var veldig i kjelleren under den perioden. Det var mange ganger jeg tenkte at dette livet ikke var verdt å leve, forteller Raja i programmet.

Det gikk så langt at han vurderte å ta sitt eget liv.

– Jeg har stått på en bro et par ganger, og tenkt på å hoppe ut. Det har jeg gjort. Som ungdom. Den brua rett der nede, herfra til skolen, forteller Raja, og gestikulerer i retning Grünerløkka.

– Så langt nede blir du kjørt i en sånn situasjon, som 15-åring. At man får lyst til å hoppe. At man faktisk fysisk klatrer over og er klar til å gjøre det.

Raja: – Jeg er veldig spent!

NRK.no har snakket med Raja om hvorfor han går ut med dette først nå.

– Jeg blir fornøyd om dagens program bidrar til å få startet en refleksjonsprosess hos folk som igjen kan være med på å endre holdninger og adferd.

– Jeg er veldig spent før programmet, skriver politikeren i en sms.

Ila hybelhus på Alexander Kiellandsplass

TØFF TID: Her, i Waldemar Thranes gate på Alexander Kiellands plass i Oslo, bodde Raja på hospits som ung.

Foto: Erik Engen / NRK

Medvirket i mislykket ran

I episoden forteller Raja at det dårlige miljøet han vanket i på den tiden resulterte i at han medvirket i et mislykket ran.

– De gutta var veldig godt drevne på å finne på kriminelle handlinger. Så de fant på at vi skulle rane noen.

Men offeret var sterkere enn de tre ungdommene hadde trodd, og det endte med at han fikk Rajas to venner i bakken.

– Jeg sto der og var stille og observant. Så fikk jeg beskjed om at jeg måtte gripe inn og hjelpe guttene. Jeg husker jeg tok opp en brostein. Armene dirra, kroppen dirra. Jeg var full av adrenalin. Jeg skrek: «Slipp dem for faen, ellers moser jeg inn trynet ditt». Jeg priser meg lykkelig over at han mannen slapp. Han ble like redd som jeg selv var.

Ikke bitter på foreldrene

Venstre-politikeren sier han ikke er bitter på sine foreldre. Etter hvert flyttet han hjem igjen.

– Som voksen ser jeg hvorfor mine foreldre gjorde det. Det var sånn de selv ble oppdratt. Det har vi snakket om. De trodde de gjorde det beste for meg. Jeg har aldri vært sånn at jeg går rundt og bærer nag.

Knut Arild Hareide, Abid Raja og Audun Lysbakken

POLITIKER: I dag er Abid Raja politiker, og sitter på Stortinget for Venstre. Her avbildet sammen med Knut Arild Hareide og Audun Lysbakken.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).